Informatie over kweepeerboom

Als u op zoek bent naar een bijzondere fruitboom dan kan de kweepeer zeker niet op uw verlanglijst ontbreken. Kweeperen zijn vruchten die helaas wat in de vergetelheid zijn geraakt maar zeker in de laatste jaren weer aandacht krijgen. De vruchten zijn niet direct eetbaar maar moeten worden verwerkt in gerechten, gelei en taarten. Door het vruchtvlees te koken krijgt het een bijzondere smaak. De smaak is niet vergelijkbaar met een peer of appel. De vorm van de Cydonia oblonga wel; er zijn peervormige en appelvormige rassen. De meeste soorten rijpen pas laat in september of oktober en hebben een geel/groene kleur.

Kweepeerboom planten en verzorgen

Kweeperen zijn gemakkelijke bomen die op elke doorlatende grond goed groeien. De bomen vormen uiteindelijk een grillige vertakte, ronde of onregelmatige kroon. De bladeren zijn vrij groot en aan de onderzijde viltig behaard. De opvallende bloei valt in mei en juni.

De bomen staan het liefst in de zon of halfschaduw. We raden aan om bij het planten wat aanplantgrond in het plantgat te verwerken zodat de boom snel aangroeit. De bomen vragen nauwelijks bemesting. Breng in de winter of het vroege voorjaar eventueel een laag organisch materiaal (mulchlaag) aan zoals potgrond of tuinturf.

Kweepeerboom kopen

Bij Tuinplantenwinkel bieden we diverse variëteiten en maatvoeringen van de kweepeer aan. U kunt kiezen uit de Cydonia oblonga ‘Vranja’ met grote peervormige vruchten en de Cydonia oblonga ‘Leskovakz’ met appelvormige vruchten. Beide soorten zijn in verschillende maatvoeringen verkrijgbaar; voor iedere tuin is er wel een geschikte kandidaat. Kies voor een kleine boom in de vorm van de patioversie, een leivorm voor tegen een muur of als platte afscheiding, of een nostalgische hoogstam boom. Alle bomen kunt u kopen in pot en zijn het hele jaar door te planten.

 

Kweepeerbomen zijn alleen al vanwege hun bloesem zeer de moeite waard om aan te planten

 

Inspiratie Kweepeerboom:

De vruchten van de kweepeer zijn niet direct eetbaar vanaf de boom maar kunnen worden verwerkt tot gelei of siroop

 

De vruchten van een kweepeer zijn bedekt met een poederig laagje die er af kan worden geborsteld na het plukken. Leg de vruchten na de pluk een aantal dagen in de koelkast zodat de suikers zich goed ontwikkelen.

 

Een kweepeerboom bloeit in het voorjaar met wit-roze bloemen en is zelfbestuivend

 

In het voorjaar staat de kweepeerboom bezaait met vrij grote wit-roze bloemen. De meeste soorten zijn zelfbestuivend. U hoeft dus maar 1 exemplaar in uw tuin te hebben voor een goede vruchtdracht (mits goed bestoven door bijvoorbeeld bijen en hommels).

 

Snoeien kan het hele jaar door bij de kweepeerboom

 

De bonkerige vruchten zijn vrij groot en verspreiden een heerlijke geur als ze rijp zijn.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.