Informatie over granaatappelboom

De Granaatappelboom wordt al eeuwenlang gekweekt als sierplant en voor de eetbare vruchten. De tuinplant begint als struikvorm en groeit uit tot een kleine, bossige boom met een dichte kroon. In het voorjaar komen eerst de roodoranje bladeren, die in de zomer heldergroen verkleuren. In de zomer verschijnen dan de felrode bloemen, die lang blijven bloeien en bij warm, droog weer uitgroeien tot de granaatappels met geleiachtig vruchtvlees. In het Nederlandse klimaat is het niet altijd mogelijk de vruchten voldoende te laten afrijpen, omdat daar veel zon voor nodig is. Als de Punica granatum overrijp is, valt hij van de boom en spat uit elkaar; vandaar zijn Nederlandse naam: granaatappel.

 

De Granaatappel bloeit in de zomermaanden. De bloemen zijn opvallende oranje/rood van kleur en vallen nog extra op door hun vrij grote gekreukelde kroonbladen. De Punica granatum bloeit bijna de gehele zomer. Naast de bloei, heeft de Punica grantum nog een opvallend kenmerk. Bij oudere bomen bladdert de bast af en wordt er een crèmekleurige ondergrond zichtbaar. Tuinplantenwinkel heeft een halfstamboom in het assortiment: de stam wordt door het ent-proces niet hoger maar wel dikker.

 

Granaatappelboom Punica granatum planten

De Granaatappelboom is een echt mediterrane tuinplant en er is dan ook een warme en beschutte standplaats met voldoende zonlicht nodig. De tuinplant is matig winterhard en is daarom eigenlijk alleen als kuipplant te houden, zodat hij vorstvrij(niet kouder dan 5 graden) kan overwinteren. Een aantal graden vorst is trouwens geen probleem voor deze planten. Sterke vorst kan de Punica granatum niet verdragen.

 

Als u een Granaatappelboom geplant heeft in een pot, dan is het van belang om de plant de hele zomer voldoende en veel water te geven. Hoeveel water u dient te geven, is lastig te bepalen. Als er gaten in de pot zitten zodat het water goed weg kan lopen, dan kan kunt u eigenlijk niet teveel water geven. Zorg ervoor dat de bovenste laag van de grond altijd licht vochtig blijft. Op die manier kunnen de wortels van de kluit niet uitdrogen. In een pot drogen planten altijd eerder uit, dan dat ze in de tuin zijn aangeplant. Tijdens droge periodes is het extra belangrijk om de plant tijdig water te geven. Dit bevordert de groei van de vrucht.

 

Granaatappelboom snoeien en verzorgen

Punica granatum is in de volle grond zeer droogtebestendig, maar in een kuip is het nodig dat de tuinplant in de zomer regelmatig water krijgt. Bemesten van de Granaatappel is ook belangrijk. Zeker als hij in een pot staat kan de struik extra voedingsstoffen gebruiken. Strooi in het voorjaar wat koemestkorrelsCulterra of vloeibare meststof rond de stam van de struik. Een laag nieuwe potgrond is ook aan te raden. Na een aantal jaar is de potgrond uitgewerkt, zijn alle voedingstoffen verdwenen en neemt het vochtopnemend vermogen af.

 

Bij het overwinteren is 1 keer per maand water geven voldoende, want de tuinplant groeit dan niet. Snoei in het vroege voorjaar, als de kans op nachtvorst klein is, de oude en uitgedroogde dunste takjes weg. Een Punica grantum heeft de eigenschap dag hij een dicht takkengestel maakt. Knip verdichtende takken tijdig weg, zodat er een enigszins open kroon ontstaat. Als de boom vorstvrij overwintert, dan kunnen deze takken al in de herfst gesnoeid worden.

 

Eetbare vruchten van de Punica granatum

In de supermarkt zie je ze regelmatig voorbij komen, de vruchten van de Granaatappelboom. Deze ronde appel vormige vrucht moet worden open gemaakt, waarna de kleine rode vruchtje te voorschijn komen. Dit zijn de eetbare delen van de Punica granatum. Het wordt gebruikt voor sap of limonadesiroop en zit vol vitamine c.

 

In Nederland rijpen de vruchten lang niet altijd af. Bij goede weersomstandigheden en op de ideale standplaats kunnen ze in de herfst afrijpen. Een plek in de volle zon, bij voorkeur in de buurt van een warme zuidmuur, is de beste plek voor de Punica granatum. Op een dergelijke zonnige standplaats, kan de granaatappel rijp worden.

 

Veelgestelde vragen over Granaatappelboom

Kan de Granaatappelboom Punica granatum in de volle grond staan?

Antwoord: De Punica granatum zou in de volle grond kunnen staan, maar let op dat deze boom niet tegen strenge vorst kan. Als het kouder wordt dan -5 graden, dan heeft de granaatappel extra bescherming nodig. Dit kan met vliesdoek, maar als het echt streng gaat vriezen, dan is ook dat niet voldoende. Als de Granaatappel in de volle grond komt te staan, zorg dan voor een beschutte plek uit de koude wind in de volle zon.

 

Kan een Granaatappelboom in Nederland?

Antwoord: De Granaatappelboom is matig winterhard. Als hij in de winter tegen de strenge vorst beschermd kan worden, dan kan hij in Nederland overleven. In de boomgaard aangeplant, wordt het lastig.

 

Hoe groot wordt een Granaatappelboom?

Antwoord: De Punica granatum groeit uit tot een kleine boom. Meestal zijn het een soort struiken. Door op een gegeven moment de onderste takken van de Granaatappelboom te snoeien, krijgt de struik meer een boomvorm. Een jaarlijkse snoeibeurt houdt de kroon compact.

 

Hoe snel groeit granaatappel?

Antwoord: De Granaatappel is een traag groeiende fruitboom, die uiteindelijk zo'n twee tot drie meter hoog worden. Meestal ziet er plant er meer uit als een struik dan een boom. Vanwege de trage groei is de Punica granatum geschikt om in een pot of kuip aan te planten.

 

Granaatappelbomen geven appelvormige vruchten die in Nederland alleen rijpen tijdens warme lange zomers

 

Inspiratie Granaatappelboom:

De bloemen van een granaatappelboom zijn al een reden om te kiezen voor deze fruitboom

 

In de zomer verschijnen er verspreid over de kroon verschillende oranje gekleurde bloesems. Deze bijzondere bloemkleur is uniek bij bomen en zorgt voor een bijzonder schouwspel.

Helaas is de granaatappelboom niet geheel winterhard. De plant heeft extra bescherming nodig bij serieuze kou

 

Tijdens warme zomers groeien een aantal bloesems uit tot echte granaatappels. De granaatappelboom is niet geheel winterhard in België en Nederland en zal moeten worden beschermd bij serieuze vorst (matige vorst).

 

De boom heeft frisgroen blad en een oranje bloesem tijdens de zomermaanden

 

In ons klimaat rijpen de vruchten meestal pas aan het einde van oktober of begin november. De bladeren zijn dan inmiddels al vaak van de boom af gevallen.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.