Menu
Geen producten gevonden

Informatie over siergrassen

Siergrassen zijn de laatste jaren steeds belangrijker geworden binnen het assortiment tuinplanten. Door hun natuurlijke uitstraling zijn ze uitstekend te combineren met allerlei andere plantensoorten. Het fijne loof contrasteert mooi met allerlei blad- en bloemvormen. Het wuiven in de wind zorgt voor een prachtig schouwspel. Grassen zijn het mooist wanneer ze in groepen geplant worden. Met name de Miscanthus (Prachtriet) is indrukwekkend. Ook de Pennisetum (Lampenpoetser) kunt u online bij ons bestellen. Wij bieden een prachtig assortiment van siergrassen, zowel kleine als grote potmaten.

 

Een breed assortiment seizoensgrassen en groenblijvende varianten

Voor iedereen is er wel een reden om grassen aan te schaffen in onze webshop. Twijfelt u wat voor uzelf de beste keuze is? Vraag het ons en wij helpen u graag. Naast planten die in de winter afsterven, zijn er ook groenblijvend siergrassen online te koop. Op de foto bij de producten staat met een logo duidelijk aangegeven of het beeld van de foto ‘jaarrond’ is, ofwel groenblijvend. Een mooie variant hiervan is de Liriope (Leliegras). Dankzij de duidelijke informatie weet u bij Tuinplantenwinkel.nl precies wat u in huis haalt.

 

Carex morrowii, Festuca, Lampenpoetsersgras en Prachtriet

Bij Tuinplantenwinkel.nl vindt u meer dan tachtig verschillende soorten siergras, die in vier categorieën kunnen worden opgedeeld. Zo treft u in het assortiment Carex morrowii, Festuca, Lampenpoetsersgras en Prachtriet. Binnen die laatstgenoemde categorie vindt u de meeste soorten. Prachtriet is is met zijn opvallende vorm zeer geschikt voor een siertuin. Zowel in de zomer als in de winter zorgt de plant voor een bijzonder sierspel in uw tuin. Alhoewel de delen boven de grond in het najaar afsterven, hoeft u deze niet te verwijderen.

 

Overwegingen om siergrassen in uw tuin te plaatsen

Als tuineigenaar kunt u verschillende redenen hebben om siergras te kopen. De meeste varianten worden puur vanwege decoratieve redenen gekocht. Het plaatsen van deze planten bestaat nog niet zo heel lang in de tuinarchitectuur, maar is inmiddels wel een echte trend geworden. U kunt grassen goed combineren met andere planten. Ze brengen rust in uw tuin en zijn daarnaast ook nog eens onderhoudsvriendelijk. Omdat er veel verschillende soorten bestaan, kunt u ze behalve met uw vaste planten ook onderling combineren om zo een afwisselend beeld te creëren.

 

Voor welk soort tuin zijn siergrassen geschikt?

Siergras is geschikt voor elk soort tuin. Vanwege de grote verscheidenheid aan kleuren, vormen en maten is er voor elke tuin namelijk wel een passend soort te vinden. Deze grassen hebben vanwege hun bladkleur, manier van groeien en soms indrukwekkende bloei een hoge sierwaarde. Dus of u deze nu plant in een border, in een dichtbegroeide tuin, onderdeel laat uitmaken van een nauwkeurig aangelegde Japanse tuin, of uw balkon ermee wilt opfleuren, met het aankopen hiervan neemt u altijd een juiste beslissing.

 

Aanbevelingen bij het planten van siergrassen

Siergrassen kunnen aldus in elke tuin gebruikt worden. Echter bestaan er enkele aanbevelingen wat betreft de manieren van het planten van diverse soorten. Zo wordt Prachtriet over het algemeen solitair geplant, in tegenstelling tot andere soorten die minder opvallend zijn en daarom beter in een groep kunnen worden geplaatst. Lampenpoetsersgras is daar een voorbeeld van. Plaats u er daarvan een aantal bij elkaar, dan levert dit een prachtplaatje op. De Carex en de Festuca worden net als de Imperata cylindrica (Japans bloedgras) veelal als bodembedekkers ingezet. Bodembedekkers groeien snel en veelal horizontaal.

 

Met siergras bent u 365 dagen per jaar zeker van een mooi gedecoreerde tuin

Het gehele jaar door bent u verzekerd van een decoratieve uitstraling, of u nu kiest voor een eenvoudig, bladverliezend gras of hoge grassen die groenblijvend zijn. Kiest u voor wintergroene soorten, dan geniet u ook in de koude maanden van prachtig gekleurd, groen blad. Bladverliezende varianten ontlenen hun decoratieve waarde het jaar rond aan hun opvallende verschijning. Denkt u bijvoorbeeld aan de zon die op berijpte takken schijnt, of de sneeuw die er een zacht laagje op vormt. Genieten van siergras doet u in alle jaargetijden!

 

Wanneer kunt u siergrassen planten?

Net zo gemakkelijk als dat sierplanten zijn in het benodigde onderhoud, net zo weinig eisen stellen ze op het moment dat ze geplant worden. Siergrassen planten kan in principe het gehele jaar door. Alleen op dagen dat het aanhoudend vriest of er voortdurend veel neerslag valt, kunt u het siergras beter niet planten. Het voorjaar geldt als de allerbeste periode. De grond is dan namelijk warmer en losser. Dit maakt het planten op zich makkelijker, maar zorg er ook voor dat de plant beter kan acclimatiseren.

 

Eenvoudig in onderhoud

Van siergrassen is bekend dat zij in hun onderhoud weinig vereisen. De meeste soorten zijn ijzersterk en behoeven vanaf het moment dat ze geplant worden, minimale verzorging. Gedurende het eerste jaar is het belangrijk de plek onkruidvrij te houden, maar daarna volstaat éénmaal per jaar snoeien. Het siergras past zich in uw tuin prima aan hun standplaats aan. De meeste soorten geven de voorkeur aan een zonnige tot half beschaduwde plaats. Een enkeling is ook in de schaduw tevreden. Wilt u gras soorten in de voortuin of de achtertuin plaatsen? Houdt u dan rekening met het zonlicht.

 

Wanneer kunt u siergrassen snoeien?

Veel tuineigenaren zijn in de veronderstelling dat afgestorven planten en grassen in de winter moeten worden gesnoeid. Echter zijn er diverse redenen om dit juist niet te doen. Naast de esthetische waarde van het veranderde uiterlijk van de grassen, bieden afgestorven bladeren en stengels ook een stukje bescherming tegen kou en vocht. Ook is een deel van de voedingsstoffen nog in deze delen opgeslagen, wat de plant ook helpt zich in deze periode te kunnen handhaven.

 

Snoeien doet u idealiter in de winter, of in het vroegste begin van de lente. U knipt de planten tien tot twintig centimeter boven de grond af, zodat ze daarna weer flink kunnen uitgroeien. Dit geldt ook voor de wintergroene grassen, die u op deze manier een extra groeispurt geeft. Het is belangrijk niet te lang te wachten met het snoeien. Nieuw ontstane scheuten zouden zo namelijk beschadigd kunnen worden en dat is natuurlijk allesbehalve uw bedoeling. 

 

Het verschil tussen groenblijvende en niet-groenblijvende soorten

Voor de meeste soorten geldt dus, dat u wat snoeien betreft weinig hoeft te doen. Voor de niet-groenblijvende oftewel afstervende soorten geldt dat u deze één keer per jaar, vlak na de winter, snoeit. Hoe hoog u de plant precies boven de grond houdt, is afhankelijk van zijn grootte. Onder de niet-groenblijvende grassen vallen het Prachtriet en het Lampenpoetsersgras. De Festuca en de Carex morrowii behoren tot de groenblijvende rassen. De in de winter beschadigde delen van deze grassen snoeit u gedeeltelijk of geheel verwijderen.

 

Het houden van siergrassen in een pot

Wilt u de grassen in een pot plaatsen om zo uw balkon, veranda of tuin te decoreren? Vrijwel alle soorten zijn hiervoor geschikt. Wel dient u met een aantal zaken rekening te houden. Zo hebben grotere soorten logischerwijs ook grotere potten nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Bijvoorbeeld de Miscanthus (Prachtriet). U heeft al gauw een pot met een doorsnee van 60 tot 70 centimeter nodig. Ook wordt een vorstbestendige pot aangeraden om zo de wortelkluit in de winter beter te beschermen. U plaatst hem het liefst zo dicht mogelijk bij de huismuur.

 

 

Siergrassen geven de tuin een natuurlijke uitstraling en vallen door hun fijne structuur goed op

 

Inspiratie Siergrassen:

Lampenpoetsergras steelt de show in het najaar met zijn borstelige bloemen en prachtige herfstkleuren

 

Lampenpoetsergras steelt de show in het najaar met zijn borstelige bloemen en prachtige herfstkleuren.

Siergrassen zijn erg goed te combineren met andere vaste planten en zorgen voor een natuurlijke uitstraling

 

De grassen zijn erg goed te combineren met andere vaste planten en zorgen voor een natuurlijke uitstraling.

 

Siergrassen verschillen onderling enorm en het palet is daardoor zeer uitgebreid

 

Siergrassen verschillen onderling enorm en het palet is daardoor zeer uitgebreid, waardoor ze ook met elkaar prima te combineren zijn voor een afwisselend beeld. Hier zien we Lampenpoetsergras op de voorgrond.

 

Video's over Siergrassen:

 

 

Naast de gewone lampenpoetser is er ook een variant die lager blijft: de Pennisetum alopecuroides 'Little Bunny'.

 

 

Festuca glauca of schapengras heeft een blauwe kleur en staat het liefst in de zon.

 

 

Een wat groter siergras met prachtige aren in het najaar is het Chinese prachtriet of Miscanthus.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

PayPal iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.