Er zijn meerdere verklaringen te vinden over de Nederlandse naam van deze bloembol. Een van deze verklaringen is gebaseerd op het uiterlijk van de bloem in combinatie met de standplaats. De gekleurde bloemen van de Kievitsbloem zijn gespikkeld. Dit zijn Kievitseieren ook. Daarnaast komt de Kievitsbloem in Nederland van nature voor in natte graslanden. Dit is ook exact de broedplaats van de kieviten. Doordat de bloeitijd van de Kievitsbloem en de broedtijd van de kieviten gelijk aan elkaar zijn, kan de bloem dus aangezien worden voor een kievitsei. Charles Darwin zou deze natuurlijke verwarring zeker kunnen waarderen denken wij.
De Latijnse naam van de Kievitsbloem is Fritillaria. Dit is een uitgebreide bollenfamilie. Alleen de Fritillaria meleagris wordt Kievitsbloem genoemd. Alle andere in Nederland verkrijgbare Fritillaria hebben een andere Nederlandse naam en lijken qua bloeiwijze ook totaal niet op de Kievitsbloem. Op Tuinplantenwinkel.nl worden nog twee andere soorten Fritillaria aangeboden.
Dit is de meest bekende Fritillaria. De Nederlandse naam van deze bloembol is Keizerskroon. Als je de bloem bekijkt (bewonderd, is misschien wel een betere term), is meteen duidelijk waar deze naam vandaan komt. Op Tuinplantenwinkel.nl wordt een gele variant (Fritillaria imperalis 'Lutea') en een oranje variant (Fritillaria imperalis 'Aurora') verkocht. Deze bloembol is staat bekend om zijn geur. Er wordt gezegd dat deze zeer kenmerkende geur er voor zorgt dat onder andere mollen uit de tuin verdreven worden.
Dit is de Perzische Keizerskroon. Deze variant van de Keizerskroon heeft een andere bloeiwijze dan de Fritillaria imperalis. Waar de Fritillaria imperalis zijn bloemen in een cirkel bovenaan de stengel heeft staan, bloeit de Fritillaria persica met (kleinere) bloemetjes verdeeld over de stengel. Het is meer een bloemaar. Als je goed naar de losse bloemetjes kijkt, zie je de gelijkenis met de Kievitsbloem. Ook dit zijn hangende klokjes.
Ja, de Kievitsbloem is goed winterhard. Hij komt van nature voor in Nederland. Daarnaast kan hij goed gedijen in een wat vochtigere omgeving. Hierdoor kan hij ook in kleigrond goed uit de voeten. Bij aanplant in zware kleigrond is aan te raden om wat potgrond rondom de bollen in het plantgat aan te brengen. Geef hem verder een zonnig plekje. Op een vochtige plek in de schaduw zal hij het minder goed doen.
Kievitsbloem is de Nederlandse naam voor Fritillaria. Daarbij hoort ook de Keizerskroon.
Kievitsbloem moet u planten in het najaar.
Perzische Keizerskroon heeft een mooie donkere kleur bloem.
Alle prijzen zijn inclusief BTW
Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.