Informatie over kamperfoelie

De kamperfoelie oftewel Lonicera is een plant die uit diverse soorten bestaat, waarvan de bekende bladverliezende klimplant er slechts een van is. Deze goed winterharde en uitbundig bloeiende plant staat niet graag in de volle zon maar voelt zich in halfschaduw beter op zijn plaats. Bladverliezende kamperfoelie bloeit met heerlijk geurende bloemen, bijvoorbeeld de boskamperfoelie Lonicera periclymenum ‘Belgica' en de japanse kamperfoelie (Lonicera japonica ‘Halliana') zijn klimplanten die vooral in de avond heerlijk geuren.

 

Daarnaast zijn er groenblijvende soorten verkrijgbaar zoals de Lonicera Henryi , die wel wintergroen is maar helaas niet de zoete geur van zijn neefjes heeft.

 

Ook verschillende struikvormige kamperfoelie soorten zoals de Lonicera nitida (chinese kamperfoelie), Lonicera crassifolia, Lonicera pileata en Lonicera fragrantissima (alle drie struikkamperfoelie) behoren tot deze plantenfamilie. Met name de laatste 3 wintergroene soorten zijn goede vervangers voor buxus en kun je rigoureus snoeien tot een lage haag.

 

Kenmerken van kamperfoelie planten

De kamperfoelie komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa en behoort tot de Caprifoliaceae familie, waaronder in totaal wel meer dan achthonderd soorten vallen en allerlei kleuren zijn leverbaar . De kamperfoelie is een snel groeiende klimplant met ovale bladeren die aan de onderkant glanzend zijn. Kamperfoelie bestaat in verschillende varianten. Naast de struikvarianten bestaan er vooral veel klimplanten, die met hun lianen snel hoog de lucht ingaan. De bloemen van deze plant hebben uiteenlopende kleuren. De rozerode en geelwitte variant komen het vaakst voor.

 

Kamperfoelie planten

Bij het planten van kamperfoelie lonicera raden we aan om aanplantgrond te vermengen met de uitgegraven grond de jonge aanplant start dan direct. Aanplantgrond verrijkt de bodem en zorgt voor een snelle aangroei van de jonge planten. Tevens geldt het advies uw plant de eerste tijd na het aanplanten van wat water te voorzien, zodat het makkelijker voor hem wordt te gaan wortelen. Overigens heeft deze klimplant geen hechtwortels. Dit betekent dat de ranken in de beginfase een handje hulp nodig hebben. U kunt ze dan tegen een muur of pergola aan binden. Staan ze al wat jaren dan kunt indien u wenst kamperfoelie snoei toepassen dat is niet moeilijk u knipt weg wat er teveel gegroeid is of als andere planten er last van krijgen.

 

Veelgestelde vragen over Kamperfoelie

Is de japanse kamperfoelie een groenblijvende klimplant?

Antwoord: Het is een half groenblijvend soort. De kamperfoelie Lonicera japonica 'Hall's Prolific' verliest in de winter het blad voor de helft, dus stel het vriest niet hard dan blijft hij groen maar als het kouder word dan stoot hij een gedeelte van het blad af. De bleekgele bloemen geuren in de avond wel heerlijk.

 

Bloeit alle kamperfoelie in de zomer?

Antwoord: Nee, de meeste soorten bloeien wel in de zomer maar de specifieke bloeitijd is afhankelijk van de soort. En L. fragrantissima bloeit b.v. in het hele vroege voorjaar van januari tot ca. maart april.

 

Waar moet een kamperfoelie staan?

Antwoord: Een klimmende kamperfoelie plaats je liever niet in de volle zon, hij voelt zich in halfschaduw in vruchtbare grond beter op zijn plaats.

 

Is kamperfoelie winterhard?

Antwoord: Alleen de wintergroene Lonicera Henryi is matig winterhard, alle andere soorten kunnen goed tegen de vorst en vind een beschutte standplaats het fijnst.

 

Hoe verzorg je kamperfoelie lonicera?

Antwoord: Veel verzorging heeft een kamperfoelie niet nodig. Een plaatsje in vruchtbare grond in de halfschaduw is een goede basis, zeker de wortels vinden veel zon niet fijn. Geef voldoende water, maar zorg ook voor een goede afvoer van te veel water. Kamperfoelie houdt wel van een regelmatige mestgift.

 

Hoe en wanneer kamperfoelie snoeien?

Antwoord: Klimmende soorten snoei je bij voorkeur op twee momenten in het jaar. Net na de bloei in oktober kun je de plant in model knippen door lange scheuten weg te snoeien. In het vroege voorjaar, voordat de plant gaat uitlopen, kun je te lange en oude takken van de kamperfoelie Lonicera flink snoeien.

 

Hoe kamperfoelie laten klimmen?

Antwoord: De klimmende kamperfoelie soorten zijn geschikt om tegen een muur met een leirek te klimmen of voor over een pergola. U bindt de tuinplant het beste vast met bindbuis (flexibel draad).

 

Kan een kamperfoelie in de schaduw?

Antwoord: Een klimmende kamperfoelie overleeft wel in de volle schaduw maar daar zal hij niet zo uitbundig bloeien. Plaats hem daarom liever in halfschaduw.

 

Kamperfoelie online kopen bij tuinplantenwinkel.nl

Wij bezorgen alle klimplanten met onze eigen gespecialiseerde bezorgdienst. Nadat deze met zorg zijn ingepakt, worden ze met net zoveel zorg bij u afgeleverd. Uw bestelling is dus van A tot Z in handen van een echte specialist. Schade aan de kamperfoelie Lonicera is op deze manier nagenoeg onmogelijk. Wij staan altijd garant voor een goede aflevering en leveren bestellingen door heel Nederland en een groot deel van België.

 

Onze eigen bezorgdienst werkt met een eigen Track & Trace systeem. Op de dag/avond voordat wij uw bestelling komen bezorgen ontvangt u van ons een melding dat wij de klimplanten komen brengen.

 

Kamperfoelie afhalen

Naast bezorging kunt u bij het plaatsen van een bestelling ook kiezen voor het afhalen van uw kamperfoelie lonicera bij Neutkens Planten- en bomencentrum te Knegsel (Noord-Brabant). Afhalen is altijd gratis; u betaalt dus geen extra kosten. Zodra de planten door ons zijn verzameld en ingepakt, krijgt u van ons een mail dat uw bestelling klaarstaat.

 

U bent natuurlijk ook van harte welkom op onze kwekerij voor direct contact met onze professionele en enthousiaste medewerkers en een heerlijk kopje koffie of thee.

 

Kamperfoelie is een volledig winterharde klimplant met geurende bloemen in de zomer

 

Inspiratie Kamperfoelie:

Er is ook een groenblijvende kamperfoelie met lang spitsgevormd blad

 

De bloemen van kamperfoelie geuren over het algemeen heerlijk. De geur van de bloemen is het sterkst tijdens de avond.

 

Kamperfoelie groeit graag in de halfschaduw maar kan ook in de schaduw groeien

 

De groenblijvende kamperfoelie Lonicera henryi heeft vrij groot langwerpig blad. De bloemen bij deze soort zijn iets minder opvallend, maar daarvoor krijgt u wel een jaarrond groene klimplant voor terug.

 

Kamperfoelie is een gemakkelijk te combineren klimplant vanwege de vaak iets lossere groeiwijze

 

Kamperfoelie kan gecombineerd worden met ander klimplanten zoals rozen, clematis en blauwe regen.

 

Kamperfoelie verzorgen

Van oorsprong groeit de plant aan de rand van het bos. Hier groeit de plant vanuit een koele plek richting een warme plek. De kamperfoelie staat met zijn voeten graag wat beschut en uit de zon. Het is in ieder geval essentieel om te voorkomen dat de zon op zijn wortels schijnt. Staat de plant echter meer in de schaduw dan de halfschaduw dan zal deze minder bloeien.

 

Bijna elke goed doorlatende grond wordt goed getolereerd maar ook op klei- en veenachtige grond groeien ze prima. De grondsoort dient over het algemeen niet al te droog te zijn. Deze plant geeft de voorkeur aan een vochtige grond. Hij heeft geen uitgesproken voorkeur voor een kalkrijke of zure grond. In een matig tot sterk voedselrijke bodem zal uw nieuwe tuinbewoner u met de uitbundigste bloei belonen. Bemest u af en toe dus eens met organische compost. Overigens is het -ondanks het winterharde karakter van de kamperfoelie- raadzaam om in de koude wintermaanden wat compost of mulchgrond rond de voet te strooien.

 

Kamperfoelie snoeien

Het beste snoeit u deze plant eind maart. U kunt de jonge topjes terug snoeien, of om de plant nog beter in toom te houden en te verjongen kunt u enkele oude takken terugsnoeien. Dit terugsnoeien van een of enkele oude lange takken bevordert mede ook de bloei en de vorming van meerdere nieuwe scheuten. De kamperfoelie zal in hetzelfde jaar weer uitlopen en bloeien. Het snoeien geldt overigens als advies en niet per se als noodzaak. Wanneer er op den duur echter een wildgroei aan takken ontstaat, zal dit ten koste gaan van de bloei. Na het snoeien kunt u de plant het beste wat organische meststoffen toedienen.

 

Kamperfoelie kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Een Kamperfoelie koopt u gemakkelijk bij Tuinplantenwinkel.nl in diverse soorten. Uw planten worden altijd zorgvuldig verpakt en binnen de afgesproken tijd bij u bezorgd. Doordat deze plant in pot gekweekt wordt is deze het hele jaar aan te planten. Bij jonge aanplanten geldt het advies deze bij matige tot strenge vorst af te dekken.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.