U kunt nu ook planten bestellen via onze nieuwe app!

Download voor uw apparaat
Zomerbollen | Tuinplantenwinkel.nl
Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...

Informatie over zomerbollen

Wat is de beste tijd om zomerbollen te planten?

De meeste zomerbollen kunnen het beste vanaf april tot en met juni (afhankelijk van de soort en bloeitijd) aangeplant worden. Bij elke bloembol is bij de productinformatie de planttijd aangegeven en ook op de verpakking staat dit duidelijk vermeld. Doorgaans kunt u ervan uitgaan dat zomerbollen niet winterhard zijn. Dat betekent dat ze geen vorst kunnen verdragen. Het kan tot half mei vriezen, dus te vroeg aanplanten is niet aan te raden. Kijk bij de betreffende soort wanneer de beste tijd van aanplanten is. Zomerbollen, zoals de Nerine en Amarine kunnen bijvoorbeeld wel enigszins vorst verdragen. 

 

Zijn zomerbollen winterhard?

Zoals hierboven al aangegeven zijn de meeste zomerbollen niet winterhard. Ze zijn niet bestand tegen de winterkou. Om de bollen te behouden, dienen ze na de bloei en voor de eerste nachtvorst uit de grond gehaald te worden. Zorg ervoor dat ze schoon (zonder zand) en droog opgeslagen worden. Leg ze bijvoorbeeld in een krat, met tussen de bollen stukken (kranten)papier. Bewaar ze op een droge en vorstvrije plek. Vermijd vochtige ruimtes. Dit vergroot de kans op rotten van de bollen flink. In het voorjaar kunnen ze vanaf de IJsheiligen (15 mei) weer aangeplant worden. Een paar weken eerder, kan meestal ook wel. Een paar graden vorst kunnen de meeste bollen wel overleven, of leg bij eventuele nachtvorst een deken op de plek waar de zomerbollen gezet zijn. 

 

Welke soorten Zomerbollen zijn er?

Er zijn vele, vele soorten zomerbollen. Het zijn er teveel om ze hier allemaal te benoemen. Bekende soorten zijn bijvoorbeeld:

- Canna --> Grote planten met grote sierlijke bladeren

- Dahlia --> Geliefde zomerbollen. Zeer groot assortiment met vele bloemvormen en bloemkleuren

- Gladiool --> Zeer kenmerkende bloeiwijze in diverse kleuren

- Lelie --> Een van de weinige winterharde zomerbollen met prachtige bloemen

- Calla / Aronskelk --> Kenmerkende bekervormige bloeiwijze

 

Zomerbollen of vaste plant?

Een aantal soorten zomerbollen die op Tuinplantenwinkel.nl worden aangeboden, zijn vaste planten. Het zijn ook geen bloembollen, maar hebben een zogenaamde wortelstok of knol. Toch worden deze soorten wel tot de zomerbollen gerekend. De meeste van deze soorten zijn winterhard. Ze kunnen (met een beetje bescherming tijdens flinke vorst) in de tuin blijven zitten. Zorg er dan wel voor dat de wortels niet te nat staan, waardoor ze kunnen gaan rotten. Voorbeelden van deze tot de zomerbollen gerekende vaste planten soorten zijn: Agapanthus, Alstroemeria en Crocosmia

 

 

Dahlia en gladiolen bekendste zomerbollen

 

Inspiratie Zomerbollen:

Rode zomer bloembollen

 

Een vurige bollenmix met deze rode Dahlia en Gladiool

Bijzondere zomerbol

 

De Ornithogalum is een bijzondere bloem en is ook een zomerbol. 

 

Crocosmia als bol

 

De Crocosmia is jaarrond te planten als tuinplant maar is ook als bol beschikbaar. 

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.