Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over sarcococca

De Vleesbes of zoete buxus (Sarcococa in het Latijn) is een winterharde, groenblijvende heester die familie is van de Buxus, maar zich onderscheid met een groter blad en een heerlijk geurende bloei als het einde van de winter nadert. Deze plant wordt niet gegeten door de rupsen van de buxusmot en is verder ook niet gevoelig voor andere ziektes of plagen.

 

Van de vleesbes zijn een tweetal soorten te gebruiken in de tuin. De Sarcococca confusa is de meest grofbladige soort met glanzend donkergroen blad. Deze groeit wat hoger uit dan de Sarcococca hookeriana. De hookeriana is met een compactere groeiwijze (habitus) meer een bodembedekker en heeft leerachtig donkergroen blad. In deze tijd waar veel van de Buxusplanten aangetast zijn door de buxusmot, is het te overwegen om deze tuinplant ter vervanging aan te schaffen. Het wintergroene blad is mooi glanzend groen en tijdens de winter bloeit de plant met zuiver witte bloemen, die een lekkere, honingzoete geur afgeven(een paar takjes in de kamer en de hele kamer ruikt ernaar); vanuit de donkerrode knoppen komen eerst de witte bloempjes en daarna vormen zich rode bessen die zwart verkleuren.

 

Sarcococca planten

Sarcococca staat liefst op een beschutte plek in de halfschaduw. In de volle zon krijgt de sarcococca minder mooie bladeren maar in de schaduw kan deze tuinplant ook aangeplant worden. Elke goed doorlaatbare, niet te droge tuingrond is geschikt. Afhankelijk van de soort plaats u 3 a 5 planten per vierkante meter.

 

Als u gaat planten, bepaalt u eerst waar de planten moeten komen te staan. Maak daar eerst de grond goed los. Graaf dan plantgaten (net iets groter dan de kluit in de pot). Meng wat aanplantgrond door de aarde in het gat, dat bevordert het aangroeien. Haal de Vleesbes planten uit de pot en zet ze in de plantgaten, doe er een flinke scheut water bij, zodat de kale wortels zich vol kunnen zuigen. Met de omliggende aarde maakt u het gat verder dicht, waarna u de grond rond de plant stevig aandrukt met uw handen of voet. Bij droog weer nog wat water geven. De Sarcococca hookeriana Humilis combineert goed met vaste planten en ook onder bomen in kleinere tuinen doet hij het goed.

 

Een sarcococca heb je in meerdere soorten de sarcococca of vleesbes bloeit met witte bloempjes die nauwelijks opvallen maar vooral savonds een enorme parfum lucht afgeven de bladeren van de verschillende soorten zijn vrijwel gelijk de uiteindelijke hoogte maakt het verschil. De sarcococca hookeriana humilis sarcococca confusa en sarcococca hookeriana winter gem kunnen perfect op een schaduw plek en hebben geen snoei nodig het mag wel, de grondsoort is zuurhoudend dus de bodem kunt u verreiken met tuinturf dan maakt u de bodem wat zuur dat is beter.

 

De bloemen trekken veel insecten en zijn dus ook in een vlindertuin een aanwinst. Ze vallen wel minder op maar plant een sarcococca hookeriana winter gem aan tussen vaste planten en dan heeft u meteen een groenblijver tussen de afstervende vaste planten die ook nog eens in een ander tijdstip bloem geeft

 

Sarcococca snoeien en verzorgen

Deze tuinplant heert niet veel verzorging nodig maar na de bloei mag er wat gesnoeid worden. Dan knipt u verstorende takken weg voor vormbehoud. Als u een haag wilt maken van de planten snoeit u deze ook het beste na de bloei terug in vorm. U kunt de planten dan eventueel nog een tweede keer snoeien in juni of juli. Dit kan echter ten koste gaan van de bloei in de daaropvolgende winter.

 

Veelgestelde vragen over sarcococca

Is sarcococca een groenblijvende struik?

Antwoord: Ja, zowel de Sarcococca confusa, de S. hookeriana Humilis als de S. hookeriana var digyna 'Purple Stem' zijn alle wintergroen en ruiken heerlijk.

 

Is Vleesbes eetbaar?

Antwoord: Hoewel vogels de zwarte bessen lekker vinden, zijn deze giftig voor mensen.

 

Hoe groot wordt een Sarcococca?

Antwoord: De Sarcococca Humilis blijft met 40 cm het laagst, dan volgt de Purple Stem met 40 cm en de S. confusa is met 100 cm de grootste struik. Alle drie zijn ze uitstekend geschikt voor een kleine tuin.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.