Informatie over siergrassen

Siergrassen zijn de laatste jaren steeds belangrijker geworden binnen het assortiment tuinplanten. Er zijn vele verschillende soorten siergrassen verkrijgbaar en door hun natuurlijke uitstraling zijn ze uitstekend te combineren met allerlei andere plantensoorten. Het fijne loof contrasteert mooi met allerlei blad- en bloemvormen. Het wuiven in de wind van de pluimen en bladeren zorgen in elk seizoen voor een prachtig schouwspel. Daarnaast geven de bladeren jaarrond een ander kleurenbeeld aan uw tuin.

 

Sommige soorten geven prachtige aren tijdens de bloeiperiode, waardoor het uiterlijk van de plant in elk seizoen weer anders is. De meeste soorten grassen komen het beste tot hun recht wanneer ze in groepen geplant worden. Een voorbeeld hiervan is de Festuca glauca ‘Intense Blue'. Dit gras heeft blauwgrijs loof dat prachtig afsteekt tegen het groen in uw tuin. Deze blauwe kleur is perfect te combineren met bijvoorbeeld de vaste plant Salvia nemorosa ‘Ostfriesland', die in de zomer paarse aarvormige bloemen geeft. Er zijn echter ook soorten die het beste tot hun recht komen als deze als solitair worden aangeplant in de tuin.

 

De Miscanthus, ook wel Prachtriet genoemd, is een grassoort dat door zijn indrukwekkende uiterlijk prachtig tot zijn recht komt als solitaire plant. Een andere veel gekochte soort is de Pennisetum, ook wel Lampenpoetser genoemd. Dit gras komt niet alleen als solitair goed tot zijn recht, maar is ook zeker perfect te combineren in een groep in een border met andere planten. Dit polvormige gras met prachtige bloempluimen kunt u online bij ons bestellen. Wij bieden een prachtig assortiment van siergrassen aan in zowel kleine als grote potmaten.

 

Carex morrowii, Festuca, Lampenpoetsersgras en Prachtriet

Bij Tuinplantenwinkel.nl vindt u meer dan tachtig verschillende soorten siergras, die in verschillende categorieën kunnen worden opgedeeld. Zo treft u in het assortiment de soorten Carex morrowiiFestuca glauca, Liriope muscariLampenpoetsersgras en Prachtriet aan. Tot de eerste categorie behoren drie verschillende soorten Carex morrowii. Deze grassoort wordt veelal toegepast als bodembedekker in voortuinen en achtertuinen. Het is een groenblijvend siergras dat ook wel Zegge wordt genoemd.

 

De andere wintergroene categorie bestaat uit de soort Festuca glauca. Dit gras, dat zich kenmerkt door zijn blauwe kleur, laat zich perfect combineren met andere bodembedekkersrozenstruiken en bolgewassen. Tot de derde categorie behoren de siergrassen van het geslacht Pennisetum. Dit gras blijft niet wintergroen, maar vormt prachtige pluimen die door hun sierwaarde ook veel worden toegepast in droogboeketten. Tot de laatste categorie behoren de meeste siergras soorten.

 

Prachtriet is met zijn opvallende vorm zeer geschikt voor een siertuin. Zowel in de zomer als in de winter zorgt de plant voor een bijzonder sierspel in uw tuin. Alhoewel de delen boven de grond in het najaar afsterven, hoeft u deze niet te verwijderen. Dit zorgt juist voor extra bescherming en voeding tijdens een vorstperiode.

 

Veelgestelde vragen over Siergrassen:

Wat als je siergrassen niet snoeit?

Antwoord: De groenblijvend siergrassen hoeft u niet te snoeien. Bladverliezende grassoorten kunt u beter wel snoeien in het voorjaar. Gebeurd dit niet? Dan zal de plant er toch doorheen groeien maar dit ziet er minder fraai uit.

 

Wat is de beste tijd om grassen te planten?

Antwoord: U kunt siergrassen het gehele jaar door aanplanten, dit omdat de grassen in pot geleverd worden door Tuinplantenwinkel.nl

 

Wat zijn wintergroene siergrassen?

Antwoord: Een veel gekozen wintergroene siergras zijn de Carex en Festuca soorten. Ook Leliegras is erg bekend. Bekijk de categorie wintergroene siergrassen voor nog meer planten.

 

Siergrassen geven de tuin een natuurlijke uitstraling en vallen door hun fijne structuur goed op

 

Inspiratie Siergrassen:

Pennisetum steelt de show in het najaar met zijn pluimen en herfstkleuren

 

Lampenpoetsergras steelt de show in het najaar met zijn borstelige bloemen en prachtige herfstkleuren.

 

Siergrassen zijn goed te combineren met andere vaste planten.

 

De grassen zijn erg goed te combineren met andere vaste planten en zorgen voor een natuurlijke uitstraling van uw tuin.

 

Siergrassen zijn er in verschillende soorten en kleuren

 

Siergrassen verschillen onderling enorm en het palet is daardoor zeer uitgebreid, waardoor ze ook met elkaar prima te combineren zijn voor een afwisselend beeld. Hier zien we Lampenpoetsergras op de voorgrond.

 

Overwegingen om siergrassen in uw tuin te plaatsen

Als tuineigenaar kunt u verschillende redenen hebben om siergras te kopen. De meeste varianten worden puur vanwege decoratieve redenen gekocht. Het plaatsen van deze grassen bestaat nog niet zo heel lang in de tuinarchitectuur, maar is inmiddels wel een echte trend geworden.

 

U kunt de siergrassen goed afwisselen met andere planten. Ze brengen rust in uw tuin en zijn daarnaast ook nog eens onderhoudsvriendelijk. Omdat er veel verschillende soorten siergrassen bestaan, kunt u ze behalve met uw vaste planten ook onderling variëren om zo een afwisselend beeld te creëren.

 

Voor welk soort tuin zijn siergrassen geschikt?

Siergras is geschikt voor elk soort tuin, er zijn vele soorten siergrassen. Vanwege de grote verscheidenheid aan kleuren, vormen en maten is er voor elke tuin namelijk wel een passende soort te vinden. Deze grassen hebben vanwege hun bladkleur, manier van groeien en soms indrukwekkende bloei een hoge sierwaarde. Er zijn hoge siergrassen, deze sterven vrijwel altijd af in de herfst, het silhouet blijft wel staan. Kleinere grassen zijn er in afstervende en wintergroene soorten. Bij het aankopen van siergrassen kunt u de juiste beslissing maken uit het ruime assortiment verschillende siergrassen.

 

Met grassen kunt u bijvoorbeeld een border in de voortuin aanplanten en een balkon of terras opfleuren. In een dichtbegroeide tuin kunt u diverse siergrassen afwisselen met de aanwezige planten om hoogtes en kleurcontrasten te creëren.

 

In een nauwkeurig aangelegde Japanse tuin komen siergrassen prachtig tot hun recht. Enkele voorbeelden hiervan zijn het Japanse bloedgras (Imperata cylindrica ‘Red Baron') en het Japanse siergras genaamd Hakonechloa. Van beide soorten kleurt het blad in de herfst roodbruin, wat een prachtig contrast geeft in combinatie met andere vaste planten en heesters in de Japanse tuin. Deze Japanse soorten kunt u in verschillende potmaten kopen in onze webshop.

 

Aanbevelingen bij het aanplanten van siergrassen en andere planten

Siergrassen kunnen aldus in elke tuin gebruikt worden. Echter bestaan er enkele aanbevelingen wat betreft de manieren van het aanplanten van de meeste siergrassen. Zo wordt Prachtriet over het algemeen solitair geplant, in tegenstelling tot andere soorten die minder opvallend zijn en daarom beter in een groep kunnen worden geplaatst. Lampenpoetsersgras is daar een voorbeeld van. Plaatst u er daarvan een aantal bij elkaar, dan levert dit een prachtplaatje op.

 

De Carex en de Festuca worden net als de Imperata cylindrica (Japans bloedgras) veelal als bodembedekkers ingezet. Bodembedekkers groeien snel en veelal horizontaal.

 

Met siergras bent u 365 dagen per jaar zeker van een mooi gedecoreerde tuin

Het gehele jaar door bent u verzekerd van een decoratieve uitstraling, of u nu kiest voor een eenvoudig, bladverliezend gras of hoge grassen die groenblijvend zijn. Kiest u voor wintergroene soorten, dan geniet u ook in de koude maanden van prachtig gekleurd, groen blad. Bladverliezende varianten ontlenen hun decoratieve waarde het jaar rond aan hun opvallende verschijning. Denkt u bijvoorbeeld aan de zon die op berijpte takken schijnt, of de sneeuw die er een zacht laagje op vormt. Genieten van siergras doet u in alle jaargetijden!

 

Wanneer kunt u siergrassen planten?

Wanneer u siergrassen kunt aanplanten in uw tuin hangt af van vorst en neerslag. Siergrassen aanplanten kan in principe het gehele jaar door, maar alleen op dagen dat het aanhoudend vriest of er voortdurend veel neerslag valt, kunt u het siergras beter niet aanplanten. Het voorjaar geldt als de allerbeste periode. De grond is dan namelijk warmer en losser. Dit maakt het aanplanten makkelijker, maar zorgt er ook voor dat de plant beter kan acclimatiseren. Dit moment van aanplanten geldt voor zowel de bladverliezende soorten als de wintergroene siergrassen.

 

Eenvoudig in onderhoud

Van siergrassen is bekend dat zij in hun onderhoud weinig vereisen. De meeste soorten zijn ijzersterk en behoeven vanaf het moment dat ze geplant worden, minimale verzorging. Gedurende het eerste jaar is het belangrijk de plek onkruidvrij te houden, maar daarna volstaat éénmaal per jaar snoeien. Het siergras past zich in uw tuin prima aan hun standplaats aan.

 

De meeste soorten geven de voorkeur aan een zonnige standplaats maar ook op een half beschaduwde plaats gedijen de mooiste siergrassen. Een enkeling is ook in de schaduw tevreden. Wilt u gras soorten in de voortuin of de achtertuin plaatsen? Houdt u dan rekening met het zonlicht. Verder houd een siergras van licht vochtige grond.

 

Wanneer kunt u de meeste siergrassen snoeien?

Veel tuineigenaren zijn in de veronderstelling dat afgestorven planten en grassen in de winter moeten worden gesnoeid. Echter zijn er diverse redenen om dit juist niet te doen. Naast de esthetische waarde van het veranderde uiterlijk van de grassen, bieden afgestorven bladeren en stengels ook een stukje bescherming tegen kou en vocht. Ook is een deel van de voedingsstoffen nog in deze delen opgeslagen, wat de plant ook helpt zich in deze periode te kunnen handhaven.

 

Indien u het siergras wilt onderhouden, is de vraag wanneer u deze siergrassen het beste kunt snoeien. Dit doet u idealiter in de winter, of in het vroege voorjaar zo rond midden maart. U knipt de planten tien tot twintig centimeter boven de grond af, zodat ze daarna weer flink kunnen uitgroeien. Dit geldt ook voor de wintergroene grassen, die u op deze manier een extra groeispurt geeft. Het is belangrijk niet te lang te wachten met het snoeien. Nieuw ontstane scheuten die boven de grond tevoorschijn komen, zouden namelijk zo al snel beschadigd kunnen worden. Dat is natuurlijk allesbehalve uw bedoeling. 

 

Het verschil tussen groenblijvende en niet-groenblijvende soorten

Voor de meeste soorten geldt dus, dat u wat snoeien betreft weinig hoeft te doen. Voor de niet-groenblijvende oftewel afstervende soorten geldt dat u deze één keer per jaar, vlak na de winter, snoeit. Hoe hoog u de plant precies boven de grond houdt, is afhankelijk van zijn grootte. Onder de niet-groenblijvende grassen vallen het Prachtriet en het Lampenpoetsersgras. De Festuca en de Carex morrowii behoren tot de wintergroene siergrassen. De in de winter beschadigde delen van deze grassen kunt u gedeeltelijk weg snoeien of geheel verwijderen.

 

Het houden van siergrassen en vaste planten in een bloempot

Wilt u de grassen in een bloempot of bak plaatsen om zo uw balkon, veranda of tuin te decoreren? Vrijwel alle soorten zijn hiervoor geschikt. Wel dient u met een aantal zaken rekening te houden. Zo hebben grotere soorten logischerwijs ook grotere potten nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Het Prachtriet (Miscanthus) vormt behoorlijke pollen en kan anderhalf tot tweeënhalf meter hoog worden. Dit siergras heeft al gauw een pot met een doorsnee van 60 tot 70 centimeter nodig, het beste plant u deze daarom toch in de border.

 

Ook wordt een vorstbestendige pot aangeraden om zo de wortelkluit in de winter beter te beschermen. U plaatst hem het liefst zo dicht mogelijk bij de huismuur, zodat vorst en koude wind minder invloed kunnen uitoefenen op de plant. Vul de pot met potgrond en breng eventueel onderin de pot een laag hydrokorrels aan zodat overtollig water niet in de plantenbak blijft staan. Zowel de potgrond als hydrokorrels kunt u online kopen op Tuinplantenwinkel.nl.

 

Video's over Siergrassen:

 

 

 

Naast de gewone lampenpoetser is er ook een variant die lager blijft: de Pennisetum alopecuroides 'Little Bunny'.

 

 

 

Festuca glauca of schapengras heeft een blauwe kleur en staat het liefst in de zon.

 

 

 

Een wat groter siergras met prachtige aren in het najaar is het Chinese prachtriet of Miscanthus.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.