Menu
Geen producten gevonden

Prunus cerasifera 'Nigra'

 • Geplaatst op
 • Geplaatst in bomen
 • 10
Prunus cerasifera 'Nigra'

De sierpruim of kerspruim is een opvallende verschijning. Door het roodgekleurde blad valt de boom altijd op. Een kleine boom met een mooie traktatie in het voorjaar… Benieuwd?

Wat zijn de kenmerken van Prunus cerasifera 'Nigra'?

De kerspruim is een opvallende verschijning in de tuin. Het blad heeft altijd een donkerrode kleur. De soort kan als struikvorm of boomvorm worden gekweekt en wordt ongeveer 5 tot 7 meter hoog. In de winter valt het blad af. De sierpruim krijgt al vroeg in april kleine wit-roze bloemen. Door de vroege bloei geeft de boom meteen kleur in uw tuin. Na de bloesem ontwikkeld de boom in zomer soms voor kleine pruim-achtige vruchten (niet eetbaar). Dat verklaart de Nederlandse naam. De bloesem van de kerspruim Prunus cerasifera ‘Nigra’ is niet alleen decoratief. Vroeger werd deze gebruikt in de alternatieve geneeskunde. Deze tuinplant is goed winterhard.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 Op Tuinplantenwinkel.nl vindt u de Prunus cerasifera ‘Nigra’ in verschillende maatvoeringen en groeivormen. U kunt kiezen uit struikvormige exemplaren die op den duur zullen uitgroeien tot meerstammige bomen. Dit zijn bomen met meerdere stammen. Ook vindt u de Prunus cerasifera ‘Nigra’ in boomvorm met een enkele stam, deze kan uitgroeien tot ongeveer 6 à 7 meter. Daarmee is het een kleine boom die ook geschikt is voor wat kleinere tuinen.

Hoe plant u Prunus cerasifera 'Nigra'?

Bomen van Tuinplantenwinkel.nl kunt u het hele jaar planten. Alle bomen worden in pot geleverd. Aanplanten in de herfst, winter, lente én zomer is dus altijd mogelijk. Bovendien krijgt u van ons de garantie dat de bomen aangroeien. Dit hebben we aangroeigarantie genoemd.

Plaats de prunus-boom in de zon of halfschaduw op een wat beschutte plek. Dat bevordert de bloei. Elke humusrijke tuingrond is geschikt. Maak de grond eerst goed los met een scherpe schop. Doorbreek ook harde lagen op grotere diepte. Werk een goede aanplantaarde door de bovenlaag of meng deze met de bestaande grond in het plantgat. Verwijder altijd de pot van de kluit. Als de pot niet goed loslaat, verwijdert u de wortels die onder door de gaatjes groeien. Tik vervolgens een paar keer aan de bovenkant van de pot zodat de pot van de kluit af valt.

Plant de prunus niet dieper dan de kluit hoog is. Zet de boom in het midden van het plantgat, vul rondom aan met grond en druk goed aan met de hak van je voet. Werk rondom af met een hark en geef bij droogte water. Let op dat de grond niet drijfnat wordt; licht vochtig is voldoende. Plaats bij bomen een boompaal met boomband en laat die twee tot drie jaar bij de boom staan. Afstand boompaal tot stam ongeveer 20 cm. U kunt de paal in de meeste gevallen direct tegen de kluit van de boom plaatsen. Zorg dat de paal op de westzijde van de boom staat. Dit zorgt voor de meeste steun bij wind uit de westhoek.

Wat voor onderhoud heeft Prunus cerasifera 'Nigra' nodig?

Snoeien is niet echt noodzakelijk. De Prunus cerasifera ‘Nigra’ kan het beste niet rigoreus worden gesnoeid. Door de snoei ontwikkeld de boom vaak waterloten. Dit zijn vertikaal groeiende takken die massaal omhoog schieten en de vorm van de boom niet ten goede komen. Het beste is om zo nu en dan de boom corrigerend te snoeien zodat de boom zijn vorm behoudt. Als u snoeit, doet u dat dat het beste in de zomer. De prunus, heeft graag wat kalk in de grond. Zolang de boom nog jong is, helpt een laag organisch materiaal onder de boom in het voorjaar de grond vochtig te houden.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Reacties

 1. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Lieven,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Prunus cerasifera 'Nigra'.

  Op een gegeven moment is een sierkers 'op'. Hij zal niet in een keer doodgaan, maar elk jaar iets minder goed uitlopen en er kunnen takken afsterven. Gemiddeld kan dit bij de Prunus cerasifera 'Nigra' (en andere sierkersen en vruchtdragende kersen) na zo'n 35 tot 40 jaar optreden. Hier is niks aan te doen.

  Wat ook kan is dat de boom de afgelopen jaren last heeft gehad van de extreem droge periodes die we gehad hebben. Hierdoor heeft de boom het nog altijd moeilijk. Dit verschijnsel zie je de laatste tijd helaas vaker, zeker als er meerdere bomen bij elkaar staan; het schaarse vocht moet dan ook nog verdeeld worden tussen meerdere bomen.

  Er is niet veel aan te doen. Eventueel kunt u de kers een keer wat extra voeding geven (Culterra of koemestkorrel bijvoorbeeld). Of u kunt hem een keer snoeien, zodat het gestel zich kan verjongen. Bij een kersenboom kan dit het beste in de zomermaanden gebeuren.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 2. Lieven Lieven

  Wij hebben reeds zeer lang een wilde kersenpruim in oonze tuin. Helaas verliest die boom ook in de lente een de zomer zijn bladeren... is hier iets mis mee? Hartelijk dank voor uw antwoord!

 3. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Frans,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Prunus cerasifera 'Nigra'.

  Voor de zekerheid zou deze sierkers beter op een andere plaats gezet kunnen worden. Ik schat dat 1,5m tot 2,0 m van de plek waar de Prunus cerasifera 'Nigra' nu staat het wel kan, maar op dezelfde plek zou ik in eerste instantie niet doen.

  Als het eigenlijk niet anders kan, dan adviseren we om zeker voldoende nieuwe grond toevoegen elders uit de tuin + een aantal zakken goede (aanplant)grond, zodat de boom niet in oude grond terug geplant wordt.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 4. Frans kleemans Frans kleemans

  Ik heb een prunus nigra in de voortuin. De boom heeft al jaren zwammen die lijken op de boomgaardvuurzwam.
  De boom gaat er steeds slechter uitzien en wordt steeds zwakker. Het lijkt mij nu het beste om de boom te kappen. Is het mogelijk om na het kappen, eenzelfde soort boom terug te zetten of wordt die dan ook gelijk weer aangetast door deze zwammen?

 5. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Marieke,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Prunus cerasifera 'Nigra'.

  Bij een jonge Prunus cerasifera 'Nigra' is het normaal dat er soms lange verticale scheuten aan de boom zitten. Dit komt omdat de bomen gesnoeid zijn en daarna malse jonge scheuten hebben gevormd.

  U mag de scheuten iets terugnemen zodat de boom meer vertakt en dus een nog vollere kroon vormt, maar als u het laat zoals het is, dan is het ook gewoon prima. De Prunus cerasifera 'Nigra' is familie van de pruimenbomen, waardoor de beste snoeitijd voor deze boom de zomer of het najaar is. In de winter en het voorjaar kunt u deze boomsoort het beste met rust laten.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 6. Marieke Verschoor Marieke Verschoor

  We hebben net een prunus nigra geplant. Al best een heel boompje maar er zitten veel lange vertikale loten aan: moeten we deze eraf halen? De basis is verder al heel mooi namelijk...

 7. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Gerna,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Prunus cerasifera 'Nigra'.

  Dit jaar is het echt extreem met het aantal luizen in de planten. Dat heeft verder niks te maken met de planten in uw tuin, maar is een algemeen iets.

  Misschien heeft u de verhouding niet goed gedaan? Als er teveel middel bij het water zit, bestaat inderdaad de kans dat de bladeren na de behandeling verbranden, zeker als u de plant overdag in de volle zon bespoten heeft. U gebruikt 20 ml groene zeep + 20 ml spiritus op 1 liter water.

  De enige andere mogelijkheid die milieuvriendelijk is, is de topjes waar de luizen zich meestal bevinden van de plant knippen. Zo verwijdert u het gros van de luizen.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 8. Gerna braam Gerna braam

  Onze prunus nigra zit ook dit jaar na de bloei bij het nieuwe blad vvol met luis. Ik heb het bestreden met water met groenezeep en een scheut spiritus. Ze zijn nu verdwenen maar het resulteerde wel dat het nieuwe blad verschrompelde hier en dat en afstierf.
  Is er een reden te bedenken waarom er zoveel luis op komt en is er misschien een andere milieuvriendelijke bestrijding mogelijk?
  Onze prunus staat wel bijna de heledag in de volle zon.

 9. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Franny,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Prunus cerasifera 'Nigra'

  De Prunus cerasifera 'Nigra' kan redelijk snel groeien tot een boom met een stevige stam. Het is echter lastig te zeggen hoe lang dit duurt omdat dit van vele factoren afhankelijk is, zoals de standplaats en het weer.

  De groei is wel te stimuleren. U kunt bijvoorbeeld gerust wat extra mest geven tussen april en september. Dit kan het beste met een organische meststof zoals bijvoorbeeld Culterra of koemestkorrel. Deze meststof strooit u uit rondom de voet van de boom. Als het extreem droog is zoals deze zomer het geval was, is het ook goed om wat extra water te geven zodat de boom goed blijft doorgroeien.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 10. Franny Franny

  Ik heb sinds mei 2015 een prunus cerasifera nigra in mijn tuin laten zetten. Hoe lang duurt het voordat het een beetje een stevige boom is? Want het is nu nog steeds een heel ielig boompje met een hele dunne stam.

 11. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Waarschijnlijk gaat het inderdaad om de kerspruim. Deze boom maakt op latere leeftijd soms vruchten welke goed eetbaar zijn. De smaak is vergelijkbaar met een pruim. De vruchten hebben een purperrode kleur en kunnen ongeveer 5 cm groot worden.

 12. w. van Zanten w. van Zanten

  Hallo, ik heb een vraag. In de tuin van mijn nieuwe woning staat een grote boom met zeer donkerrode bladeren die hele zomer deze kleur hebben. in het voorjaar heeft hij heel erg gebloeid met wit/roze bloementjes. Nu zitten er donkere vruchten aan die eruit zien als dikke kersen. De kersen zitten per stuk aan een steeltje (dus niet per twee zoals bij gewone kersen) Ik denk dat het een kerspruim is. Maar nu is mijn vraag, zijn deze vruchten eetbaar? Ik kan het op internet niet vinden.

  Met vriendelijk groet,

  Winda van Zanten

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.