Menu
Geen producten gevonden

Festuca glauca

Festuca glauca

Deze grasssoort heeft een opvallende blauwgrijze kleur die meteen opvalt tussen de vele vaak groene tuinplanten. Waarom heeft ze die kleur? En waar kunt u dit siergras het beste toepassen?

Wat zijn de kenmerken van Festuca glauca?

Festuca glauca komt oorspronkelijk in Frankrijk en de Kaukasus voor op een stenige grond in de bergen. De Nederlandse naam van dit siergras is blauw schapengras. Het siergras valt op door de bolvormige groeiwijze, maar vooral door de blauwgrijze kleur die vooral in de zomermaanden erg uitgesproken is. De blauwgrijze kleur zorgt ervoor dat de plant bestand is tegen extreme hitte. De blauwgroene bladeren zijn heel smal. In mei-juni komen er pluimvormige bloemen in die eerst dezelfde kleur hebben als het blauwgrijze blad en vervolgens strogeel kleuren. De tuinplant is wintergroen en zorgt daardoor dus voor wat kleur in de wintertuin.

Festuca glauca staat in uw border sierlijk tussen bolgewassen, andere bodembedekkers, rozen, lage struikjes en vaste planten. Het is ook mogelijk om deze tuinplant tussen verharding aan te planten. De grootste eis die dit siergras stelt aan de standplaats is dat het een zonnig plekje moet zijn; liefst de hele dag, maar toch zeker de middag.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 De groep Festuca glauca bestaat uit een aantal variëteiten die verschillen wat betreft de grofheid van het blad en de kleur. Op Tuinplantenwinkel.nl vindt u hier een selectie van. De nieuwste variëteit is de Festuca glauca ‘Intense Blue’ die opvalt door het wat grovere loof welke een uitgesproken blauwgrijze kleur heeft. De Festuca glauca ‘Elijah Blue’ is een soort met wat fijner loof. De ‘gewone’ festuca glauca tenslotte heeft een iets minder diepe blauw-grijze kleur maar is daarom niet minder sierlijk.

Hoe plant u Festuca glauca?

Zet Festuca glauca in een schrale, droge bodem (zandgrond), liefst in de volle zon. Dan behoudt de tuinplant zijn blauwachtige kleur het beste. Zorg dat de grond goed doorlaatbaar is. Natte grond verdraagt deze tuinplant niet; dan gaat hij rotten. In de schaduw kwijnt deze plant ook langzaam weg. Wanneer u meer pollen bij elkaar zet, raden wij 5 planten per m2 aan. Graaf de plantgaten net iets groter dan de kluit. Dompel de plant met pot voor u gaat planten onder in een emmer water. Haal vervolgens de Festuca uit de potjes en zet ze in de gaten. Vul die verder op met aarde en druk die goed aan.

Hoe moet u Festuca glauca snoeien?

U hoeft de Festuca glauca in principe niet te snoeien. Na de winter kunt u de oude verdorde bladeren wegnemen door deze van de plant te knippen. Hierdoor kan er weer lucht toetreden tot de wortels en de kern van de plant wat de groei ten goede komt. Vanaf het voorjaar gaat de plant nieuw, fris blauwgroen gras vormen, waar u de hele zomer plezier van heeft.

Wat voor onderhoud heeft Festuca glauca nodig?

Het blauwe schapengras heeft geen extra voeding nodig. Hoe schraler de grond hoe beter. Dus weinig tot niet bemesten. Wanneer de plant ouder wordt kan het zijn dat de kern van de plant dor wordt. Als u dit ziet is het zaak de plant te verjongen. Dit doet u het beste in het voor- of najaar. Steek hierbij de plant los en steek vervolgens enkele vitale delen van de plant los. Deze bevinden zich vaak aan de buitenzijde van de pol. Maak de grond een keer goed los en verrijk deze eventueel met wat aanplantgrond of potgrond. U kunt de losgestoken delen vervolgens terugplanten. De andere delen van de oude plant gooit u op de composthoop.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Op de foto: Het loof van de Festuca glauca

Reacties

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

thuiswinkel waarborg

 

PayPal iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.