Informatie over beukenhaag

De rode beukenhaag, groene beukenhaag en haagbeuk winnen al jaren steeds meer aan populariteit. De planten vormen een mooie, natuurlijke afscheiding en daarmee een prima alternatief voor een schutting van hout of ander materiaal. Niet alleen garandeert u zich met het planten van deze plant van de gewenste privacy , ook creëert u met een beukenhaag of haagbeuk een natuurlijke omgeving. Doordat de beukenhaag bladhoudend is, is hij het hele jaar van decoratieve waarde en hoeft u op geen enkel moment aan privacy in te boeten.

 

De beukenhaag

De beukenhaag of Fagus sylvatica is de meest gebruikte haagplant van allemaal. In de tuinarchitectuur heeft deze tuinplant al heel lang een vaste waarde. Dat komt omdat de gewone beuk, zoals deze ook wel genoemd wordt, uitermate goed en makkelijk te snoeien is. Ook is de beukenhaag bladhoudend.

 

In de herfst verkleurt het blad van de beukenhaag geel tot warm bruin. In de winter blijven de goudbruine bladeren aan de haag hangen. De bladeren vallen pas af wanneer de nieuwe knoppen in het nieuwe voorjaar beginnen uit te lopen. Jaarrond geeft de beukenhaag dus een gesloten beeld.

 

De groene beukenhaag

De groene beukenhaag, de Fagus sylvatica, wordt gekenmerkt door zijn bijzondere bladeren met hun golvende, soms wat getande randen. Als boom wordt hij ‘Koningin van het bos' genoemd. De groene beukenhaag wordt vrijwel nooit kaal. Zijn bladeren kleuren met het verloop van de seizoenen van lichtgroen tot donkergroen en vervolgens goudbruin.

 

De bruine bladeren blijven in de winter zitten en maken pas in het voorjaar plaats voor de nieuwe bladeren. Dankzij zijn bladwisseling wordt hij nooit saai. Bovendien staat de groene beukenhaag bekend als geliefde schuilplaats en nestgelegenheid voor dieren.

 

De rode beukenhaag

Net als de groene beuk is ook de rode beuk in verschillende hoogtes online beschikbaar, zowel in de webwinkel als op het plantencentrum. De rode beuk is schaarser dan de groene en hierdoor bestaat er een prijsverschil tussen de twee soorten. Uit de zaailingen van een rode beuk is maar ongeveer de helft rood. Deze Fagus sylvatica staat ook wel bekend als de Atropunicea (bruine beuk). Dankzij zijn opvallende kleur is een rode beukenhaag het hele jaar door een bijzonder element in uw tuin. In de winter verdorren zijn bladeren wel, maar deze vallen niet af.

 

Beukenhagen worden ook in het openbaar groen veelgebruikt

 

Een beukenhaag verliest zijn blad niet

Een bijzondere en voor u als tuinliefhebber zeer voordelige eigenschap van de beukenhaag, is dat hij zijn blad vrijwel nooit verliest. Wanneer u zich de beuk als grote loofboom voorstelt die in de winter zijn bladeren verliest, zou u verwachten dat hetzelfde gebeurt in een haag. Niets is echter minder waar. Omdat de takken van de beuk zich dermate dicht bij elkaar bevinden, beschutten zij elkaar tegen kou en wind. Zo raakt hij zijn bladeren niet kwijt, tenzij de weersomstandigheden erg extreem zijn.

 

De haagbeuk

In tegenstelling tot de beukenhaag bestaat de haagbeuk (Carpinus betulus) alleen in een groene kleur. Haagbeuk kunt u behalve als haagplant ook gebruiken om bogen en figuren mee te vormen. Met deze plant kunt u uw tuin dus een geheel andere dimensie geven. Waar de beukenhaag in de winter zijn blad niet tot nauwelijks verliest, is dat bij de haagbeuk anders. Deze verliest in het koude seizoen wel een deel van zijn verdorde bladeren. Deze vormen echter goede bodemverbeteraars. Waar de haagbeuk in de lente een frisgroene kleur heeft, verandert dit in de herfst in goudgeel. Wilt u een haagbeuk kopen? Kijk dan bij onze Haagbeuk bomen

 

Een beukenhaag planten

Beuken worden het vaakst aangeplant in de periode vanaf oktober tot eind april. In deze periode bieden we de groene en rode beuk aan met een blote wortel. De planten zijn van onderuit rijk vertakt. Omdat de planten gedurende deze periode in rust zijn, kunt u probleemloos een beukenhaag planten. Wilt u een beukenhaag verplanten, dan doet u dit eveneens in deze periode.

 

Alleen bij vorst is het planten en herplanten niet mogelijk omdat de grond bevroren is. Mocht het gaan vriezen nadat u de haagplanten heeft geplant dan is dit geen enkel probleem. Beuken zijn volledig winterhard. Jaarrond kunt u kiezen voor beukenplanten uit pot. Een beukenhaag in pot is altijd te planten.

 

Inspiratie Beukenhaag:

In de winter blijft het blad verdord aan de beukenhaag hangen zodat deze nog steeds voor privacy zorgt

 

In de winter blijft het blad verdord aan de beukenhaag hangen zodat deze nog steeds voor privacy zorgt. Pas wanneer het nieuwe blad zich aandient laat de plant het verdorde blad compleet vallen.

In het najaar verkleurt de beukenhaag goudgeel

 

In het najaar verkleurt het blad van de beuk langzaam naar goudgele kleuren. De beukenhaag is dan misschien nog wel mooier dan in de zomer.

 

Vooral in landelijke gebieden komt de beukenhaag erg goed tot zijn recht

 

Vooral in landelijke gebieden komt de beukenhaag erg goed tot zijn recht en sluit het helemaal aan bij de uitstraling van de huizen.

 

 

Aangroeigarantie op beukenplanten

We raden aan om bij de aanplant van uw beukenhaag aanplantgrond te gebruiken. Dit is een complete voedingsbron voor de beuk. In aanplantgrond bevinden zich ook schimmels (micorrhiza) welke samenleven met de wortels van deze haagplant.

U krijgt bij Tuinplantenwinkel.nl tevens aangroeigarantie. Dit houdt in dat u garantie heeft op het aangroeien van uw beukenplanten. Naast de beukenplanten met een blote wortel bieden we eveneens een assortiment planten aan die pot gekweekt zijn. Tuinplanten uit pot kunt u het hele jaar en dus ook in de zomer planten.

 

Hoeveel beuken heeft u nodig voor een compacte haag?

Bent u geïnteresseerd in het aanleggen van een haag, dan vraagt u zich wellicht af hoeveel per meter u nodig heeft. Voor een mooie, compacte beukenhaag kunt u het beste vier tot vijf beuken per meter planten voor een enkele rij. Wilt u een dubbele rij planten, dan luidt het advies om zeven tot acht stuks per meter te kopen. Een dubbele haag kunt u ook zigzaggend aanplanten, waardoor hij nog voller en breder wordt. Na het aanplanten kan de haag direct op de gewenste hoogte gesnoeid worden.

 

Hoe moet u een beukenhaag snoeien?

Idealiter wordt een beukenhaag twee keer per jaar gesnoeid. De eerste snoeibeurt vindt tussen eind mei en half juni plaats. De tweede snoeibeurt gebeurt in de vroege herfst. Snoeien na september wordt afgeraden, omdat er vanaf die periode al nachtvorst op kan treden. Knippen kunt u het beste van onder naar boven doen, zodat het snoeisel eenvoudig op de grond valt. Voor een haagbeuk geldt hetzelfde advies. Snoeien doet u op een bewolkte dag, zodat de bladeren die hierdoor plotseling in direct contact met zonlicht komen, niet verbranden.

 

De Fagus sylvatica zorgt voor een mooie dichte haag

Wij zijn zelf geen beukenhaag kwekerij, maar werken al jaren samen met onze vaste leveranciers en kunnen daarom de kwaliteit van een dichte haag garanderen. Er zijn verschillende soorten beukenhagen en de groene Fagus sylvatica is hier een voorbeeld van. Deze groene beuk is ideaal om een lage beukenhaag en een volle haag in uw tuin aan te planten. Voordat u een beukenhaag rij plant, is het belangrijk om te berekenen hoeveel planten u nodig heeft. Wat wellicht verwarrend is, is dat Haagbeuk de Nederlandse naam van de Carpinus betulus is. Wanneer u deze haagbeuk planten voor een haag gebruikt, kunt u nog wel eens voor een verrassing komen te staan, omdat dit een bladverliezende haagplant is. De Fagus sylvatica behoudt dus zijn blad, maar de haagbeuk daarentegen verliest zijn bladeren.

Een beukenhaag groeit op zanderige gronden, maar voelt zich in een te natte bodem niet op zijn plek. Natte grond is niet erg, maar het water moet wel weg kunnen lopen en de bodem dus goed waterdoorlaatbaar. Anders rotten de blote wortels van de beukenhaag weg en dit is zonde. Er bestaat een rode en groene variant van de beukenhaag. De Fagus sylvatica Atropunicea heeft rode bladeren en de groene beuken met groene bladeren heten Fagus sylvatica. Wilt u een beukenhaag bestellen? Ook voor andere haagplanten bent u bij Tuinplantenwinkel.nl aan het goede adres.

 

Veelgestelde vragen over Beukenhaag:

Welke maand beukenhaag planten?

Antwoord: Beukenhaag is het beste aan te planten vanaf half oktober tot eind april, uit de volle grond met een blote wortel. De rest van het jaar bieden wij beuken in pot aan deze kunt u het hele jaar door planten.

 

Wat kost 10 meter beukenhaag?

Antwoord: De hoogte van een beuk bepaald de prijs. Per product ziet u de prijs en het advies aantal per strekkende meter.

 

Hoe lang duurt het voor een beukenhaag dicht is?

Antwoord: Gemiddeld duurt het 2 tot 3 jaar tot de beukenhaag helemaal dicht gegroeid is. Ook door de standplaats en grondsoort wordt dit bepaald.

 

Is een haagbeuk wintergroen?

Antwoord: Een Haagbeuk wordt volledig kaal in de winter. Een Beukenhaag (Fagus) wordt bruin en dor in de winter. Dit blad blijft wel aan de plant hangen, maar is dus niet wintergroen.

 

Video's over Beukenhaag:

 

 

 

De Rode Beuk zorgt in de zomer voor extra kleur in de tuin vanwege zijn afwijkende bladkleur.

 

 

 

Deze groenblijvende Laurierhaag is een ijzersterke plant die bijna overal goed groeit. De Laurier is geschikt voor hagen van 50 centimeter tot meer dan 300 centimeter hoog.

 

 

 

De beukenhaag leeft in symbiose met een schimmel in de grond. Bij het aanplanten van een beukenhaag raden wij aan om aanplantgrond te gebruiken. In aanplantgrond is deze schimmel aanwezig. De grond zorgt voor een goede en snellere aangroei van de planten.

 

Beukenhaag en haagbeuk als moderne opvolger van de conifeer

Tot enkele jaren geleden plantte men voornamelijk coniferen als grensaanduidingen. De snelgroeiende bomen waren razend populair, maar kwamen wel met enkele nadelen. Zo vergen ze bijvoorbeeld veel onderhoud en worden ze regelmatig geplaagd door ziekten, die de kwaliteit van deze plant in sterke mate kunnen aantasten.

Met beuken plaatst u niet alleen planten die u van meer onderhoudsgemak bedienen, maar ook van planten die een stuk beter zijn bestand tegen invloeden van buitenaf, zoals ziekten en weersomstandigheden.

 

Geschikt voor elk type tuin

Denkt men aan een beuk, dan denkt men in eerste instantie direct aan grote bomen die los van elkaar in een uitgestrekt landschap staan. Echter is hij als haagplant ook erg geschikt. Behalve de bovengenoemde voordelen, past een beuk ook nog eens in elke denkbare tuin. Zowel in klassieke als moderne tuinen is de plant een aanwinst.

Een beukenhaag en haagbeuk staan er zelfs om bekend uitermate goed bij alle tuinstijlen te passen. Dankzij hun rustige, charmante uitstraling zijn de planten overal van toegevoegde waarde.

 

Beukenhaag of haagbeuk

Bent u van plan een haag aan te planten, dan heeft u diverse mogelijkheden. Zo kunt u kiezen voor een beukenhaag (Fagus sylvatica). Deze bestaat in zowel een groene als een rode variant. De rode beukenhaag wordt ook weleens bruin genoemd. Een andere optie is het plaatsen van een haagbeuk (Carpinus betulus). Hier worden ook vaak figuren in gevormd en daarom vindt u ze ook terug bij onze Vormbomen. De diverse soorten worden regelmatig met elkaar verward, terwijl het toch echt verschillende plantensoorten betreffen. Het verschil tussen de soorten is in de zomer minder merkbaar dan in het najaar en in de lente.

 

Een beukenhaag kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

De gegeven maatvoering van de beukenhaagplanten in onze webwinkel is de hoogtemaat exclusief de wortel of pot. U kunt bij Tuinplantenwinkel.nl jaarrond een beukenhaag kopen. Alle planten zijn per stuk te bestellen, zodat u nooit teveel exemplaren koopt. Per maatvoering geven we advies over het aantal te planten stuks per strekkende meter.

 

Wilt u een beukenhaag kopen? Houd dan rekening met het volgende: Beukenplanten met een blote wortel zijn relatief goedkoper dan de potgekweekte evenknie. De periode waarin u de planten met blote wortel kunt planten en kopen is enigszins afhankelijk van het weer.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.