U kunt nu ook planten bestellen via onze nieuwe app!

Download voor uw apparaat
Cornus alba | Tuinplantenwinkel.nl
Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over cornus alba

De naam witte kornoelje is een beetje verwarrend voor een plantleek; de takken van de Cornus alba in de winter zijn immers dieprood van kleur. De Nederlandse naam verwijst dan ook naar de bloei. In mei-juni bloeit deze tuinplant met schermen van roomwitte bloemen, waar later witte tot blauwe bessen uit ontstaan. Het eerst groene blad verkleurt in de herfst net zo rood als de takken zijn. Zet Cornus alba achter in de border, dan komt deze struik mooi uit, als achtergrond voor andere borderplanten en in combinatie met bloeiende struiken in de winter (Toverhazelaar, Skimmia) en groenblijvende vaste planten zoals bijvoorbeeld siergrassen. De Kornoelje staat het liefst in de zon, maar schaduwrijke, wat vochtige standplaatsen zijn ook mogelijk. Alle goed doorlaatbare tuingrond is geschikt. Deze struiken zijn ook geschikt om in openbaar groen aan te planten. De twijgen van de variëteit ‘Sibirica’ kleuren het meest rood.

Cornus alba planten

Tuinplantenwinkel levert deze planten in een pot, zodat er het hele jaar geplant kan worden; uiteraard niet als de vorst in de grond zit. Voor het planten eerst de grond voorbewerken: d.w.z. goed losmaken, er mogen geen harde lagen meer inzitten. Dan wordt er een plantgat gegraven dat net wat ruimer dan de kluit is, daar doet u wat aanplantgrond in, om het aangroeien te bevorderen. Er kan ook wat water bij. Dompel de kluit van de plant vervolgens in een emmer water. Op die manier zorgt u ervoor dat de kluit goed vochtig is bij het aanplanten. Haal dan de tuinplant uit de pot, zet hem in het gat en vul dat op met omliggende aarde. Let er op dat de bovenzijde van de kluit ongeveer gelijk komt te staan met het niveau in de tuin. Druk de grond goed aan met de voet of handen en geef nog wat water.

Cornus alba snoeien en verzorgen

Na de winter snoeit u in maart  de struik regelmatig flink terug, om zo veel nieuwe scheuten in het voorjaar te krijgen. Dan knipt u alle takken tot 5-10 cm boven de grond af, of u snoeit 1/3 van de oudste takken terug. Dat heeft als voordeel dat de struik dan minder kaal oogt. Na de snoeibeurt strooit u wat organische mest rond de voet van de Kornoelje, bv. compost of koemestkorrels, die bij ons ook te bestellen zijn. In de lente lopen de nieuwe takken weer uit. In de zomermaanden hebben de takken nog een wat groene kleur; in de winter als het koud wordt kleuren de takken rood.

 

De vuurrode stelen van Cornus alba 'Sibirica' geven kleur aan de tuin in de winter

 

Inspiratie Cornus alba:

Het blad in de zomer van deze struik is vrij onopvallend. Dit geeft ruimte aan andere planten om de show te stelen

 

In het najaar verkleurt het groene blad van de Cornus alba naar rode tinten wat een voorbode is van nog meer kleur tijdens de winter.

In het voorjaar bloeit de Cornus alba met schermvormige witte bloemtrossen

 

In het voorjaar bloeit de struik met schermvormige witte bloemen. Deze vallen niet erg op, maar worden wel gevolgd door bessen die geliefd zijn bij vogels.

 

Ook aan het einde van het seizoen in de herfst zorgen vaste planten voor kleur

 

In de winter zorgt de Cornus alba met de gekleurde stelen voor mooie kleuren in uw tuin. Het bekendst is deze 'Sibirica' met rode stelen, maar er zijn ook variëteiten met groene, paarse of zelfs meerkleurige stelen.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.