Informatie over kievitsbloem

Hoe komt de Kievitsbloem aan zijn naam?

Er zijn meerdere verklaringen te vinden over de Nederlandse naam van deze bloembol (De wetenschappelijke naam is Fritillaria meleagris). Een van deze verklaringen is gebaseerd op het uiterlijk van de bloem van de Wilde Kievitsbloem in combinatie met de standplaats. De gekleurde bloemen van de Kievitsbloem zijn gespikkeld. Dit zijn Kievitseieren ook. Daarnaast komt de wilde Kievitsbloem in Nederland van nature voor in natte graslanden. Dit is ook exact de broedplaats van de kieviten. Doordat de bloeitijd van de wilde Kievitsbloem en de broedtijd van de kieviten gelijk aan elkaar zijn, kan de bloem dus aangezien worden voor een kievitsei. Charles Darwin zou deze natuurlijke verwarring zeker kunnen waarderen denken wij.

 

De Fritillaria meleagris is de Latijnse naam van de kievitsbloemen. Staat bij voorkeur op een wat vochtigere plek. Van nature komt de Wilde Kievitsbloem voor langs de oevers van verschillende rivieren. Op een droge plek in de schaduw, onder bijvoorbeeld bomen, kan deze bol minder goed uit de voeten. De kenmerkende paarse bloemen met vlekken trekken bijen aan. Vermeerdering vindt niet plaats door de zaden, maar door uitbreiding van het aantal bollen.

 

Zijn alle Fritillariasoorten ook Kievitsbloemen?

De Latijnse naam van de Kievitsbloem is Fritillaria. Dit is een uitgebreide plantenfamilie. Alleen de Fritillaria meleagris wordt wilde Kievitsbloem genoemd. Alle andere in Nederland verkrijgbare Fritillaria hebben een andere Nederlandse naam en lijken qua bloeiwijze ook totaal niet op de Kievitsbloem. Op Tuinplantenwinkel.nl worden nog twee andere soorten Fritillaria aangeboden.

 

 

Fritillaria imperalis

Dit is de meest bekende Fritillaria. De Nederlandse naam van deze bloembol is Keizerskroon. Als je de bloem bekijkt (bewonderd, is misschien wel een betere term), is meteen duidelijk waar deze naam vandaan komt. Op Tuinplantenwinkel.nl wordt een gele variant (Fritillaria imperalis 'Lutea') en een oranje variant (Fritillaria imperalis 'Aurora') verkocht. Deze bloembol is staat bekend om zijn geur. Er wordt gezegd dat deze zeer kenmerkende geur er voor zorgt dat onder andere mollen uit de tuin verdreven worden. 

 

Fritillaria persica

Dit is de Perzische Keizerskroon. Deze variant van de Keizerskroon heeft een andere bloeiwijze dan de Fritillaria imperalis. Waar de Fritillaria imperalis zijn bloemen in een cirkel bovenaan de stengel heeft staan, bloeit de Fritillaria persica met (kleinere) bloemetjes verdeeld over de stengel. Het is meer een bloemaar. Als je goed naar de losse bloemetjes kijkt, zie je de gelijkenis met de Kievitsbloem. Ook dit zijn hangende klokjes. 

 

Veelgestelde vragen over Kievitsbloem:

Is de kievitsbloem Fritillaria meleagris winterhard?

Antwoord: Ja, de Kievitsbloem is goed winterhard. Hij komt van nature voor in Nederland. Daarnaast kan hij goed gedijen in een wat vochtigere omgeving. Hierdoor kan hij ook in kleigrond goed uit de voeten. Bij aanplant in zware kleigrond is aan te raden om wat potgrond rondom de bollen in het plantgat aan te brengen. Geef hem verder een zonnig plekje. Op een vochtige plek in de schaduw zal hij het minder goed doen. Net als een vaste plant, komt de Wilde Kievitsbloem dus elk jaar terug.

 

Waar plant je kievitsbloem?

Antwoord: De Kievitsbloem, Fritillaria meleagris kan op een plek die licht vochtig is, goed uit de voeten. Dit is lang niet bij alle soorten bloembollen het geval. Kievitsbloem komt in het wild voor in vochtig hooiland en behoort tot de inheemse planten. Ze kunnen daarom in een groter grasveld of weide goed uit de voeten. De bodem mag dan zelfs wat vochtig zijn. Daarnaast combineert de ze plant goed met andere vaste planten in uw border. De volwassen hoogte van de Fritillaria meleagris is ongeveer 20 cm. Dit is niet zo hoog, houd hier zeker rekening mee als ze tussen andere planten en heesters komen te staan, anders vallen ze niet op.

 

Wat doen met uitgebloeide kievitsbloem?

Antwoord: Kievitsbloem, Fritillaria meleagris bloeien in het voorjaar paars, alhoewel er ook een variant met een witte bloemkleur bestaat. Bij beide soorten van deze wilde Kievitsbloem is het van belang om de bladeren, nadat de bloeitijd voorbij is, nog zeker 6 tot 8 weken door te laten groeien. Het geeft de bol de tijd om nieuwe energie op te doen.

 

kievitsbloem in pot of grond

 

Inspiratie Kievitsbloem:

verwildering van bloembollen

 

Kievitsbloem is de Nederlandse naam voor Fritillaria. Daarbij hoort ook de Keizerskroon.

Kievietsbloem is een bloembol

 

Kievitsbloem moet u planten in het najaar.

 

kievitsbloem is niet hetzelfde als perzische keizerskroon

 

Perzische Keizerskroon heeft een mooie donkere kleur bloem.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.