Informatie over niet woekerende bamboe

Bamboe is een gewilde tuinplant met een mooie frisgroene, tropische uitstraling maar met als nadeel dat de plant flink kan woekeren. De niet woekerende Bamboe heeft dit nadelige kenmerk echter niet. Afhankelijk van de soort groeit deze niet woekerende bamboe uit tot een hoogte van 150 cm tot 300 cm. Alle soorten behoren tot de zogenaamde Fargesia. Deze groep bamboe groeien allen polvormig en lopen dus niet met worteluitlopers de hele tuin door.

 

Omdat de fargesia bamboe niet woekert, zijn ze in de border goed te combineren met andere vaste planten en heesters. Deze niet woekerende bamboe is ook geschikt als haagplant, omdat ze zich prima in vorm laten snoeien. Een haag van de bamboe fargesia geeft de tuin een bijzondere uitstraling. De Fargesia vormt een groenblijvende haag. Niet woekerende Bamboe heeft lichte voorkeur voor een beschutte plaats in de zon, maar ook schaduw wordt verdragen. De tuinplant staat het liefst in een vochtige, waterdoorlatende grond, maar stelt verder weinig eisen aan de grondsoort. Het is een sterke plant en goed winterhard. De Fargesia Jumbo is een van de bekendste soorten; de Fargesia Jiuzhaigou een van de sterkste.

 

Fargesia en Hemelse bamboe

Eigenlijk is de Fargesia een van de enige niet woekerende bamboe. Er bestaat daarnaast ook een Hemelse bamboe. De Hemelse bamboe is officieel geen bamboe maar dit doet de Nederlandse naam wel vermoeden. Daarom vindt u de Hemelse bamboe terug in deze categorie. De Hemelse bamboe is een heester en niet een grasachtige zoals de Bamboe. De Latijnse naam van de Hemelse bamboe is Nandina domestica. Nandinaplanten woekeren absoluut niet. Ook deze tuinplant is het het Nederlandse klimaat prima winterhard.

 

Niet woekerende Bamboe planten

Niet woekerende fargesia soorten kunnen prima in de volle zon worden geplant, maar ook in de schaduw komt de fargesia bamboesoorten goed tot z'n recht. Ze combineren mooi met bloeiende lagere tuinplanten en passen perfect in een Japanse tuin. Doordat deze fargesia bamboe niet woekerend is, hoeft u zich geen zorgen te maken dat deze tuinplanten zich door de border zullen verspreiden. Eventueel kunt u rondom de planten voor de zekerheid nog wortelbegrenzer in de grond aanbrengen. Doordat we wortelgroei van deze fargesia soorten minder heftig is, zijn ze ook geschikt voor aanplant in een plantenbak om het terras of balkon te verfraaien.

 

Maak voor het planten de grond goed los, ook de dieper liggende lagen, zodat de bodem goed waterdoorlatend wordt. Maak een plantgat dat wat groter is dan de pot, maar niet veel dieper. Strooi wat aanplantaarde in het gat en meng het even door de aanwezige grond. Dompel de Bamboe met pot voor het planten in een emmer water, zodat de haarwortels zich goed vol zuigen.

 

Verwijder de pot van de kluit; klop en knijp even als dit wat lastig is en knip eventueel uitstekende wortels aan de onderkant van de pot weg. Zet de kluit in het gat, vul aan met de omliggende aarde en druk die met hand of voet stevig aan. Geef daarna nog een keer water. Als u de bamboe in de lente of zomer aanplant is het belangrijk om de bamboeplanten extra water te geven als het droog blijft.

 

Om er helemaal zeker van te zijn dat de wortels van de niet woekerende bamboe fargesia niet toch te ver de border in komen, kunt u de groei ervan beperken door wortelbegrenzer in de grond aan te brengen. Deze wortelbegrenzer houdt de groei van het wortelgestel van de niet woekerende bamboe fargesia tegen.

 

Niet woekerende soorten Bamboe plant snoeien en verzorgen

Snoeien van een niet woekerende Bamboe planten (zoals de Fargesia murieliae) is alleen nodig om de compacte en meer gevulde uitstraling van de bamboe plant te bewaren of om de bamboe fargesia haag in het gewenste model te houden. Knip met een scherpe heggenschaar in de zomer: de nieuwe kale scheuten zijn dan het best te zien en kunnen worden geknipt. De nieuwe kale scheuten zullen dan uitlopen en vertakken op de gewenste hoogte.

 

Tijdens de wintermaanden stoot de niet woekerende bamboe plant een gedeelte van het oude blad af om plaats te maken voor frisse nieuwe scheuten. Als je een paar keer per jaar de oude bladeren weghaalt blijft de bamboe mooi.

 

U kunt de niet woekerende Bamboe in een pot planten. Houd er dan wel rekening mee dat deze bamboe planten op uw terras of balkon in de zomer regelmatig water krijgen en af en toe ook wat organische mest. Op die manier blijven uw Fargesia murieliae in pot gezonde planten en behoudt deze mooie plant zijn groeikracht en frisgroene blad.

 

Niet woekerende bamboe fargesia als haag in de tuin laten groeien

Een aantal soorten bamboe planten die niet woekeren zijn uitermate geschikt om toe te passen als haag. De Fargesia soorten geven een mooie uitstraling aan de rand van de tuin als deze als haag worden aangeplant. Wortelbegrenzer aan de rand van de sleuf waar de Fargesia bamboe planten komen te staan, geeft honderd procent zekerheid dat de stengels van de planten niet op andere plekken in de border omhoog gaan komen. Snoeien van de niet woekerende bamboe fargesia kan met een heggenschaar. Het beste kunt u dit in de zomermaanden doen. De niet woekerende bamboe planten hebben dan nog voldoende tijd om nieuwe scheuten te laten groeien, zodat ze niet kaal de wintermaanden in gaan. De beste soorten niet woekerende bamboe voor toepassing als haag zijn de Fargesia rufa en Fargesia jiuzhaigou. Door zijn roodgekleurde stengels wordt de Fargesia jiuzhaigou ook wel rode bamboe genoemd.

 

Niet woekerende bamboe planten kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Bij Tuinplantenwinkel.nl kunt u terecht voor verschillende soorten niet woekerende bamboe planten. De meeste soorten worden in zowel kleine als grotere maten aangeboden. Nadat uw bestelling bij ons binnengekomen is, gaan we ons uiterste beste doen om voor een snelle levering van uw bamboe planten te zorgen. De levering wordt gedaan door onze eigen bezorgdienst.

 

Heeft u nog vragen over een van onze tuinplanten of de verzorging ervan, kijk dan op de productpagina voor aanvullende informatie of stuur onze klantenservice een bericht. U krijgt dan snel antwoord van een van onze medewerker, ook op zaterdag!

 

 

Veelgestelde vragen over niet woekerende bamboe:

Welke bamboe is niet woekerend?

Antwoord: De niet woekerende bamboe is fargesia. Deze bamboe planten maken een stuk minder ondergrondse uitlopers dan de Phylostachys soorten.

 

Hoe snel groeit niet woekerende bamboe?

Antwoord: Het is een beetje afhankelijk welke soort bamboe die niet woekert u kiest, maar gemiddeld genomen worden deze soorten 250 cm hoog. Hiermee zijn deze Fargesia bamboe planten uitermate geschikt voor het aanplanten van een haag.

 

Welke bamboe blijft groen in de winter?

Antwoord: Alle Bamboe planten blijven groen in de winter. De ene of de andere bamboesoort kan wel wat bladeren laten vallen, maar helemaal kaal worden ze nooit. Daarnaast is Fargesia bamboe goed bestand tegen de winters van het Nederlandse klimaat.

 

Hoe herken je een niet woekerende bamboe?

Antwoord: Als u een niet woekerende bamboe wilt gaan kopen, dan zijn deze aan hun naam te herkennen. Fargesia heten ze en deze fargesia soorten woekeren niet. In de tuinen aangeplant, zijn ze herkenbaar aan de kleinere bladeren en dunnere stengels ten opzichte van de woekerende bamboe soorten.

 

Is Fargesia woekerend?

Antwoord: Bamboo in het algemeen heeft de naam woekerend te zijn. De meeste soorten bamboe planten zijn dit ook. Weet u niet om welke bamboo soort het gaat en wilt u geen risico nemen, zet deze dan niet in uw tuin.

 

Fargesia woekert over het algemeen niet. Toch maakt ook deze bamboe plant uitlopers, hetzij alleen maar aan de rand van de pol. Hij zal niet elders in de tuin omhoog komen.

 

Waar kan bamboe niet tegen?

Antwoord: Uitdroging is iets waar bamboe planten niet goed tegen kunnen. Geef tijdens droge en warme periodes daarom tijdig goed water. Zeker bij de aanplant van grotere maten in een plantenbak op het balkon of terras is dit extra belangrijk.

 

Hoe ver moet bamboe van de erfgrens staan?

Antwoord: Bamboe planten behoren tot de groep van de struiken; het zijn geen bomen. Bij de aanplant van een boom, dient u doorgaans twee meter van de erfgrens te blijven. Deze regel is bij de bamboe planten dus niet van toepassing.

 

niet woekerende bamboe blijft groen in de winter

 

Inspiratie Niet woekerende bamboe:

hoge bamboe planten die niet woekert online kopen

 

Niet woekerende bamboe of wel de Fargesia groeit in pollen dus krijgt geen worteluitlopers door de hele tuin. 

 

groen fris blad van de bamboe geeft je ook in de winter privacy

 

Niet woekerende bamboe kan ook in een pot, maar let wel op dat u op tijd water en af en toe wat mest geeft.

 

niet woekerende bamboe kan als struik maar ook in een haagvorm gesnoeid worden

 

Bamboe is wintergroen, maar toch laat hij een deel van zijn oude blad vallen om plaats te maken voor frisse nieuwe scheuten.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.