Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over helleborus

Helleborus wordt ook wel Kerstroos (of nieskruid) genoemd. Het bijzondere van deze tuinplant is de bloeiperiode vanaf ongeveer Kerst tot in maart. Het zijn heel mooie tuinplanten vanwege hun bloei in de winter en ook hebben ze mooie decoratieve bladeren. Het zijn vrij makkelijke schaduwplanten, die het in de volle grond of in een bloembak ieder jaar uitstekend doen.

 

Zorg ervoor dat de Helleborus niet te nat staat. Goede drainage van de bodem is belangrijk, zodat de wortels niet te lang in natte grond komen te staan. Dit geldt voor alle soorten helleborussen. Zet de vaste planten niet te diep, niet dieper dan dat ze in de pot stonden. Als je Nieskruid eerst een tijdje in de woonkamer zet, kunnen ze als ze uitgebloeid zijn in de tuin worden geplant. Zorg ervoor dat de planten eerst kunnen wennen aan de koudere buitenlucht en dat ze niet meteen de eerste nachten al vorst te verduren krijgen.

 

Helleborus planten en verzorgen

Het is belangrijk dat de Helleborus op een schaduwrijke, beschutte plek in de tuin staan. In de winter verdraagt de bloeiende plant wel zon. De grond moet goed doorlaatbaar zijn. De wortels mogen niet in het nat staan (rotten). De grond moet humusrijk en vruchtbaar zijn; voeg organisch materiaal, kalk en beendermeel toe om dat te bevorderen. Geen arme, droge grond. Maak een diep plantgat, omdat de plant diep wortelt.

 

Aanplanten kan het hele jaar, in september kunt u verplanten. Tijdens de bloei kunt u wat blad wegknippen, zodat de bloemen beter zichtbaar zijn. Bladeren die aangetast zijn door de bladvlekkenziekte, meteen verwijderen en in de kliko doen. Wat bemesten met bijvoorbeeld koemestkorrels tijdens de bloei. Uitgebloeide bloemen afknippen bevordert het ontstaan van nieuwe bloemen. 

 

Helleborus kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Tuinplantenwinkel heeft verschillende soorten in het assortiment: Helleborus argutifolius, die bloeit in periode januari-april met witte knikkende bloemen, de Helleborus orientalis ‘Double Ellen Purple, bloeit in februari- april met donkerpaarse bloemen, Helleborus orientalis, bloeit van februari-april met bloemen met paarse rode roze witte tinten, Helleborus foetidus, bloeit van februari –april met groen-witte bloemen en tot slot De Helleborus Niger (kerstroos) bloeit van januari tot maart met witte bloemen, die later meer paars/rood worden.

 

Veelgestelde vragen over Helleborus:

Wat is het verschil tussen de helleborus niger en Helleborus orientalis?

Antwoord: Hellborus Niger is de klassieke Kerstroos met witte bloemen. Het grootste verschil met planten uit de Helleborus orientalis groep, is dat die soort roze/ paars gekleurde bloemen heeft.

 

Is een Helleborus winterhard?

Antwoord: Ja, Helleborus planten kunnen tegen de Nederlandse winters. De meeste vroegbloeiende soorten Helleborus zijn zelfs een wintergroene plant die aan het einde van de winter of het vroege voorjaar bloeit.

 

Als het flink gaat vriezen, pompt de Helleborus plant het vocht terug de stengel in, waardoor de bladeren slap gaan hangen. Als de periode van strenge vorst voorbij is, komen de bladeren weer overeind te staan.

 

Wat doen met Helleborus in de zomer?

Antwoord: Het oude blad verwelkt. Knip dit in de loop van het jaar af, zodat er ruimte komt voor nieuw blad. Geef de Helleborus plant een keer voeding in de vorm van organische meststoffen zoals Culterra of Koemestkorrels. Een gift van compost rondom de voet van de Helleborus planten wordt in de zomermaanden ook gewaardeerd. De voeding zal de plant in de wortels opslaan, waarna het later in het jaar wordt gebruikt voor de aanmaak van bloemknoppen.

 

Wat is de beste plek voor een Helleborus?

Antwoord: Zet Helleborus planten bij voorkeur op een plek in de half schaduw of volle schaduw. Humusrijke grond is belangrijk. Vermijd natte voeten; zorg voor een goed doorlatende grond. Als aan deze voorwaarde voldaan wordt, dan zullen de Helleborus planten u trakteren op prachtige bloemen in de wintermaanden. Helleborus combineert mooi met bijvoorbeeld Longkruid en andere vaste planten die vroeg in het voorjaar bloeien.

 

Kan Helleborus tegen de zon?

Antwoord: Het wintergroen blad van de Helleborus staat bij voorkeur niet in de hete zomerzon. In een pot op het terras mogen de bloeiende planten gerust in de winterzon staan. De planten gedijen goed op een plek in de schaduw of half schaduw, maar dus minder goed in de volle zon.

 

Hoe moet je een Helleborus verzorgen?

Antwoord: Helleborus heeft weinig verzorging nodig. Knip de uitgebloeide bloemen in het voorjaar uit de plant. Ook oud blad kan dan uit de plant gesnoeid worden. Het nieuwe blad zal snel daarna uitschieten.

 

helleborus is verkrijgbaar in verschillende soorten en kleuren

 

Inspiratie Helleborus:

Helleborus is een vaste plant die in de winter bloeit

 

Helleborus is een wintergroene vaste plant die in de winter bloemen geeft.

als u helleborus combineert met andere planten heeft u het hele jaar door bloemen

 

Helleborus foetidus heeft een fijner blad dan de bekende kerstroos.

 

Naast de witte helleborus zijn er ook donkere paarse rode kleuren

 

De Helleborus staat graag in de schaduw op een beschutte plek.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.