Informatie over kweepeerboom

Als u op zoek bent naar een bijzondere fruitboom dan kan de kweepeer zeker niet op uw verlanglijst ontbreken. Kweeperen zijn vruchten die helaas wat in de vergetelheid zijn geraakt maar zeker in de laatste jaren weer aandacht krijgen. De vruchten kun je niet direct rauw eten maar moeten worden verwerkt in gerechten, jam, gelei, marmelade, compote of taarten. Door het vruchtvlees te koken krijgt het een bijzondere smaak. De smaak is niet vergelijkbaar met een peer of appel maar de vorm van de Cydonia oblonga wel; er zijn peervormige en appelvormige rassen met lekkere vruchten. De meeste soorten kweeperen kun je laat in september of oktober oogsten en hebben een geel/groene kleur.

 

De kweeperen staan het liefste in de volle grond ze hebben geen bestuiving nodig van een andere struik of boom om een vrucht te maken, u kunt de kweepeer fruitbomen gewoon laten groeien en er zijn verschillende cultivar. Er zijn namelijk kweeappel en kweepeer bomen de vruchten zij anders van model de kweepeer heeft een meer peervormig model en de kweeappel meer een appel model. We hebben ze beide op onze kwekerij staan de bloem is gelijk en de groeiwijze maakt ook weinig verschil, een kweepeerboom kopen kan in verschillende maatvoeringen ze zij als struik halfstam maar ook als hoogstam bomen te koop.

 

Kweepeer boom planten en verzorgen

Gewone kweeperen zijn gemakkelijke fruitbomen die op elke doorlatende grond goed groeien. De kweepeerboom vormen uiteindelijk een grillige vertakte, ronde of onregelmatige kroon. De bladeren van de kweepeerboom zijn vrij groot en aan de onderzijde viltig behaard. Deze mooie boom heeft in mei juni zijn bloeitijd met opvallende lichtroze bloesem.

 

De kweepeerboom of cydonia oblonga staan het liefst in de volle grond, in de zon of halfschaduw. We raden aan om bij het planten wat aanplantgrond in het plantgat te verwerken zodat de boom snel aangroeit en er mooie kweeperen gevormd worden. De cydonia oblonga vragen nauwelijks bemesting. Breng in de winter of het vroege voorjaar eventueel een laag organisch materiaal (mulchlaag) aan zoals potgrond of tuinturf.

 

Als u bij Tuinplantenwinkel.nl deze kweepeerboom of cydonia oblonga koopt, dan wordt deze altijd in pot geleverd. Dit betekent dat de boom het hele jaar door (behalve bij vorst) aangeplant kan worden; dus ook in de zomermaanden. Let er dan wel op dat de boom bij warme en droge periodes voldoende extra water krijgt. De kluit van de boom is dan nog niet voldoende ontwikkeld om voldoende vocht uit de grond te zuigen. Wanneer de kweepeerboom  in het najaar of winter wordt aangeplant, heeft u naar het watergeven geen omkijken. Doorgaans is de grond in die periode vochtig genoeg. Daarnaast is de kweepeerboom dan ook in rust, waardoor hij weinig tot geen vocht en energie nodig heeft.

 

Veelgestelde vragen over de Kweepeerboom

Welke soort geeft peervormige kweeperen?

Antwoord: De Cydonia oblonga Vranja geeft grote peervormige vruchten, de Cydonia oblonga Leskovacz geeft appelvormige vruchten.

 

Hoe een kweepeer snoeien?

Antwoord: Snoeien van een kweepeerboom kan in principe het hele jaar door maar het beste snoei je hem in de winter, als de boom in rust is. Meestal is december of januari een mooi moment maar het moet niet te hard vriezen. Snoei beschadigde of kruisende takken weg en hou een natuurlijke boomvorm aan.

 

Hoe groot wordt een kweepeerboom?

Antwoord: Afhankelijk van uw keuze voor een mini, laagstam, halfstam, hoogstam of meerstammige vorm bepaalt u zelf de beste hoogte voor uw tuin. Een volwassen hoogstam boom wordt met 8 meter behoorlijk groot.

 

Kun je een Kweepeer boom afhalen?

Antwoord: Naast bezorging kunt u bij het plaatsen van een bestelling ook kiezen voor het afhalen van uw bestelling bij Neutkens Planten- en bomencentrum te Knegsel (Noord-Brabant). Afhalen is altijd gratis; u betaalt dus geen extra kosten. Zodra de bestelling door ons is verzameld en ingepakt, krijgt u van ons een mail dat uw bestelling klaarstaat.

 

Kweeperen boom kopen

Bij Tuinplantenwinkel bieden we diverse rassen, maatvoeringen en soorten kweepeer bomen aan. U kunt kiezen uit de Cydonia oblonga ‘Vranja' met heel grote peervormige vruchten en de Cydonia oblonga ‘Leskovakz' met appelvormige vruchten. Beide soorten zijn in verschillende maatvoeringen verkrijgbaar; voor iedere tuin kun je wel een kweepeerboom kopen. Kies voor een kleine boom in de vorm van de patioversie, een leivorm voor tegen een muur of als platte afscheiding, of een nostalgische hoogstam boom. Alle bomen zijn in pot verkrijgbaar en kunt u het hele jaar door te planten.

 

 Wij bezorgen alle bestellingen met onze eigen gespecialiseerde bezorgdienst. Nadat de kweeperen boom met zorg is ingepakt, worden ze met net zoveel zorg bij u afgeleverd. Uw bestelling is dus van A tot Z in handen van een echte specialist. Schade aan de planten is op deze manier nagenoeg onmogelijk. Wij staan altijd garant voor een goede aflevering en leveren bestellingen door heel Nederland en een groot deel van België.

 

Onze eigen bezorgdienst werkt met een eigen Track & Trace systeem. Op de dag/avond voordat wij uw kweepeer boom komen bezorgen ontvangt u van ons een melding dat wij de bestelling komen brengen.

 

Kweepeerbomen zijn alleen al vanwege hun bloesem zeer de moeite waard om aan te planten

 

Inspiratie Kweepeerboom:

De vruchten van de kweepeer zijn niet direct eetbaar vanaf de boom maar kunnen worden verwerkt tot gelei of siroop

 

De vruchten van een kweepeer zijn bedekt met een poederig laagje die er af kan worden geborsteld na het plukken. Leg de vruchten na de pluk een aantal dagen in de koelkast zodat de suikers zich goed ontwikkelen.

 

Een kweepeerboom bloeit in het voorjaar met wit-roze bloemen en is zelfbestuivend

 

In het voorjaar staat de kweepeerboom bezaait met vrij grote wit-roze bloemen. De meeste soorten zijn zelfbestuivend. U hoeft dus maar 1 exemplaar in uw tuin te hebben voor een goede vruchtdracht (mits goed bestoven door bijvoorbeeld bijen en hommels).

 

Snoeien kan het hele jaar door bij de kweepeerboom

 

De bonkerige vruchten zijn vrij groot en verspreiden een heerlijke geur als ze rijp zijn.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.