U kunt nu ook planten bestellen via onze nieuwe app!

Download voor uw apparaat
Waterplanten | Tuinplantenwinkel.nl
Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...

Informatie over waterplanten

Een vijver geeft een tuin extra charme, mits deze er goed uitziet natuurlijk. Voor het realiseren en behouden van een gezonde en mooi ogende vijver spelen waterplanten een doorslaggevende rol. Zonder de juiste waterplanten holt de kwaliteit van het water in uw vijver achteruit en krijgen algen vrij spel. Deze maken het voor andere planten moeilijk en bijna onmogelijk om dan nog te groeien. Bij Tuinplantenwinkel.nl bent u aan het juiste adres voor een ruim assortiment waterplanten.

Waterplanten door het jaar heen

Waterplanten zijn in staat om hun voeding uit het water te filteren en zo te overleven. In de zomer steken ze de meest sierlijke bladeren en stengels boven het water uit; soms zelfs met bloemen, om zich in de winter weer terug te trekken. Sommige waterplanten blijven echter ook ’s winters groen of blijven fier overeind staan. Denk bijvoorbeeld aan equisetum (Japanse holpijp), maar ook de lisdodde (Typha) of sigarenplant. Deze plant ontwikkelt in het voorjaar snel blad en reikt ruim boven het water uit. Alleen bij strenge vorst vriezen de stengels terug om in het voorjaar weer te verschijnen.

Het belang van waterplanten in uw vijver

Waterplanten gebruiken het organisch afval in het water, waardoor er geen voedingsoverschot ontstaat. Welke waterplanten u plaatst, is hierbij niet van belang. Behalve dat waterplanten een voedingsoverschot voorkomen, voorzien ze de vijver ze middels fotosynthese ook van voldoende zuurstof. Dit houdt uw vijver gezond. Wel is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de waterplanten voldoende zonlicht ontvangen. Mei en juni zijn in Nederland de maanden met het beste klimaat om waterplanten te planten.

Verschillende soorten waterplanten

Waterplanten bestaan in vele soorten en maten en zijn grofweg in vier groepen op te delen: de zuurstofplanten, de moerasplanten, de lelies en lelieachtigen en de drijfplanten. Van deze groepen zijn alleen de zuurstofplanten écht onmisbaar in uw vijver, omdat zij hun zuurstof direct aan het water afgeven in plaats van aan de atmosfeer zoals andere waterplanten dat doen. Alleen een vijver met voldoende zuurstofplanten zal het lukken om helder te blijven.

Moerasplanten staan met hun wortels graag in het water, dus een moerasachtig deel van uw vijver is voor deze exemplaren een ideale plek. Om diezelfde reden worden ze ook wel oeverplanten genoemd. De lelies en lelieachtigen zijn de echte eyecatchers in uw vijver. Deze planten hebben wel zon nodig om bloemen te kunnen produceren. Een functie voor het biologisch evenwicht hebben ze echter niet. Drijfplanten zijn er tot slot om uw vijver helderder te maken. Ze kunnen in vergelijking met zuurstofplanten moeilijkere omstandigheden aan. De naam zegt het al: deze planten drijven los op het water.

Het plaatsen van uw waterplanten

Voor het goed kunnen overleven van de waterplanten is het van belang deze op de juiste diepte te planten. Zuurstofplanten gedijen het beste op een plantdiepte van ongeveer 50 centimeter, net als kleine leliesoorten. Grotere lelies plaatst u wat dieper, tot maximaal een meter. Moerasplanten worden aan het oppervlak tot maximaal 40 centimeter plantdiepte geplaatst. Drijfplanten, de naam zegt het al, drijven op het wateroppervlak van uw vijver en zijn zo het eenvoudigst te plaatsen.

 

In een leem- of natuurlijke vijver kunt u de planten direct in de grond planten. Als u een bakvijver heeft of een vijver met folie kunt u de waterplanten het beste opplanten in speciale vijvermanden. Deze zijn in verschillende maten verkrijgbaar. Vul de manden op met vijvergrond of substraat. U kunt vijvergrond bestellen bij Tuinplantenwinkel.nl.

De verzorging van waterplanten in uw vijver

Heeft u een vijver, dan is het belangrijk om het waterpeil in de gaten te houden. Met een pomp en een zuurstofinstallatie houdt u het zuurstofgehalte op het juiste niveau. Ook is het van belang om de kwaliteit van het vijverwater regelmatig te meten. Veel vijvers worden gekenmerkt door een te lage waterhardheid, wat onder andere inhoudt dat er te weinig mineralen aanwezig zijn die helpen met het vervoer van CO2. Deze zijn vooral voor de zuurstofplanten essentieel.

Waterplanten bij Tuinplantenwinkel.nl

Er bestaan diverse soorten waterplanten met elk hun uiterlijke kenmerken en unieke invloed op de kwaliteit van uw vijver. De planten zorgen voor een sierlijk beeld van uw vijver. Bij Tuinplantenwinkel.nl bent u aan het juiste adres voor een ruim assortiment waterplanten behorend tot verschillende categorieën. Onze medewerkers voorzien u indien gewenst graag van hun professionele adviezen.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.