Informatie over hyacinten

Hyacinten zijn misschien nog populairder als tijdelijke kamerplant. In een pot of op glas zijn het prachtige bloemen om te zien ontluiken. Ook in de tuin zijn het ideale planten die ieder jaar weer goed terugkomen. Daarnaast zijn er ook wilde hyacint planten die uit zichzelf vermeerderen en verwilderen. Dé reden om te kiezen voor Hyacinten zijn de heerlijk geurende bloemen.

 

Hyacint bollen planten, hoe doe ik dat?

Plant de Hyacint tussen september en eind december in de volle grond of potten. Afhankelijk van de soort Hyacint plant u de bol tussen de 10 en 15 centimeter diep. Zorg ervoor dat de grond tijdens warme en droge periodes niet uitdroogt. Dit is vooral belangrijk als de bloembollen onder bomen zijn aangeplant. Vanaf eind maart of begin april kunt u al van deze prachtige bloeiers genieten. Boshyacinten bloeien ietsje later en door mest te geven na de bloei, vermeerderen ze vanzelf en komen ze het jaar erop terug.

 

Als de Hyacinten in bloembakken worden geplant, gebruik dan goede potgrond en zorg ervoor dat de bovenkant van de bollen net boven de grond uitsteekt. Tulpen hebben ongeveer dezelfde bloeitijd als de Hyacint en kunnen prima worden gecombineerd in dezelfde bloembak. Eventueel kunnen er ook nog voorjaarsbollen die al eerder bloeien in gezet worden. Zo krijgt u bloembakken die vanaf het vroege voorjaar toe aan het eind van de lente bloeien.

 

Als de Hyacinten planten zijn uitgebloeid, dan mogen de bloemstengels van de plant weggeknipt worden, maar de bladeren nog niet. Deze moeten zeker nog een week of zes blijven groeien. De bladeren geven de bloembol voedingsstoffen en zorgen ervoor dat de wortels en de bol zelf zich gaan ontwikkelen. Elk jaar wat compost op de bodem strooien op de plek waar de bloembollen in de grond zitten, bevordert ook de groei. Dit kan in de herfst of winter, maar mag ook nadat de voorjaarsbollen zijn uitgebloeid. Compost zorgt daarnaast ook voor een luchtige grond, waardoor de bollen niet zo snel gaan rotten tijdens een natte periode. Bloembollen die in een pot zijn aangeplant, kunnen een keer organische mest als voedingstoffen krijgen.

 

Hyacinten bloembollen kunnen zowel in de volle zon, halfschaduw als schaduw aangeplant worden. Wanneer ze in de schaduw staan, zullen ze later in bloei komen. Dit geldt voor zowel de bloembollen die in potten staan, als de planten die in de volle grond zijn gezet.

 

Hyacinten planten als symbool uit de oudheid

De Hyacint staat symbool voor tederheid en de naam is afkomstig uit de Griekse mythologie. Hyacinthus was een Spartaanse prins die zo knap is dat de God Apollo verliefd op hem wordt. Tijdens een samenzijn besluiten ze samen te gaan discuswerpen. Apollo gooit de discus echter zo hard dat hij hiermee Hyacinthus dodelijk verwondt. Om zijn fout recht te zetten en Hyacinthus te eren en voort te laten leven, zorgt Apollo ervoor dat Hyacinthus in een bloem veranderd. De Hyacint staat vanwege deze vertelling in de Griekse mythologie ook wel symbool voor sport en spel.

 

Wilde hyacint

De Wilde hyacint of Boshyacint staat bekend als de Hyacinthoides non-scripta of Hyacinthoides hispanica. Opvallende kenmerken van de non-scripta zijn de hogere bloemstengel en bloemen aan één kant van deze stengel. De Hyacinthoides non-scripta is afkomstig uit West-Europa en voelt zich dus thuis in Nederland en België. De Hyacinthoides hispanica heeft bloemen rondom de bloemstengel en de naam verwijst naar het land Spanje. Deze Boshyacint is daar inheems en wordt daarom ook wel Spaanse Hyacint genoemd. Een Boshyacint zaaien of een Boshyacint vermeerderen gaat vanzelf. Het seizoen nadat u de boshyacinten geplant heeft, komen er dus meerdere hyacinten planten tevoorschijn in uw tuin.

 

Bloembollen Hyacint kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Voor Hyacint bollen bent u bij Tuinplantenwinkel.nl aan het juiste adres. In onze webwinkel vindt u zowel de wilde hyacint (boshyacint) als de gewone hyacint. U kunt ook een Wilde Hyacint kopen die zichzelf vermeerdert en uitzaait. Zo staat uw border binnen de kortste tijd vol met hyacint planten. U kunt ook kiezen voor een Hyacinthus Mix of Hyacinthus Pastel Mix met verschillende kleuren Hyacint bollen. Deze bollen zijn natuurlijk ook te combineren met andere bloembollen om zo een kleurig geheel te vormen met bloemen die op verschillende momenten bloeien.

 

Veelgestelde vragen over Hyacinten:

Kunnen Hyacinten bollen in de grond blijven zitten?

Antwoord: Hyacinten kunnen in de winter in de grond blijven zitten. De bollen kunnen tegen de vorst. De bloembollen hebben zelfs kou nodig om ze later in het voorjaar te kunnen laten bloeien.

 

Zijn er verschillende kleuren Hyacint planten?

Antwoord: Van de Hyacinten bestaan verschillende kleuren bloem. Zo zijn er Blauwe hyacinten, Witte hyacinten, rode Hyacinten en roze Hyacinten. Dit geldt voor zowel de grootbloemige geurende hyacinten (Hyacinthus orientalis) als de Boshyacinten. De verschillende kleuren kunnen prima door elkaar staan.

 

bos hyacinten

 

Inspiratie Hyacinten:

langwerpige bloemen van de hyacinten

 

Hyacinten zijn geschikt in de border of in een pot op het terras of balkon.

heerlijke geur van de hyacinten

 

Hyacinten zijn er in verschillende kleuren, maar veel voorkomend is blauw of paars tint.

 

zonnige plaats voor hyacinten

 

Hyacinten zijn goed te combineren met andere bloembollen of vaste planten.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.