Informatie over speciale potgrond

Naast de universele potgrond, die voor vele toepassingen gebruikt kan worden, zijn er ook soorten potgrond die voor een specifieke plantengroep geschikt zijn. 

 

Welke soorten potgrond zijn er?

Op Tuinplantenwinkel.nl hebben we een selectie gemaakt van een aantal speciale potgrond soorten die van toegevoegde waarde zijn ten opzichte van de standaard universele potgrond. 

 

Mediterrane potgrond

Mediterrane potgrond wordt gebruikt voor het aanplanten van bijvoorbeeld een olijfboom, palmboom, vijgenboom of bijvoorbeeld een Italiaanse cipres in een bloempot of in de tuin. Voor aanplant in de tuin kunt u de mediterrane potgrond het beste mengen met de aarde in het plantgat. Een mengsel van 1:1 is het beste.

 

Potgrond met klei / kuipplanten potgrond

Deze potgrond heeft een toevoeging van klei. Door de klei wordt het vocht beter vastgehouden, waardoor de grond minder snel uitdroogt. Potgrond met klei is daarmee uitermate geschikt voor het zetten van zomerbloeiers en kuipplanten in bloembakken. Door de toevoeging van klei, is deze potgrond ook enigszins kalkhoudend. Hierdoor kan hij gebruikt worden voor de aanplant van druivenplanten, zowel in de tuin als in pot. Druivenplanten zijn namelijk kalkminnend. Gebruik de potgrond met klei in het plantgat met een verhouding van ongeveer 1:1.

 

Zaai- en stekgrond

De fijne structuur van zaai- en stekgrond maakt hem ideaal voor het zaaien en stekken van planten in bloempotten of bijvoorbeeld in een zaaibak in een kas. Daarnaast is de grond luchtig van structuur en heeft hij een basisvoeding die langzaam vrij komt. In grotere bloembakken of in een zaaibak is een laagje van 5 cm zaai- en stekgrond voldoende. Daaronder volstaat universele potgrond prima. Gebruik in een bloembak in ieder geval géén zwarte grond uit de tuin als opvulling. 

 

Potgrond voor tomaten & groente

Wilt u tomaten- en groenteplanten in een bloempot of moestuinbak aanplanten, dan is deze potgrond hier uitermate geschikt voor. Deze potgrond wordt ook wel moestuingrond genoemd.  Hij kan ook prima gebruikt worden als tomaten- en groenteplanten buiten in de moestuin worden uitgeplant. Gebruik de potgrond voor tomaten & groente dan in het plantgat. Als het de bedoeling is om de moestuin in het voorjaar van compost te voorzien, kies dan voor Siertuinbemesting. Dit geeft de aarde van uw moestuin de nodige voedingsstoffen voor een goede start van het komende seizoen. 

 

Kokospotgrond

Er zijn twee belangrijke redenen om voor kokospotgrond te kiezen. Allereerst heeft de kokosvezel een groot water opnemend vermogen. Hierdoor droogt de grond minder snel uit en hebben de planten een grotere waterbuffer tijdens warme droge zomerdagen.

 

De tweede en laatste tijd steeds belangrijker geworden reden om voor kokospotgrond te kiezen, is dat deze speciale potgrond geen turf bevat. Turfwinning zorgt voor een grote uitstoot van C02 wat weer een negatieve uitwerking heeft op het veranderende klimaat. Door de turf in potgrond te vervangen voor kokosvezel, kan een (kleine) bijdrage aan het aanpakken van het klimaatprobleem geleverd worden.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.