Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over lei kweepeer

De kweepeer behoort zo langzamerhand tot de vergeten fruitsoorten. De boom geeft vrij grote geel tot geel/groene vruchten die rijp zijn in het najaar. Als boom plant u de lei-kweepeer niet alleen voor de vrucht, maar ook voor de prachtige bloesem in het voorjaar. De nectar van de bloemen lokt veel bijen en hommels. De vrij grote wit-roze bloemen staan vaak in enkelvoud aan de uiteinden van de takken. Het blad zelf is ovaalrond en licht behaard. Bij het uitlopen van de knoppen heeft het blad eerst een grijsgroene kleur.

De Latijnse naam van deze plant is Cydonia oblonga en is familie van de appel, peer en bijvoorbeeld lijsterbes. De vruchten worden gebruikt om te verwerken tot gelei en compote en zijn niet smaakvol als deze geplukt worden. In de zomer groeien de groene vruchten uit tot vrij grote exemplaren. Bij het afrijpen krijgen ze een gele kleur. U kunt ze dan voorzichtig plukken en verwerken tot een heerlijk gelei of vruchtendracht.

 

Lei kweepeer planten

Plant de lei kweepeer op een zonnige of half zonnige plaats in de tuin voor het beste resultaat. Hier rijpen de vruchten het beste en voelt de boom zich prima thuis. De grond dient goed doorlatend te zijn; de boom houdt niet van natte voeten. Maak bij het planten een ruim plantgat en voeg daar wat aanplantgrond aan toe. Deze kunt u samen met de leiboom bestellen. Het planten van deze boom kan het hele jaar door. Tuinplantenwinkel.nl levert deze boom in pot.

 

Lei kweepeer snoeien en verzorgen

Lei-kweeperen laten zich goed snoeien. Snoei de zijscheuten daarbij flink terug, maar laat een klein deel staan waarop de boom opnieuw kan uitlopen en bloemknoppen kan vormen. De bloemen (en dus vruchten) verschijnen op het oudere hout.

 

Het enige wat u nodig heeft is een scherpe snoeischaar. U mag de boom het hele jaar door snoeien, maar meestal worden een leivorm als deze in de zomer en eventueel een tweede keer in tijdens de wintermaanden gesnoeid. Wanneer u in de zomer snoeit, kiest u het beste een koele en bewolkte dag.

 

De aangebonden takken laat u altijd in tact. De zijscheuten van deze takken kort u in tot ongeveer 10 à 15 centimeter. Snoei altijd af direct na een blad of oog zodat de boom hier weer netjes uit zal lopen.

 

Voeding geven in de vorm van meststof is meestal niet nodig. Veel beter is het aanbrengen van een mulchlaag rondom de voet van de stam. Mulch is een breed begrip en beslaat eigenlijk zo'n beetje alles wat valt onder dood organisch materiaal. Goede voorbeelden zijn versnipperd tuinafval of hout, boomschors, stro, afgevallen bladeren of een mengsel van deze.

Indien nodig kunt u deze leiboom ook extra voeding geven in de vorm van een organische mest. Dit doet u tussen maart en september. Strooi de korrels uit rondom de voet van de plant.

 

Lei kweepeer kopen bij Tuinplantenwinkel.nl 

Tuinplantenwinkel.nl biedt deze boomsoort aan in de scherm-serie. Dit is een leiboom met een verticaal scherm en een korte stamhoogte. Deze leiboom is goed toe te passen voor een muur of schutting. Daarnaast kunt u ook denken aan een afscheiding in de tuin die u kunt creëren met deze leivorm. De boom wordt geleverd in pot en is het hele jaar door te planten.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.