Menu
Geen producten gevonden

Bodembedekkers online kopen bij Tuinplantenwinkel

Bodembedekkers online kopen bij Tuinplantenwinkel

Wie wil er nu geen onderhoudsvriendelijke tuin? Ook bij u is dat mogelijk! Bodembedekkende planten lenen zich hier uitstekend voor. Bodembedekkende planten kunnen heesterachtige maar ook vaste planten zijn. We maken je graag wegwijs.

Bodembedekkers hebben de eigenschap om in slechts één of twee groeiseizoenen het plantvak waarin ze staan te bedekken. Ze houden zo de groei van onkruid tegen. Het onderhoud beperkt zich dan enkel nog tot het knippen van de randen en het wegnemen van een klein beetje onkruid. Wekelijks schoffelen behoort tot het verleden!
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 Bij Tuinplantenwinkel.nl bieden we flink assortiment bodembedekkers aan. Heel veel plantensoorten zijn geschikt voor een bodembedekkende functie. Bovendien zijn deze planten uiterst onderhoudsvriendelijke. Bodembedekkers hoeven niet altijd plat over de grond te groeien om effectief te zijn. Ook met lage heestertjes of siergrassen worden prima gesloten vakbeplantingen gecreëerd.

Kruipende bodembedekkers

Er zijn bodembedekkers die uiterst laag over de bodem heen groeien. Een greep uit ons online aanbod 'kruipende' bodembedekkers: Cotoneaster dammeri, Cotoneaster 'Streib's Findling', Pachysandra terminalis, Waldsteinia ternata, Mitchella repens, Vinca minor (Maagdenpalm), Hedera helix . Bovengenoemde soorten kruipen over de bodem of maken worteluitlopers en zijn wintergroen.

In de winter sterven bij sommige bodembedekkers de bovengrondse delen af. De planten maken aan het begin van het voorjaar weer nieuwe bladeren en bloemen. In de winter afsterven is niet erg want er groeit dan immers ook geen onkruid. Enkele geschikte soorten die in de winter (gedeeltelijk) afsterven zijn Ooievaarsbek (Geranium) in vele soorten, kleuren en hoogtes, Vrouwenmantel (Alchemilla mollis), Elfenbloem (Epimedium), Tiarella cordifolia. Sommige epimedium soorten blijven trouwens ook in de winter groen.

Waldsteinia ternata kopen bij tuinplantenwinkel.nl

Afbeelding: Waldsteinia ternata is een mooie en vooral sterke wintergroene bodembedekker met wat gele bloemetjes in het voorjaar.

Siergrassen als bodembedekkers

Zoals gezegd zijn ook siergrassen vaak goed geschikt voor gesloten vakbeplanting. Veel toegepast en uiterst sterk is de wintergroene Carex morrowii ‘Variegata’. Een gras dat zowel in de schaduw als in de zon prima uit de voeten kan. Ook lampenpoetsersgras of Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’ wordt vaak toegepast. Het gras kleurt goudgeel gedurende de wintermaanden. De borsteltjes in de late zomer en het najaar geven de plant haar naam en zijn bovendien erg leuk om te zien.

In de afgelopen jaren heeft ook de Liriope zich bewezen als een effectieve plant voor vakbeplanting. Liriope lijkt op gras maar behoort eigenlijk tot de groep lelies. De rijke paarse bloei in het najaar is het bewijs daarvan. Liriope muscari groeit het liefst in de halfschaduw of schaduw.

Heesters als vakbeplanting

Vakbeplanting heeft in feite dezelfde functie als bodembedekkende planten. Ze groeien mooi dicht als een vlak. Met vakbeplanting kan meer variatie in hoogte in de tuin worden aangebracht. Voor het maken van een gesloten vakbeplanting wordt vaak gebruikt gemaakt van kleine heesters zoals Spiraea 'Little Princess', Potentilla 'Abbotswood', Rosa 'The Fairy' of Azalea 'Silvester'. Veel van deze heesters worden aan het einde van de winter/begin van het voorjaar terug gesnoeid.

Ook diverse soorten hortensia’s zijn goed geschikt voor de rol van vakbeplanting. Maar denk ook eens aan loodkruid, bodembedekkende vlinderstruiken en diverse dwergconiferen zoals de juniperus procumbens ‘Nana’.

Dit is maar een greep uit een veelvoud van mogelijkheden. Op tuinplantenwinkel hebben kunt u veel van deze planten vinden onder het kopje bodembedekkers, te vinden onder het kopje vaste planten.

Pennisetum 'Hameln' kopen bij tuinplantenwinkel.nl

Afbeelding: Deze borsteltjes zijn net lampenpoetsers. Het lampenpoetsergras is veel toegepaste grassoort om een plantvak mee op te vullen.

Aanplant van bodembedekkers

Bij het aanplanten van een vak met bodembedekkers adviseren wij voldoende planten per vierkante meter aan te schaffen. Meer planten per vierkante meter betekent in de praktijk dat het plantvak sneller gesloten en daardoor onderhoudsvrij is. Bezuinig daarom niet op een paar planten. Op termijn scheelt het veel werk. Bij elke (bodembedekkende) plant die op onze webwinkel staat, vindt u in een schemaatje een reëel aantal planten dat wij per vierkante meter aanraden te planten.

Het is belangrijk om de grond goed voor te bereiden. Omspitten en bemesten met een goede compost of champignonmest geeft de planten een vliegende start!

Ook geïnteresseerd geraakt in bodembedekkers? Kijk dan snel eens hier!

Bij Tuinplantenwinkel.nl kunt u vertrouwd online bodembedekkers kopen zoals de alchemilla mollis. Uw tuinplanten worden binnen 2 tot 4 dagen met aangroeigarantie geleverd.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 Thuja occidentalis 'Brabant' kopen bij tuinplantenwinkel.nl

Reacties

 1. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Ada,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de bodembedekkers.

  Zolang de grond niet bevroren is, kan er gewoon aangeplant worden. De planten kunnen ertegen als er later in de winter nog vorst zou komen. Op dit moment is het even te koud maar dat kan over een week goed helemaal over zijn en dan is het geen probleem.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 2. Ada Bahlmann Ada Bahlmann

  Ik wil nu wel graag vast planten bestellen, omdat de tuin net is aangelegd en onkruidvrij, maar ik maak me zorgen om de vorst.
  Toch even wachten tot bijv maart .

 3. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Als u een goede oeverplant zoekt die de grond bedekt maar ook onderwater kan staan dan kunt u bv kiezen voor lysimachia nummularia deze kan daar heel goed tegen en zal goed uitgroeien.

  Dit ter info voor u.

 4. Rene Rene

  Dag,

  Ik ben op zoek naar een bodembedekker voor een talud aan de waterkant. Het betreft hier een sloot achterin de tuin. Wat raadt u mij aan?
  De grond is nat en wat kleiachtig. Jan ik daar gewoon in planten of moet ik heg ergens mee mengen.

  Soms is het peil overigens wat hoger wat ervoor zorgt dat de planten dan onder water staan.

  Kan ik dit nu ook nog planten?

  Ik verneem graag uw reactie.

 5. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Het aanplanten van bodembedekkers tussen de bomen en fruitstruiken is gewoon mogelijk.

  De planten hebben daar geen probleem mee en als je bv kiest voor vinca minor of cotoneaster als bodembedekker kunt u er ook nog overheen lopen indien dat nodig is.

  Wilt u een plant die wat hoger word en meer bloem geeft is de geranium spessart bv ook een hele mooie optie.
  Deze blijft groen en bloeit heel lang.

 6. Jana Jana

  Goede dag,

  Ik zoek een boddembedekker, die tussen en onder appelboom en fruitstruiken kan zijn. Kan dat? Zullen dan appelboom en bessen struiken genoeg voedsel hebben? Als ja, ik vind mooier als planten kunnen ook bloeien.

  Alvast bedankt voor uw antwoord.

 7. tuinplantenwinkel.nl tuinplantenwinkel.nl

  Een van de beste bodembedekkers is de cotoneaster dammeri.
  Deze groeit echt plat op de bodem en groeit erg goed dicht.
  Als u meer verschil in hoogte wilt is de Euonymus radicans ook een mooie optie. Verder kunt u alle andere Euonymus soorten kiezen. Sommige groeien tot 50 centimeter maar kunt u in vorm snoeien.
  Als u dit afwisselt met de bodembedekker Cotoneaster, Pachysandra of Vinca minor heeft u een mooie combinatie.

  Wat ook mogelijk is als het wat losser mag zijn is de lonicera maygrun, dit is een tussen model van plat en bedekkend en toch in vorm te snoeien.

  Ik hoop dat u met dit advies iets kunt anders kunt u ons altijd nog even mailen

 8. Harald Dam Harald Dam

  Beste mensen,
  De meeste mensen hebben stenen in de voortuin, dat vind ik heel lelijk. Op dit moment heb ik vooral gras. Maar dit gras ik ook niet meer mooi. Het gras heeft het ook moeilijk. Harde grond en veel zon. Zijn er bodem bedekkers die het in mijn voortuin goed zouden doen? Liefst mooi groen en 50cm hoog. Iets hoger of lager is geen probleem. En hoe ertoe komen. Zou ik ze in het gras ertussen kunnen zetten? En water geven tot ze aangegroeid zijn? Om het gras staat een buxus heg. Zodra de bodem bedekker groot genoeg is, wil ik die liefst die eruit halen.
  Eventueel de bodem bedekker soms in vorm snoeien aan de randen.
  Heeft u tips

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.