Menu
Geen producten gevonden

Informatie over niet woekerende bamboe

Bamboe is een gewilde tuinplant met een mooie frisgroene, tropische uitstraling maar met als nadeel dat de plant flink kan woekeren. De niet woekerende Bamboe heeft dit nadelige kenmerk echter niet. Afhankelijk van de soort groeit deze niet woekerende bamboe uit tot een hoogte van 150 tot 300 cm. Alle soorten behoren tot de zogenaamde Fargesia. Deze groep bamboe groeien allen polvormig en lopen dus niet met worteluitlopers de hele tuin door. Omdat deze soorten bamboe niet woekeren zijn ze in de border goed te combineren met andere vaste planten en heesters. Deze tuinplanten zijn ook geschikt als haagplant, omdat ze zich prima in vorm laten snoeien. Niet woekerende Bamboe heeft lichte voorkeur voor een beschutte plaats in de zon, maar ook schaduw wordt verdragen. De tuinplant staat het liefst in een vochtige, waterdoorlatende bodem, maar stelt verder weinig eisen aan de grondsoort.

Fargesia en Hemelse bamboe

Eigenlijk is de Fargesia een van de enigste niet woekerende bamboe, Er bestaat ook een Hemelse bamboe. De Hemelse bamboe is officieel geen bamboe maar dit doet de Nederlandse naam wel vermoeden. Daarom vind u de Hemelse bamboe hier ook terug door de Nederlandse naamvoering. De Hemelse bamboe is een heester en niet een grasachtige zoals de Bamboe. 

Niet woekerende Bamboe planten

Maak voor het planten de grond goed los, ook de dieper liggende lagen, zodat de bodem goed waterdoorlatend wordt. Maak een plantgat dat wat groter is dan de pot, maar niet veel dieper. Strooi wat aanplantaarde in het gat en meng het even door de aanwezige grond. Dompel de Bamboe met pot voor het planten in een emmer water, zodat de haarwortels zich goed vol zuigen. Verwijder de pot van de kluit; klop en knijp even als dit wat lastig is en knip eventueel uitstekende wortels aan de onderkant van de pot weg. Zet de kluit in het plantgat, vul aan met de omliggende aarde en druk die met hand of voet stevig aan. Geef daarna nog een keer water. Als u de bamboe in de lente of zomer aanplant is het belangrijk om de bamboeplanten extra water te geven als het droog blijft.

Niet woekerende Bamboe snoeien en verzorgen

Snoeien van een niet woekerende Bamboe (zoals de Fargesia) is alleen nodig om de compacte en meer gevulde uitstraling van de tuinplant te bewaren of om de haag in het gewenste model te houden. Knip met een scherpe heggenschaar in de zomer: de nieuwe kale scheuten zijn dan het best te zien en kunnen worden geknipt. De nieuwe kale scheuten zullen dan uitlopen en vertakken op de gewenste hoogte. Tijdens de wintermaanden stoot de Bamboeplant een gedeelte van het oude blad af om plaats te maken voor frisse nieuwe scheuten. Als je een paar keer per jaar de oude bladeren weghaalt blijft de bamboe mooi. Als potplant moet u de niet woekerende Bamboe in de zomer regelmatig water geven en af en toe ook wat organische mest, zodat de tuinplant zijn groeikracht en bladkleur blijft behouden.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.