Menu
Geen producten gevonden

Laagstam fruitboom

Laagstam fruitboom

De laagstam fruitboom is uitgegroeid tot de standaard onder fruittelers. De boom heeft veel voordelen. Ook voor uw tuin. Lees hier alles over de kenmerken, onze tips voor het planten en het onderhoud van laagstam fruitbomen.

Wat zijn de kenmerken van een laagstam fruitboom?

Laagstamfruitbomen zijn erg geschikt voor de wat kleinere tuin. Ze worden al jarenlang gebruikt in de professionele teelt voor het verbouwen van fruit. De lage bomen maken het snoeien, onderhouden en plukken van fruit gewoonweg gemakkelijker voor de teler. Een ladder is niet nodig omdat deze fruitbomen geënt zijn op een traag groeiende onderstam, waardoor de boom trager groeit dan normaal. Laagstam fruitbomen beginnen al op 40 tot 60 centimeter hoogte met hun eerste vertakkingen. De Tuinplantenwinkel.nl heeft een uitgebreid assortiment laagstam fruitbomen online.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 Er zijn appelbomen, perenbomen pruimenbomen, kersenbomen maar ook abrikozenbomen, perzikbomen, zelfs bijzondere soorten zoals kweeperen en mispels. De kweeperen en mispels zijn oude fruitrassen die alleen al voor het gezonde blad en de schitterende bloesem de aankoop waard is. De vruchten van beide fruitbomen lenen zich uitstekend voor het maken van compote of gelei. Kijk voor het complete en actuele assortiment en op onze webwinkel.

Hoe plant u een laagstam fruitboom?

De beste standplaats voor een fruitboom is een zonnige plaats. Fruitbomen groeien op elke grond maar hebben een voorkeur voor kalkrijke grond. Kleigronden bezitten van nature veel kalk. Op zandgronden is het aan te raden ieder jaar de fruitboom van een kalkgift te voorzien.

Fruitbomen uit de pot kunnen het hele jaar geplant worden. Alleen bij vorst kunt u niet planten omdat de grond bevroren is. Graaf een gat in de aarde dat iets dieper is dan de pot waarin de plant wordt geleverd. Maak de aarde onder in het gat ook goed los, zodat de plant goed kan wortelen. Strooi potgrond of compost in het plantgat zodat de grond een rijke voedingsbodem biedt voor de nieuwe fruitboom. Meng de potgrond en compost lichtjes door de bestaande aarde. Maak de kluit goed nat met een gieter en zet de fruitboom dan zonder pot in het plantgat. De bovenkant van de kluit moet ongeveer gelijk staan met de aarde in uw tuin. Vervolgens kunt u het gat dichten. Gebruik hiervoor ook een mengsel van potgrond met de aarde in uw tuin. maak het gat dicht en druk de grond een beetje aan. Als u in het voorjaar of de zomer plant, geef dan de eerste weken regelmatig water.

Wat voor onderhoud heeft een laagstam fruitboom nodig?

Laagstam fruitbomen moeten de eerste jaren goed gesteund worden door een boompaal. Na het planten kunt u een boompaal plaatsen aan de westzijde van de boom. Bevestig deze met een rubberen band zodat de stam niet beschadigd raakt bij storm.

Snoei de fruitbomen tweemaal per jaar; in de winter en in de zomer. Zorg voor een open en luchtige structuur. Zo creëert u de ideale omstandigheden om het fruit goed te laten rijpen. Kies een aantal hoofdtakken die de vorm van de boom bepalen. Snoei kruisende takken in zijn geheel weg. Andere scheuten kunt u deels terugnemen zodat er kortloten ontstaan waaraan de fruitboom bloesem ontwikkelt en dus ook het fruit. In de winter kunt u de vorm van de boom goed zien en bepalen. In de zomer snoeit u de langste scheuten terug zodat het zonlicht goed tot het fruit reikt.
 


 

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Reacties

 1. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  U mag de fruitbomen nu gerust toppen dat is geen probleem en dat bevorderd zelfs de knopzetting voor volgens jaar dus u mag dat nu gewoon doen.

  De boom word dan feitelijk wat geremd en dat is beter.

  Succes met het snoeien

 2. Van Ruiswijk Van Ruiswijk

  Hallo Tuinplantenwinkel,
  Wij typten op internet in laagstam fruitbomen toppen. Daar vinden wij in jullie site niets van terug. Wij hebben in de tuin de laagstamappelbomen, nu 3 jaar, de elstar heeft al veel appels. Inmiddels zijn de bomen ca 2,75 hoog en willen ze inkorten zodat we zonder ladder het fruit kunnen plukken volgend jaar. Wat is jullie advies.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.