Menu
Geen producten gevonden

Festuca glauca

Festuca glauca

Deze grasssoort heeft een opvallende blauwgrijze kleur die meteen opvalt tussen de vele vaak groene tuinplanten. Waarom heeft ze die kleur? En waar kunt u dit siergras het beste toepassen?

Wat zijn de kenmerken van Festuca glauca?

Festuca glauca komt oorspronkelijk in Frankrijk en de Kaukasus voor op een stenige grond in de bergen. De Nederlandse naam van dit siergras is blauw schapengras. Het siergras valt op door de bolvormige groeiwijze, maar vooral door de blauwgrijze kleur die vooral in de zomermaanden erg uitgesproken is. De blauwgrijze kleur zorgt ervoor dat de plant bestand is tegen extreme hitte. De blauwgroene bladeren zijn heel smal. In mei-juni komen er pluimvormige bloemen in die eerst dezelfde kleur hebben als het blauwgrijze blad en vervolgens strogeel kleuren. De tuinplant is wintergroen en zorgt daardoor dus voor wat kleur in de wintertuin.

Festuca glauca staat in uw border sierlijk tussen bolgewassen, andere bodembedekkers, rozen, lage struikjes en vaste planten. Het is ook mogelijk om deze tuinplant tussen verharding aan te planten. De grootste eis die dit siergras stelt aan de standplaats is dat het een zonnig plekje moet zijn; liefst de hele dag, maar toch zeker de middag.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 De groep Festuca glauca bestaat uit een aantal variëteiten die verschillen wat betreft de grofheid van het blad en de kleur. Op Tuinplantenwinkel.nl vindt u hier een selectie van. De nieuwste variëteit is de Festuca glauca ‘Intense Blue’ die opvalt door het wat grovere loof welke een uitgesproken blauwgrijze kleur heeft. De Festuca glauca ‘Elijah Blue’ is een soort met wat fijner loof. De ‘gewone’ festuca glauca tenslotte heeft een iets minder diepe blauw-grijze kleur maar is daarom niet minder sierlijk.

Hoe plant u Festuca glauca?

Zet Festuca glauca in een schrale, droge bodem (zandgrond), liefst in de volle zon. Dan behoudt de tuinplant zijn blauwachtige kleur het beste. Zorg dat de grond goed doorlaatbaar is. Natte grond verdraagt deze tuinplant niet; dan gaat hij rotten. In de schaduw kwijnt deze plant ook langzaam weg. Wanneer u meer pollen bij elkaar zet, raden wij 5 planten per m2 aan. Graaf de plantgaten net iets groter dan de kluit. Dompel de plant met pot voor u gaat planten onder in een emmer water. Haal vervolgens de Festuca uit de potjes en zet ze in de gaten. Vul die verder op met aarde en druk die goed aan.

Hoe moet u Festuca glauca snoeien?

U hoeft de Festuca glauca in principe niet te snoeien. Na de winter kunt u de oude verdorde bladeren wegnemen door deze van de plant te knippen. Hierdoor kan er weer lucht toetreden tot de wortels en de kern van de plant wat de groei ten goede komt. Vanaf het voorjaar gaat de plant nieuw, fris blauwgroen gras vormen, waar u de hele zomer plezier van heeft.

Wat voor onderhoud heeft Festuca glauca nodig?

Het blauwe schapengras heeft geen extra voeding nodig. Hoe schraler de grond hoe beter. Dus weinig tot niet bemesten. Wanneer de plant ouder wordt kan het zijn dat de kern van de plant dor wordt. Als u dit ziet is het zaak de plant te verjongen. Dit doet u het beste in het voor- of najaar. Steek hierbij de plant los en steek vervolgens enkele vitale delen van de plant los. Deze bevinden zich vaak aan de buitenzijde van de pol. Maak de grond een keer goed los en verrijk deze eventueel met wat aanplantgrond of potgrond. U kunt de losgestoken delen vervolgens terugplanten. De andere delen van de oude plant gooit u op de composthoop.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Op de foto: Het loof van de Festuca glauca

Reacties

 1. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Kristel,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Festuca glauca.

  Dat er geen bloemaren in de plant zijn gekomen, kan een aantal oorzaken hebben.

  Ten eerste bloeien niet alle planten altijd elk jaar even uitbundig. Het ene jaar bloeien ze meer dan het andere. Daarnaast zou het met het tijdstip van terugknippen te maken kunnen hebben. Als u de planten later dan eind maart terug heeft geknipt, dan kan het zijn dat dit voor het aanmaken van de bloemaren te laat is geweest.

  Verder is het in het voorjaar al een tijdje erg warm en droog geweest. De Festuca kan daar in principe goed tegen, maar door de extreme hitte die we al vroeg in de zomer gehad hebben (ongeveer het tijdstip van bloeien van de Festuca), kan dit ermee te maken hebben dat hij niet is gaan bloeien. Staan de planten wel in de zon? Of staan ze misschien in de schaduw van een boom. Het liefste hebben ze een deel van de dag wel zon.

  Meestal is het een combinatie van verschillende oorzaken. Ik zou er niet teveel aan doen nu. Eventueel kunt u wat mestkorrels rond de plant strooien (koemestkorrel of Culterra). Dit kunt u nu een keer doen en dan in het voorjaar (april) nog een keer herhalen.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 2. Staes Kristel Staes Kristel

  Vorig jaar prachtig veel pluimen op alle 8 bollen in mijn voortuin. Dit jaar geen enkele pluim, wat zou hier de oorzaak van kunnen zijn?

 3. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Suzanne,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Festuca glauca.

  Dit heeft te maken met het warme weer en eventueel de regenbuien die er vorige week op gevallen zijn. Door de regen worden de nieuwe jonge malse twijgjes tegen de grond gedrukt. Als het daarna erg warm wordt, hebben deze twijgjes veel moeite om overeind te komen.

  Geef deze weken van warm en droog weer voldoende water, zodat het kluitje niet uit kan drogen en geef de plant de tijd om zich te 'zetten' in uw tuin. Over een aantal weken zullen de twijgjes zich oprichten.

  Het zou ook kunnen dat de twijgjes te lang zijn gegroeid. In de kas waar de planten bij de kweker staan, krijgen de planten optimale voeding en licht. Daardoor groeien de planten soms zo hard, dat ze eigenlijk te slap worden om mooi overeind te kunnen blijven staan. In dat geval mag u gerust een stukje van de twijgjes afknippen (5 a 10 cm). Wacht daar wel mee totdat de extreme hitte voorbij is.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 4. Suzanne Suzanne

  Wij hebben deze planten nu 2 weken in de tujn staan, maar ze blijven aardig plat zoals we ze kregen/geplant hebben ipv dat ze mooi bol uit zijn gaan staan. Waar kan dit aan liggen?

 5. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste John,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Festuca glauca.

  Als u de bloem-aren mooi vindt, dan kunt u deze gerust laten zitten. Ze beginnen nu groenachtig, maar kleuren door naar bijna wit. Door de aren te laten bloeien, krijgt u geen overtollige uitzaaiing. Hooguit enkele plantjes, maar dat vormt geen overlast.

  Als u het niet vertrouwd, dan mogen ze wel gewoon afgeknipt worden. De plant kan ertegen.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 6. Desimpelaere John Desimpelaere John

  Ik heb verleden jaar de Fastuca Glauca aangeplant en nu komen er groene bloeiaren te voorschijn. Hoef ik deze te snoeien of mogen deze er aan blijven. Ik heb schrik voor overtollige uitzaaiing ?
  Graag info;


  John

 7. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Jessica,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Festuca glauca.

  De Festuca glauca 'Intense Blue' zal weer blauw kleuren dat kan niet missen. U hoeft daar niets aan te doen. Het is bij deze plant normaal dat deze in de winter wat groener kleurt en wat meer dor blad krijgt. U kunt het dorre blad eventueel met de hand weghalen (plukken).

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 8. Jessica Bieshaar Jessica Bieshaar

  Hallo. Vraagje, wij hebben de festuca intense blue in de tuin gezet vorig najaar en toen was het mooi blauw gras. Inmiddels zijn ze net zo groen als het gras, kleuren deze in de zomermaanden weer blauw?

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.