Menu
Geen producten gevonden

Laurier als haagplant gebruiken

Laurier als haagplant gebruiken

Laurierplanten zijn er in allerlei soorten en maten. Bijna alle soorten kunt u gebruiken als haagplant. Lees hier waar u op moet letten voor de beste keuze.

Wat zijn de voordelen van een laurierhaag?

De laurier of laurierkers is een brede groep tuinplanten. Bijna alle soorten zijn wintergroen en groeien als een struik. Bovendien laat de plant zich gemakkelijk snoeien. Deze eigenschappen maken van de laurier een zeer makkelijk te gebruiken plant voor hagen. De vele beschikbare soorten maakt dat er laurieren zijn voor een lage maar ook voor een hogere haag.

Welke soorten laurier kunt u kopen als haagplant?

Door al die soorten is het soms lastig kiezen. Iedere lauriersoort geeft de haag een andere uitstraling. De keuze is vooral afhankelijk van de hoogte die u de haag wilt geven.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


Als u van plan bent een lage haag te planten van hooguit 1 meter hoogte groeit een deel van de haaglaurieren te hard. De beste keuze voor een lage laurierhaag is de Portugese laurier. Deze soort groeit minder hard en vertakt fijner. Het kleinere blad en de rood aangelopen stengels geven deze tuinplant een onderscheidende uitstraling t.o.v. andere laurierplanten. De Latijnse naam van deze tuinplant is de Prunus lusitanica ‘Angustifolia’. Op Tuinplantenwinkel.nl kunt u deze plant jaarrond in pot kopen. Deze is altijd te planten.

Voor een haag van 1 tot 2 meter hoogte heeft u de keuze uit meer soorten laurieren. De meest gebruikte soort is de Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’. Deze harde groeier wordt gekenmerkt door lichtgroen, ovaalvormig blad. Het zusje hiervan, de Prunus laurocerasus ‘Caucasica’, heeft donkergroen blad met een lancetvorm. Deze soort lijkt ook wat vaker bloemen te geven in het voorjaar. Daarnaast is er nog de Prunus laurocerasus ‘Novita’. Deze soort heeft veel weg van de Rotundifolia maar heeft dieper groen blad. De bladgrootte valt tussen die van de ‘Caucasica’ en de Rotundifolia’.

De Portugese laurier is ook voor een haag in deze categorie zeer geschikt. Daarnaast kunt u ook kiezen voor de Prunus laurocerasus ‘Herbergii’. Deze soort is directe familie van de ‘Rotundifolia’ en ‘Caucasica’ maar groeit compacter en blijft kleiner.

Op de foto: De Prunus laurocerasus 'Rotundifolia'(1) heeft groter blad dan de Prunus laurocerasus 'Caucasica'(2). Let ook op de bladkleur.

Voor een hogere haag van 2 tot 3 meter kunt u het beste kiezen voor de Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’, de Prunus laurocerasus ‘Caucasica’ of de Portugese laurier.

Laurieren kunt u het hele jaar door planten en kopen. Dit geldt echter alleen voor laurierplanten die in een pot zijn gekweekt. Vooral de grotere maatvoeringen van de laurier kunt u beter in de periode tussen medio oktober en medio april aanplanten. De planten zijn dan verkrijgbaar uit de volle grond met een kluit. Planten met een kluit zijn t.o.v. planten in pot relatief goedkoper in aanschaf. De planten met kluit zijn alleen te planten in de winterperiode omdat ze dan in rust zijn.

Hoe plant ik een laurier als haag?

Over het algemeen staan laurieren het beste in de zon of halfschaduw. De Prunus laurocerasus soorten kunnen echter ook prima in de schaduw groeien. De laurierplant stelt weinig eisen aan de grond wat ze geschikt maakt voor zowel klei- als zandgronden. Ook zeewind vormt geen bedreiging. Een aantal soorten van deze tuinplant geeft witte bloemen in het voorjaar maar bij de meesten blijft deze afwezig vanwege de snoei.

Afhankelijk van de grootte van de plant heeft u een x aantal planten per meter nodig om een dichte haag te planten. Dit aantal vindt u op de productpagina van de desbetreffende soort.

Als u de planten heeft ontvangen is het tijd voor het planten. Maak ruime plantgaten die flink breder en dieper zijn dan de kluit van de plant. Zorg dat de aarde goed los is. Vermeng door de aarde vervolgens aanplantgrond. Aanplantgrond verbetert de structuur van de bodem en zorgt voor voldoende voeding tijdens het aangroeien. Planten uit pot dompelt u het beste voordat u de pot van de plant haalt. Bij een kluit laat u het netje dat de kluit bijeen houdt zitten. De wortels van de plant groeien hier doorheen. Vul de plantgaten na het planten op met aarde en druk deze stevig aan. Geef vervolgens een keer goed water. In de lente of zomer is het verstandig om het weer goed in de gaten te houden. Geef bij droge perioden extra water.

Hoe en wanneer kan ik een laurierhaag snoeien?

Het snoeien van een laurierhaag kunt u het beste doen aan het einde van juni of begin juli. Gebruik bij het snoeien een scherpe heggenschaar zodat het blad zo min mogelijk beschadigd. Snoei bij voorkeur op een koele, bewolkte dag. U kunt de laurier nog een tweede maal snoeien aan het einde van de zomer.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Op de foto: Het diepgroene blad van de Prunus laurocerasus 'Caucasica' heeft een smalle vorm.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.