Informatie over lavendelheide

Lavendelheide is een groenblijvend heestertje met grijskleurige blaadjes en krijgt in het voorjaar trosjes kleine, roze bloemetjes. Lavendelheide groeit in een zurige bodem, zoals heiplantjes en de blaadjes lijken wel wat op de blaadjes van de bekende Lavendelplant. Hiermee is de Nederlandse naam Lavendelheide voldoende verklaard. De tuinplant is zeer winterhard, groenblijvend en bestand tegen zeewind. De Latijnse naam van Lavendelheide is Andromeda polifolia. Andromeda is een naam uit de Griekse mythologie en polifolia betekent grijsbladig.

Lavendelheide planten

Lavendelheide staat het liefst in de zon of halfschaduw in een vochtige, waterdoorlatende, zuurhoudende bodem vooraan in de border. Ook in een rotstuin (mits de grond maar voldoende zuur is) of in een kuip op het balkon of terras kan Lavendelheide een aanwinst zijn. Vermeng bij het aanplanten flink wat tuinturf met de aarde van het plantgat, behalve als hij in een pot komt te staan. Gebruik dan altijd potgrond

Lavendelheide snoeien en verzorgen

Voor deze traag groeiende tuinplant is niet veel snoei nodig. Knip meteen na de bloei eventueel te lange twijgen en uitgebloeide bloemen terug, zodat de Lavendelheide mooi compact blijft. Strooi dan meteen wat tuinturf tussen de Lavendelheide voor het behoud van het zurige bodemmilieu. Let er op dat de Lavendelheide tijdens warme en droge periodes op tijd een keer extra water krijgt. Dit voorkomt uitdroging van de plant. 

Lavendelheide kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Tuinplantenwinkel heeft een aantal verschillende variëteiten van de Lavendelheide in het assortiment. Het verschil tussen de soorten zit hem voornamelijk in de uiteindelijke hoogte van de plant. Andromeda polifolia ‘Compacta’ en Andromeda polifolia ‘Blue Lagoon’ worden beide ongeveer 25 cm hoog. Daarnaast is er een iets hogere variant, dat is de Andromeda polifolia ‘Blue Ice’ 40 cm hoog. 

 

Andromeda of lavendelheide is verwant aan rhododendron en bloeit in het vroege voorjaar met opvallende roze bellen

 

Inspiratie Lavendelheide:

Lavendelheide heeft blad dat denken aan lavendel en is wintergroen

 

Lavendelheide bloeit in het voorjaar met roze of lichtroze belvormige bloemen. De plant staat graag op een humusrijke grond. Wij raden aan tuinturf te gebruiken bij het planten.

 

De bladeren van veel soorten lavendelheide hebben blauwe of grijze gloed en zorgen ook voor kleur in de tuin buiten de bloeiperiode

 

Het blad van lavendelheide lijkt veel op dat van lavendel; vandaar de Nederlandse naam.

 

Andromeda kan gesnoeid worden maar dit is niet noodzakelijk

 

Lavendelheid kan direct na de bloei worden gesnoeid voor een blijvende compacte struik. 

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.