Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over ophiopogon

Zwart gras dat is waar onze klanten vaak naar vragen als ze op zoek zijn naar Ophiopogon niger (Slangenbaard). De voornaamste reden dat dit een vaak toegepaste plant is, komt door de unieke bladkleur van de Ophiopogon planiscapus niger. Deze is namelijk zo goed als zwart (niger betekent zwart in het Latijn). Omdat het een bladhoudende plant is, blijft dit zwarte (heel donkerpaarse) blad het hele jaar door zichtbaar. Daarnaast is het ook nog eens een sterke tuinplant. De term wintergroen is hier niet helemaal op zijn plek, maar moet eigenlijk winterzwart zijn.

 

Ophiopogon steekt mooi af bij planten met een andere bladkleur en is ook af te wisselen met zijn broertje met groen blad (Ophiopogon japonicus). In de zomer krijgt het zwarte gras lichtroze bloemaartjes waar later donkerkleurige besjes aan verschijnen. Deze besjes vallen niet direct op. Het is vooral de unieke zwarte bladkleur, waar dit siergras op uitgekozen wordt. Deze kleur geeft een niet alledaagse uitstraling aan een border en is als lage beplanting ideaal te combineren met Siergrassen, Heesters of Bomen.

Ophiopogon planten

Deze zwarte plant kan zowel in de volle zon als in de schaduw groeien. Houd er wel rekening mee dat deze zwarte plant in de schaduw minder donker zal kleuren. Het is een plant die goed als bodembedekker kan worden aangeplant. Na verloop van tijd vormen zich naast de basisplant nieuwe uitlopers van waaruit een nieuw polletje ontstaat. Ook als kleine groep vooraan in de border komt Ophiopogon goed tot zijn recht. Soms wordt vanwege de opvallende zwarte kleur gedacht dat zwart gras giftig is. Dit is echter niet het geval en u hoeft hier dus ook geen rekening mee te houden bij het planten.

Hoe snoeit u slangenbaard?

Zwart gras kan er na een koude winter of strenge vorst wat minder fraai uitzien. Gelukkig is dit vrij eenvoudig te herstellen door het gras in het Maart af te knippen tot een hoogte van ongeveer 5 cm boven de grond. Er zullen zich dan vanzelf nieuwe bladeren vormen aan de zwarte Slangenbaard en de plant vernieuwd zichzelf. Wanneer er geen lelijke bladeren te zien zijn, kunt u de planiscapus niger gerust laten groeien. Wordt de Ophiopogon niger te groot dan kunt u deze scheuren en een kleinere pol terug planten. Zo houdt u jong zwart gras en groeit de border met zwarte slangenbaard niet uit proporties.

Ophiopogon kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Omdat het uiterlijk van deze plant veel weg heeft van een siergras en veel mensen dan ook naar donker siergras op zoek zijn, hebben we de Ophiopogon ingedeeld bij deze categorie ingedeeld, maar feitelijk gezien is het geen gras. Het is een plant uit de familie van de Lelieplanten. Op Tuinplantenwinkel.nl vindt u zowel de zwartbladige Ophiopogon planiscapus niger als de groenbladige Ophiopogon japonicus.

Wij zorgen goed voor de planten en bomen op ons plantencentrum en ook tijdens het vervoer naar uw tuin gaan we er voorzichtig mee om. U kunt er dus vanuit gaan dat de door u bestelde planten keurig bij u thuis afgeleverd wordt. Het enige wat u hoeft te doen, is op de juiste manier aanplanten met gebruik van aanplantgrond en voldoende water geven.

 

 

De donkerbladerige opiopogon aanplanten

 

Inspiratie Ophiopogon:

Groene Ophiopogon siergras

 

De Ophiopogon is er ook met groen blad, deze is laag en groenblijvend. 

 

de bloemen van de ophiopogon niger

 

De bijzondere kleine bloempjes van de Ophiopogon 'Niger' zijn prachtig, jammer genoeg komen deze niet al te hoog boven het blad uit. 

 

Ophiopogon combineren

 

Ophiopogon is prima te combineren in de border met bijvoorbeeld Heuchera en andere vaste planten

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.