Informatie over kamperfoelie

De kamperfoelie oftewel Lonicera is een kleurrijke klimplant. Er zijn diverse soorten. De meeste zijn bladverliezend, maar de Lonicera Henryi is een soort die wel groenblijvend is. De bloemen van de meeste bladverliezende soorten hebben een sterke, zoetige geur. Vooral tegen de avond wordt deze het sterkst verspreid. Bekende geurende soorten zijn de Lonicera periclymenum ‘Belgica’ en Lonicera japonica ‘Halliana’.

 

Die laatste behoort tot de meest winterharde kamperfoeliesoorten. De uitbundig bloeiende plant staat ook niet graag in de volle zon. De wintergroene Lonicera Henryi geurt niet. Deze soort doet het prima in halfschaduw, maar voelt zich ook op een zonnige plek prima op zijn plaats.

Een aanwinst voor een vlindervriendelijke tuin

De kamperfoelie verspreidt zijn typisch zoetige geur vooral in de avonduren, het moment waarop de nachtvlinders bedrijvig raken. Zij kunnen de nectar van de kamperfoelie niet weerstaan, maar moeten daar wel extra moeite voor doen. Zijn nectar houdt de plant namelijk verborgen in het onderste deel van de bloembuis. Deze plant is een aanwinst voor elke tuinbezitter die streeft naar een vlinder- en insectvriendelijke tuin.

Kenmerken 

De plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa en behoort tot de Caprifoliaceae familie, waaronder in totaal wel meer dan achthonderd soorten vallen. De kamperfoelie is een snel groeiende klimplant met ovale bladeren die aan de onderkant glanzend zijn. Kamperfoelie bestaat in verschillende varianten. Naast de struikvarianten bestaan er vooral veel klimplanten, die met hun lianen snel hoog de lucht ingaan. De bloemen van deze plant hebben uiteenlopende kleuren. De rozerode en geelwitte variant komen het vaakst voor. De meeste soorten bloeien in het voorjaar en de zomer. De specifieke bloeitijd is afhankelijk van de soort.

Het aanplanten

Bij het planten raden we aan om aanplantgrond te vermengen met de aarde in het plantgat. Aanplantgrond verrijkt de bodem en zorgt voor een snelle aangroei van de jonge planten. Tevens geldt het advies uw plant de eerste tijd na het aanplanten van wat water te voorzien, zodat het makkelijker voor hem wordt te gaan wortelen. Overigens heeft deze klimplant geen hechtwortels. Dit betekent dat de ranken in de beginfase een handje hulp nodig hebben. U kunt ze dan tegen een muur of pergola aan binden.

 

Kamperfoelie is een volledig winterharde klimplant met geurende bloemen in de zomer

 

Inspiratie Kamperfoelie:

Er is ook een groenblijvende kamperfoelie met lang spitsgevormd blad

 

De bloemen van kamperfoelie geuren over het algemeen heerlijk. De geur van de bloemen is het sterkst tijdens de avond.

 

Kamperfoelie groeit graag in de halfschaduw maar kan ook in de schaduw groeien

 

De groenblijvende kamperfoelie Lonicera henryi heeft vrij groot langwerpig blad. De bloemen bij deze soort zijn iets minder opvallend, maar daarvoor krijgt u wel een jaarrond groene klimplant voor terug.

 

Kamperfoelie is een gemakkelijk te combineren klimplant vanwege de vaak iets lossere groeiwijze

 

Kamperfoelie kan gecombineerd worden met ander klimplanten zoals rozen, clematis en blauwe regen.

 

Kamperfoelie verzorgen

Van oorsprong groeit de plant aan de rand van het bos. Hier groeit de plant vanuit een koele plek richting een warme plek. De kamperfoelie staat met zijn voeten graag wat beschut en uit de zon. Het is in ieder geval essentieel om te voorkomen dat de zon op zijn wortels schijnt. Staat de plant echter meer in de schaduw dan de halfschaduw dan zal deze minder bloeien.

 

Bijna elke goed doorlatende grond wordt goed getolereerd maar ook op klei- en veenachtige grond groeien ze prima. De grondsoort dient over het algemeen niet al te droog te zijn. Deze plant geeft de voorkeur aan een vochtige grond. Hij heeft geen uitgesproken voorkeur voor een kalkrijke of zure grond. In een matig tot sterk voedselrijke bodem zal uw nieuwe tuinbewoner u met de uitbundigste bloei belonen. Bemest u af en toe dus eens met organische compost. Overigens is het -ondanks het winterharde karakter van de kamperfoelie- raadzaam om in de koude wintermaanden wat compost of mulchgrond rond de voet te strooien.

Kamperfoelie snoeien

Het beste snoeit u deze plant eind maart. U kunt de jonge topjes terug snoeien, of om de plant nog beter in toom te houden en te verjongen kunt u enkele oude takken terugsnoeien. Dit terugsnoeien van een of enkele oude lange takken bevordert mede ook de bloei en de vorming van meerdere nieuwe scheuten. De kamperfoelie zal in hetzelfde jaar weer uitlopen en bloeien. Het snoeien geldt overigens als advies en niet per se als noodzaak. Wanneer er op den duur echter een wildgroei aan takken ontstaat, zal dit ten koste gaan van de bloei. Na het snoeien kunt u de plant het beste wat organische meststoffen toedienen.

Kamperfoelie kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Een Kamperfoelie koopt u gemakkelijk bij Tuinplantenwinkel.nl in diverse soorten. Uw planten worden altijd zorgvuldig verpakt en binnen 2-4 werkdagen bij u bezorgd. Doordat deze plant in pot gekweekt wordt is deze het hele jaar aan te planten. Bij jonge aanplanten geldt het advies deze bij matige tot strenge vorst af te dekken.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.