Informatie over cornus controversa

De Cornus controversa is een grote soort Kornoelje. De Nederlandse naam is ook niet voor niks 'Reuzenkornoelje'. Het is een struik, kleine boom of zelfs hoogstam boom met een brede kroon die uiteindelijk makkelijk 400 cm - 500 cm hoog kan worden en is daarmee niet zo geschikt voor kleine tuinen. De groeiwijze van de takken van de Cornus controversa is opvallend. De takken komen in etages uit de hoofdstam. De schermvormige bloemtuilen met de witte bloemen komen in het late voorjaar op korte stelen bovenop deze horizontale takken te staan. Ook de jongere takken van deze tuinplant hebben sierwaarde. De twijgen kleuren van roodbruin naar grijs en zitten vol met witte 'spikkels' (lenticellen). De donkerblauwe bessen verschijnen na de bloei. Omdat de vruchtdracht erg wisselend is, zal dit echter niet elk jaar het geval zijn. De onderzijde van de bladeren is opvallend blauwgroen en in de herfst kleuren ze prachtig purperrood. Cornus controversa heeft een goede winterhardheid en combineert prima met struiken, heesters en andere vaste planten in een wat grotere border.

 

Cornus controversa standplaats

De Reuzenkornoelje heeft een fijn wortelgestel en staat daarom het liefst in de volle grond in een vochthoudende tot vochtige, humusrijke bodem op een plekje in de zon of halfschaduw. Hij verdraagt zomerse hitte redelijk mits de standplaats voldoende vochtig is. Elke grondsoort behalve droge zandgrond worden goed verdragen.

 

Het beste komt de Cornus controversa tot zijn recht als hij in zijn natuurlijke vorm kan uitgroeien. Omdat hij vrij breed kan worden (5 meter is geen uitzondering), is een standplaats in een grote border of bijvoorbeeld als solitair in het gazon het mooiste. In een grote Japanse tuin komt de kornoelje ook heel goed tot zijn recht. Cornus controversa wortelt oppervlakkig, gebruik daarom tijdens het aanplanten voldoende aanplantgrond, zodat een goed wortelgestel aangemaakt wordt en de tuinplant een goede start kan maken.

 

Cornus controversa planten

Als u bij Tuinplantenwinkel.nl deze Reuzenkornoelje koopt, dan wordt die altijd in pot geleverd. Dit betekent dat u de boom het hele jaar door (behalve bij vorst) kunt planten, dus ook in de zomermaanden. Let er dan wel op dat de jonge boom bij warme en droge periodes voldoende extra water krijgt. De kluit van de boom is dan nog niet voldoende ontwikkeld om voldoende vocht uit de grond te zuigen.

 

Cornus controversa snoeien en verzorgen

Zoals hierboven al vermeld, heeft de Cornus controversa een karakteristieke groeiwijze, met vertakkingen die in etages aan de hoofdstam verschijnen. Om deze vorm te behouden, is het belangrijk om zo min mogelijk aan de Cornus controversa te snoeien. Door het snoeien komen er als reactie vaak lange dunne twijgen (waterlot) op plekken waar je ze niet wilt hebben. Hierdoor kan de vorm van de plant verloren gaan en dat is zonde. Lichte snoei van jonge scheuten is doorgaans geen probleem. Door de vroege sapstroom kan deze snoei het beste in de zomer of het najaar plaatsvinden.

 

De Reuzenkornoelje heeft verder weinig verzorging nodig, alleen in het voorjaar wat organische mest en in droge periodes wat extra water geven is voldoende.

 

Veelgestelde vragen over Cornus controversa:

Waar Cornus controversa planten?

Antwoord: De Reuzenkornoelje kun je het liefst planten in de volle grond in een vochthoudende tot vochtige, humusrijke bodem op een plekje in de zon of halfschaduw. Deze heester verdraagt zomerse hitte redelijk mits de standplaats voldoende vochtig is. Elke grondsoort behalve droge zandgrond is goed. Door zijn grootte is hij minder geschikt voor een kleine tuin.

 

Is Cornus controversa ook verkrijgbaar als hoogstam boom?

Antwoord: Jazeker, bij tuinplantenwinkel.nl koopt u de Reuzenkornoelje als meerstammige solitair, gewone struikvorm of hoogstam boom. Deze boom heeft een onregelmatig groeiwijze van takken.

 

Wanneer kunnen de donkerblauwe bessen verschijnen bij een Cornus controversa?

Antwoord: De witte bloemen verschijnen natuurlijk elk jaar aan de takken maar omdat de vruchtdracht erg wisselend is, zullen er helaas niet elk jaar bessen te zien zijn.

 

cornus controversa in de tuin aangeplant

 

Inspiratie Cornus controversa:

cornus controversa is een bladverliezende plant

 

Cornus controversa is een sierlijke plant, door zijn bloem en blad.

cornus controversa als solitaire boom

 

Een Cornus controversa kan erg groot worden. De Nederlandse naam is dan ook Reuzenkornoelje.

 

bont bladige cornus controversa

 

De Cornus controversa is erg geschikt voor een grote tuin.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.