Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over iepboom

De iep is een grote boom waarvan ook soorten inheems zijn in Nederland. De Latijnse naam voor de iep is Ulmus, een andere Nederlandse naam die nog wel eens gebruikt wordt is Olm. Iepen behoren tot de groep van bladverliezende bomen. Nieuwe bladeren verschijnen in het voorjaar nadat de boom gebloeid heeft. Iepen bloeien met een onopvallende bloemkleur. De bladkleur is over het algemeen groen, behalve bij de bekende Goudiep (Ulmus x hollandica 'Wredei'). De bladkleur van deze Hollandse iep is geelgroen. Dit is ook meteen de soort iep die het meest wordt aangeplant in de tuinen van Nederland en Vlaanderen. De bladeren van de iep, lijken met hun gezaagde bladrand en qua grootte wel wat op die van de Carpinus betulus.

 

Kan de Iep boom de iepenziekte krijgen?

Niets is uit te sluiten, maar de soorten Iep bomen die momenteel verkrijgbaar zijn, zijn zo goed als allemaal resistent tegen de iepziekte. Je kunt ze met een gerust hart aanplanten in de tuin. De kans is zeer gering dat hij zal bezwijken onder de iepenziekte. 

 

De bladeren van de Hollandse iep

De Goudiep (Hollandse iep) is veruit de meest aangeplante iep boom in de particuliere tuin. Vanwege zijn vrij smalle groeiwijze, kan hij al snel op een niet al te grote plek uit de voeten. Daarnaast is de iep boom goed in model te snoeien, zodat de smalle groeiwijze van de Goudiep ook in de loop van de jaren behouden kan blijven. Maar dit is niet de voornaamste reden om voor de Goudiep te kiezen. De bladeren van deze iepboom zijn namelijk groen/geel van kleur. Dit geeft de tuin / border een frisse uitstraling. voorjaarskleuren, maar dan ook nog in de zomer en aan het begin van de herfst! Het blad loopt doorgaans bijna compleet geel uit, waarna het in de loop van het seizoen steeds meer groen kleurt. Maar de gele gloed van de planten blijft altijd aanwezig. 

 

De Treuriep of Prieel-iep

Naast de alom bekende Goudiep, biedt Tuinplantenwinkel.nl ook de minder bekende Treuriep aan. Het is bijna een vervanger voor een parasol, zo dicht is het bladerdek en zo horizontaal groeit het takkengestel. Alhoewel er dan wel kabouters onder de parasol zullen moeten plaatsnemen, want het blad rijkt soms bijna tot aan de grond. Deze iep boom groeit wel in breedte, maar nauwelijks in de hoogte. 

 

De iepboom snoeien

De iepbomen lenen zich om in vorm gesnoeid te worden. Bij de Goudiep kan door jaarlijks een lichte snoei toe te passen, de smalle groeiwijze behouden blijven. Bij de Prieel-iep kunnen de twijgen die te laag rijken gesnoeid worden, of als de kroon te breed mocht worden, kan ook dit in toom gehouden worden door het tijdig wegsnoeien van een aantal takken.

 

Veelgestelde vragen over de iepboom:

Zijn er meerdere soorten iep bomen?

Antwoord: Jazeker, maar lang niet alle soorten zijn resistent tegen de iepen ziekte. Iepen komen van nature ook voor in Nederland. De Ulmus laevis (of Inheemse fladderiep) is hier een voorbeeld van. Deze Ulmus laevis is minder gevoelig voor de iepen ziekte, maar worden toch niet vaak aangeplant. Een andere soort is de Ulmus glabra (ruwe iep), maar deze is wel gevoelig.

 

Wat is een iep boom?

Antwoord: De Hollandse iep is een boom met een geelgroene bladkleur. De Hollandse iep is niet wintergroen en kan goed in de volle zon staan.

 

Hoe snel groeit een iep?

Antwoord: De meest aangeplante Hollandse iep groeit zo'n 30 cm per jaar. De stamomtrek wordt ook elk jaar iets groter, maar dat gaat langzaam.

 

Wat kost een Hollandse iep?

Antwoord: De prijs van de Hollandse iep wordt bepaald door de grootte van de boom en de stamomtrek bij levering. Kijk voor de actuele prijs van deze boom en alle andere planten op Tuinplantenwinkel.nl bij het juiste product.

 

De iepboom is een van nature voorkomende boomsoort in België en Nederland

 

Inspiratie Iepboom:

De goudgele bladeren van deze iepboom geven de boom de naam goudiep

 

Het blad van de goudiep heeft een geelgroene kleur die de hele zomer aanhoudt. Daarmee is het een opvallende boom in de tuin.

Naast een zuilvormige iepboom is er ook een soort afhangende takken genaamd prieeliep

 

Er zijn ook iepbomen met afhangende of treurende takken. Deze prieel-iep groeit uit tot een kleine boom en geeft een heerlijke verkoelende schaduw door het dichte bladerdak.

 

De goudiep is veruit de bekendste iepboom voor de tuin

 

De meest bekende iepensoort is de goudiep. Deze zuilvormige boom heeft opvallend licht gekleurd blad wat zorgt voor een mooi contrast met groenbladige bomen in de omgeving.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.