Informatie over bodembedekkers

Bodembedekkers zijn ideaal om snel en eenvoudig een groot vak mee aan te planten. Bodembedekkers groeien snel in de breedte, zijn zeer geschikt om grote oppervlaktes mee te vullen en deze grondbedekkers zijn erg gemakkelijk in onderhoud.

 

Met de Bodembedekker kunt u onbezorgd kunt genieten van een strakke border zonder al te veel onkruid te hoeven plukken. Zo zet u bodembedekkers tegen onkruid in. Veel gebruikt en ijzersterk zijn de groenblijvende Vinca minorPachysandra terminalis en Waldsteinia ternata. Een snel groeiende bodembedekker als de Cotoneaster of de Hedera zorgt snel voor een groen geheel.

Meestgebruikte wintergroene bodembedekkers

Een veelgehoorde eis is dat de plant groen blijft in de winter. Gelukkig zijn hierin talloze opties mogelijk. De Vinca minor of in het Nederlands Maagdenpalm is een groenblijvende bodembedekker welke zich zeer vlak over de grond uitspreid met lange uitlopers. Het blad is klein en donkergroen. Vinca minor bloeit in het voorjaar met kleine bloemetjes in het blauw, wit of violet.

 

Een andere bekende Bodembedekker is de Pachysandra terminalis met de Nederlandse naam dikkemanskruid is ook een echte groenblijvende soort welke zich eigenlijk onder de grond uitbreid met uitlopers. Het blad van de pachysandra is diep groen en bloeit in het voorjaar met witte bloemetjes. Wintergroene Bodembedekkers die zich ook in de zon goed staande houdt is de Waldsteinia ternata. Het blad kleurt bij koude temperaturen iets brons en ze loopt in het voorjaar uit met fris groen nieuw blad en bloeit heel even met een klein geel bloemetje. De bloei van Waldsteinia ternata zwakt wat af naarmate ze langer op een plaats staat. Het is echter een uitstekende keuze.

 

Naast bovengenoemde drie bodembedekkers zijn er nog talloze andere wintergroene opties zoals de ijzersterke Cotoneaster dammeri of aanverwante soorten zoals de ‘Queen of Carpets’, de Euonymus fortunei is een diverse familie met vele bladvormen en kleuren en veel siergrassen zijn ideaal als bodembedekker of als vakbeplanting zoals de Pennisetum of Carex.

Bloeiende bodembedekkers aanschaffen

Naast groenblijvende bodembedekkers waar voornamelijk het blad attractief is zijn er ook met name onder de geraniums goede bloeiende planten met dezelfde eigenschappen als bovenstaande bodembekkers. Veel bloeiende bodembedekkers; ook geraniums, zijn echter niet (helemaal) wintergroen. Desalniettemin zijn het wel ijzersterke planten die voor veel tuinplezier en kleur zorgen. Wintergroene bloeiende varianten zijn bijvoorbeeld de Liriope muscari ‘Moneymaker’ en de Lavendel.

 

Sommige bodembedekkers geven ook een rijke bloei zoals deze Ajuga reptans 'Atropurpurea'

 

Aanplanten, onderhouden en snoeien.

Hoewel bodembedekkers over het algemeen niet veel eisen stellen aan de grondsoort adviseren wij u de grond goed los te maken, dit maakt het aanplanten makkelijker maar ook vind de plant beter zijn weg. Het is immers de bedoeling dat de planten naar elkaar toe groeien en zo snel mogelijk de aarde bedekken om groei van onkruid te voorkomen. Snoeien is bij sommige soorten noodzakelijk en bij andere weer niet. Deze informatie vindt u per product op onze site terug.

Hoeveel bodembedekkers planten per vierkante meter?

Om snel een mooi dichtgegroeid geheel te bereiken is het belangrijk om de juiste hoeveelheid planten per vierkante meter aan te schaffen en te zorgen voor rijke voedselrijke bodem. Bij iedere plant vindt u op Tuinplantenwinkel.nl het juiste aantal planten per vierkante meter. Voor een goede voedingsbodem is het belangrijk om onze plantinstructies te volgen.

Kan ik over bodembedekkers lopen?

Ja, dat is mogelijk, zij het niet dagelijks. Over het algemeen zijn bodembedekkers sterk en kunnen ze tegen een stootje, maar ze worden niet zo graag betreden als bijvoorbeeld het gazon. Vaak is een bodembedekker laagblijvend en voor het wegplukken van onkruid kunt u gerust een keer over de planten heen lopen.

Bodembedekkers kopen op Tuinplantenwinkel.nl

Wij verkopen gezonde bodembedekkers online voor goede prijzen en van een optimale kwaliteit. U kunt deze bestellen in verschillende soorten en tegen concurrerende prijzen. Bij uw aankoop krijgt u altijd aangroeigarantie van ons. 

Inspiratie bodembedekkers:

Pachysandra terminalis is een groenblijvende bodembedekker, hier langs een pad aangeplant

 

Groenblijvende Pachysandra terminalis

Bodembedekkers als overgang tussen bestrating en border, in dit geval Ajuga reptans

 

Ajuga reptans 'Atropurpurea' als overgang tussen bestrating en border

 

Bodembedekker als vulling tussen andere vaste planten en heesters
 

Rijkbloeiende phlox subulata 'Atropurpurea' als bodembedekker tussen andere vaste planten en heesters.

 

Video's over bodembedekkers:

 

 
 

Een sterke en wintergroene bodembedekker, Cotoneaster dammeri.

 

 

 

Bloeiende bodembedekker zoals de Geranium macrorrhizum

 

 

 

Wintergroene, bloeiende Liriope muscari 'Moneymaker'

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.