Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over aronskelk

Wanneer kan ik Aronskelk (Zantedeschia) kopen en planten?

Aronskelk als knol kunt u planten tussen april en mei. De verkoopperiode start in februari en loopt door tot en met mei. De precieze start- en einddatum is voor een deel afhankelijk van het weer. U kunt hiervoor de site in de gaten houden. Of gebruik de knop ''houd mij op de hoogte'', geef u email op en u ontvangt bericht wanneer het product weer te bestellen is.

 

Bewaar de Zantedeschia knollen op een vorstvrije, droge en koele plaats tot het moment van planten.

 

Aronskelk in alle kleuren

De Aronskelk is een kleurrijke en stevige bloem die prima in potten kan worden aangeplant, maar ook de tuin in de zomer flink kan opfleuren. De kelkvormige bloemen zijn er bijna in alle kleuren van de regenboog verkrijgbaar. De plant bestaat uit een platte bol waar vanuit zich meerdere bladeren en bloemen zullen gaan ontwikkelen.

 

Aronskelk plantinstructies

Die bollen plant u in het voorjaar. Omdat dit bolgewas niet winterhard is, dient dit te gebeuren als de kans op stevige (nacht)vorst verdwenen is. In de volle grond kan dit vanaf eind april of begin mei. In een pot kunt u de bollen eventueel al eerder planten, waarna u de potten met de bollen binnenshuis opkweekt. Vanaf mei kunnen deze potten dan ook naar buiten, maar let op een eventuele late nachtvorst.

De bollen dienen vrij diep te worden geplant. Houdt ongeveer een plantdiepte van minimaal 10 cm aan (vanaf de bovenzijde van de bol gerekend). De plant maakt namelijk niet alleen vanuit de onderkant, maar ook vanaf de bovenzijde wortels aan. Als u de bol in een pot plant, neemt u het beste een vrij grote pot van ongeveer 10 liter of meer. Dit zorgt voor voldoende ruimte om te wortelen en te groeien. Het voorkomt dat bol zichzelf uitput en maar 1 jaar goed bloemen zal geven.

Geef na het planten een keer stevig water. Daarna even wachten tot het blad boven de grond komt. Vanaf dit moment kunt u meer gaan bewateren.

 

Aronskelk in de zomer

In de zomermaanden groeit de aronskelk snel en vraagt de plant regelmatig water en voeding voor een goede groei. De voeding zorgt er ook voor dat de conditie van de knol goed blijft en deze ook volgend jaar opnieuw kan gaan bloeien.

 

Overwinteren

Na de bloei laat u de plant het beste nog even doorgroeien. Het blad zorgt ervoor dat de knol aansterkt. Nadat het blad geel is geworden kunt u de bollen uit de grond halen en vorstvrij overwinteren. Als u de plant in een pot heeft staan kunt u deze in zijn geheel op een vorstvrije plaats laten overwinteren.

 

Veelgestelde vragen over Aronskelk:

Zijn er verschillen de soorten Aronskelken?

Antwoord: De aronskelkfamilie is beste groot. Zoals de Zantedeschia aethiopica of te wel witte aronskelk is een prachtige plant, deze is verkrijgbaar als vijver plant maar wordt ook vaak in de border gezet. Ook ziet men deze wel eens in moerassen bij een vijver. De witte aronskelk geeft grote witte bloemen die ook als snijbloem kunnen worden gebruikt. Deze kan gewoon in de tuin blijven staan. In de zomer bij het zomergoed ziet men ook wel de Zantedeschia met allerlei kleuren. Dit zijn eigenlijk kamerplanten. Deze kunnen niet in de tuin overwinteren. Vaak geven deze bladeren met vlekken. Dan zijn er nog de Italiaanse aronskelk de Latijnse naam is Arum Italicum. De Arum italicum is in Nederland een inheemse plant. Deze Arum ziet men ook wel eens in de tuin.

 

Hoe verzorg ik mijn aronskelk?

Antwoord: De standplaats voor Aronskelken staan graag in goede tuingrond in de zon tot halfschaduw in een vochtige bodem. Laat in de winter het blad zitten en gooi er eventueel nog extra blad boven op de plant. Geef in de zomer periode extra water, dit geldt voor alle soorten. Knip uit gebloeide bloemen uit de planten weg. De Italiaanse aronskelk de Arum italicum heeft niet echt speciale verzorging nodig. Gebruik voor planten die in pot blijven altijd goede potgrond.

 

Hoe aronskelk overwinteren?

Antwoord: De witte aronskelk, Zantedeschia aethiopica moet men afdekken zeker in strenge winters. Hier voor kan gewoon blad uit de tuin gebruikt worden. De Zantedeschia die als kamerplant is te gebruiken moet binnen gehaald worden of mensen kunnen deze weg gooien. De Arum italicum is een vaste plant die graag als standplaats in de halfschaduw schaduw staat vaak onder andere beplanting. Voor de grondsoort stelt deze soort geen hoge eisen en de bladeren verschijnen in het najaar.

 

Hoe vaak bloeit aronskelk?

Antwoord: De planten geven bloemen in de bloeiperiode van juni juli tot soms in augustus. De Italiaanse aronskelk bloeit heel vroeg deze geeft bloemen in april mei. In de bloeiperiode bloeien deze planten gewoon een aantal weken. Als men zorgt dat er geen zaad gevormd kan worden door de bloem weg te knippen kan het zijn dat de bloeiperiode wordt verlengt. De bloemen hebben geen geur.

 

Wat te doen met uitgebloeide aronskelken?

Antwoord: De bloemen van de Aronskelken mogen na de bloei worden weg geknipt. Knip de gehele stengels tot de grond toe weg. Bladeren die niet meer mooi zijn natuurlijk ook. Soms laten mensen de stelgels staan omdat de bloemen trossen met vruchten zaden kunnen geven. De vruchten lijken op bessen en kunnen rood van kleur worden. De bloemen hebben geen geur.

 

Komt de gevlekte aronskelk in Nederland voor?

Antwoord: In Nederland komt de gevlekte aronskelk of te wel de Arum maculatum in het wild voor. Ook de Arum italicum of Italiaanse aronskelk komt in het wild voor. Deze worden ook wel stinsenplanten genoemd.

 

aronskelk vorstvrij bewaren

 

Inspiratie Aronskelk:

Aronskelk is er in verschillende kleuren

 

Aronskelk is een bolgewas en niet winterhard.

fleurig en kleurrijke tuin met aronskelk

 

De Aronskelk zal uw tuin in de zomer flink opfleuren.

 

Planten in het voorjaar

 

De Aronskelk bloeit in de zomer.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.