Menu
Geen producten gevonden

Klimop planten met of zonder stok

  • Geplaatst op
  • Door Tuinplantenwinkel.nl
  • Geplaatst in Klimplanten
  • 0
Klimop planten met of zonder stok

Klimop of Hedera hibernica is een snelgroeiende en zelfhechtende, groenblijvende klimplant. Ideaal om een gaashekwerk te laten begroeien. De klimop is verkrijgbaar met en zonder stok. Wat is het verschil?

Wat zijn de kenmerken van klimop planten met stok?

Een wintergroene haag kunt u maken door coniferen of bijvoorbeeld laurier aan te planten in een rij. Een andere goede optie is om een gaashekwerk te laten begroeien met klimop. In het Latijns heet deze plant Hedera. De bladeren zijn driehoekig gelobt. De snelst groeiende en meest toegepaste variant van klimop is de Hedera hibernica. Naast de hibernica hibernica zijn er soorten klimop met lichte nerven of bontbladige soorten (deze op een wat zonniger standplaats zetten). Dit zijn vaak cultivars van de Hedera helix of smalbladige klimop.

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Als u van plan bent een gaaswerk te laten begroeien met klimop kunt u bij Tuinplantenwinkel.nl de planten kopen met en zonder stok. Natuurlijk geldt dit ook voor wanneer u een schutting of muur wilt laten begroeien. De soort is hetzelfde dus wat is de beste keuze?

De klimop met stok wordt geleverd in een pot en is opgebonden aan een stok. De losse variant is gekweekt zonder stok en groeit over de grond. De stok duwt de plant in de juist houding en zorgt ervoor dat de plant rechtop staat direct na de aanplant. De nieuwe scheuten zullen zich automatisch hechten in het geval van een muur. Bij een gaaswerk is het de bedoeling dat u de scheuten door het gaas heen groeien. U vlecht de klimop dan wat door het gaaswerk heen.

Ook als bodembedekker voor grote plantvakken kan de Hedera hibernica gebruikt worden. Voor deze toepassing lenen zich de planten zonder stok. U kunt ook kiezen voor gestokte planten: verwijder dan eerst de stok, zodat de ranken op de grond komen te liggen. U komt dit nogal eens in openbare ruimtes tegen.

Hoe plant u klimop met stok?

Klimop met stok kan in de zon of schaduw aangeplant worden. Aan de bodem worden weinig eisen gesteld. Wat wel belangrijk is: zorg dat de grond eerst goed losgemaakt wordt bij het planten. Ook diepere lagen mogen geen verharding meer hebben. Let daar extra goed op als u bij een muur gaat planten. Meng aanplantgrond door de aarde in de plantgaten. Dompel de klimop met pot en al even onder in een emmer water, verwijder de pot en zet de planten in de grond bij het hekwerk . U kunt de stok laten zitten, dat is het minste werk. De nieuwe scheuten vlecht u vervolgens in het gaaswerk. Klem de stok eventueel vast met binddraad (deze kunt u ook bestellen bij Tuinplantenwinkel.nl).

U kunt er ook voor kiezen om de stok te verwijderen en de ranken van de klimop verspreid door het gaas te vlechten. Dat kan voor een snellere bedekking van het hekwerk zorgen; zeker wanneer u minder planten per strekkende meter wilt gebruiken. Druk de kluit na het planten met de handen of voet stevig aan. Geef altijd nog wat water en herhaal dit bij droog weer.

Hoe moet u klimop met stok snoeien en onderhouden?

Wanneer de tuinplant gaat groeien, vlecht u de uitlopers door het hekwerk, waarna de klimop zichzelf gaat hechten aan de bedrading. Let op dat de klimop zich niet aan het houtwerk van uw huis, bijvoorbeeld kozijnen, gaat hechten. Dat laat zijn sporen na. Het is een makkelijke plant qua onderhoud. Wanneer er storende uitlopers zijn, kunt u die gewoon afknippen, dit kan het gehele jaar; dit geldt ook voor de bodembedekker. Wanneer de groei wat mindert, geef dan wat mest (koemestkorrels).

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Op de foto: De bladeren van de Hedera hibernica zijn wat meer gelobt en minder ingesneden dan die van Hedera helix. In de winter krijgen de jonge bladeren soms een rode gloed zoals te zien is bij de kleinere bladeren op deze foto.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.