Informatie over campanula

Campanula wordt ook wel Klokjesbloem genoemd en komt oorspronkelijk uit de berggebieden, zoals de Balkan en groeit daarom ook uitstekend in een stenige bodem en doet vaak dienst als opvuller tussen muurtjes of bestrating. De Nederlandse naam Klokjesbloem dankt deze vaste plant aan de vorm van de bloem. Campanula is een verzamelnaam van veel soorten, die variëren in kleur, paars, roze, blauw, witte bloemen en grootte, van 20 cm tot meer dan 1 m. De Campanula is winterhard en dus goed bestand tegen vorst. Vaak blijven de bladeren de hele winter aan de Campanula zitten.

 

Campanula als bodembedekker

Campanula staat het liefst in de zon of halfschaduw in een vochthoudende, goed waterdoorlatende bodem, stelt weinig eisen aan de grondsoort. Vanwege de grote diversiteit aan soorten wordt Campanula ook op verschillende manieren aangeplant: als bodembedekker, borderplant, maar ook op het terras in als kuipplant, waar de prachtige bloemen decoratief in sliertjes over de rand gaan hangen.

 

Campanula snoeien

Wegknippen van uitgebloeide bloemen bevordert de kans op een tweede bloei later in het jaar; knip alleen de bloem af en niet de stengel. Als in de winter de Klokjesbloem lelijke takken of dode stengels krijgt, kunnen deze uitgebloeide stengels helemaal verwijderd worden. Na een paar jaar de plant opnemen, splitsen, oude delen verwijderen en frisse scheuten opnieuw uitplanten. Een goede verzorging van een Campanula is makkelijk uit te voeren en levert weer nieuwe bloemen op. Op een warme plek in de volle zon en tijdens droge periodes is extra water geven wel belangrijk. De Campanula vormt zaden en zal zichzelf op deze manier uitzaaien en zorgen voor nieuwe groei. Ook kunt u de Campanula vermeerderen door hem te scheuren en zo van een grote plant meerder kleine te maken.

 

Wanneer Campanula planten?

Omdat de Campanula in een pot gekweekt wordt, is hij het het hele jaar door te planten. Alleen raden we het af om de Campanula aan te planten in periodes van strenge nachtvorst en extreme droogte. De beste tijd om een Campanula in de volle grond aan te planten is in het vroege voorjaar vanaf half mei, omdat dan het gevaar van nachten met strenge vorst geweken is.

 

Veel water geven na het aanplanten is altijd een goed idee. Dit komt de groei van de kluit ten goede. Zorg er wel voor dat het water niet blijft staan, want een Campanula houdt niet van natte voeten. Hoeveel planten u per vierkante meter plant, hangt af van soort Campanula. Niet elke soort wordt namelijk even groot. Zo raden we voor de Campanula portenschlagiana en Campanula poscharskyana 7 planten per vierkante meter aan. Bij de Campanula glomerata Superba is 5 planten per vierkante meter vaak voldoende en bij de kleinere Campanula carpatica 'Weisse Clips' zorgen 9 planten per vierkante meter voor een mooi geheel.

 

Is Campanula winterhard?

De Campanula is goed winterhard en de Campanula poscharskyana is ook nog eens wintergroen. Deze soort is te herkennen aan zijn stervormige bloemen. Omdat een Campanula tegen de vorst kan, is hij uitermate geschikt om aan te planten in borders. Ook in potten of bloembakken op uw terras of balkon komt de Campanula uitstekend tot zijn recht.

 

Welke soorten zijn er?

De klokvormige bloemen van de Campanula portenschlagiana vormen een paarsblauwe zee en dit is de reden dat het een van de populairste soorten Campanula is. Deze Latijnse naam is een hele mond vol en daarom wordt deze ook wel eens afgekort tot Campanula Portensch. Een andere bekende soort is de Campanula Poscharskyana die net zo rijkelijk bloeit als de Campanula portenschlagiana, maar wat grover blad heeft.

 

De Campanula Persicifolia staat ook wel bekend als Perzikbladklokje en heeft blauwe bloemen. De Campanula Persicifolia Alba is de witte versie van deze soort. De Campanula lactiflora Loddon Anna heeft roze bloemen en is een van de hogere Campanula's. De lange stengels maken deze Campanula lactiflora Loddon Anna geschikt als snijbloem of om hoogteverschillen te creëren in uw tuin.

 

De Campanula carpatica (Karpatenklokje) is ook een soort met verschillende kleuren waar een witte en een blauwe variant van bestaat. Aan de namen Campanula carpatica Weisse Clips en Campanula carpatica Blue Clips wordt direct duidelijk om welke kleur het gaat.

 

Campanula kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Of u nu kiest voor een Campanula met blauwpaarse bloemen of een soort met een andere bloemkleur. Deze vaste plant geeft kleur aan uw tuin en zal ook goed combineren met andere bodembedekkers of heesters. Op Tuinplantenwinkel.nl vindt u zowel hoge soorten als lage soorten Campanula. De meeste soorten bloeien in de zomer, maar de precieze bloeitijd is afhankelijk van de soort. Het voordeel van bestellen bij Tuinplantenwinkel.nl is dat we de Campanula van uw keuze zelf bij u thuis komen bezorgen en dat u ook eenvoudig aanplantgrond of andere tuinplanten aan uw bestelling toevoegt. Dit scheelt een hoop gesjouw en u hoeft er alleen voor te zorgen dat de Campanula op de juiste manier aangeplant wordt.

 

Veelgestelde vragen over Campanula:

Is de Campanula winterhard?

Antwoord: Ja, de campanula's die wij op Tuinplantenwinkel.nl verkopen zijn allemaal vaste planten die dus winterhard zijn.

 

Kan Campanula in de zon?

Antwoord: Ja, een Campanula kan prima in de zon.

 

Hoe lang bloeien Campanula?

Antwoord: Er zijn diverse soorten Campanula's, sommige soorten bloeien vrijwel de hele zomer, andere weer wat korter. Dit is te vinden bij de specificaties per product.

 

Is Campanula meerjarig?

Antwoord: Ja, de campanula's die wij op Tuinplantenwinkel.nl verkopen zijn allemaal vaste planten en zijn dus meerjarig.

 

Campanula bloeit vaak met blauw of paarse bloemen

 

Inspiratie Campanula:

Campanula persicifolia heeft een opgaande groeiwijze met grote bloemen

 

Een veel aangeplante soort is de Campanula persicifolia. Deze soort heeft opvallende grote bloemen die aan ijle, vrije hoge stelen staan. De soort is uitzaaiend en past daardoor erg goed in de cottage tuin.

 

Laagblijvende soorten campanula zijn er genoeg

 

Naast blauwpaarse zijn er ook wit bloeiende campanula's te koop. Ook roze tinten zijn vertegenwoordigt in het assortiment.

 

Campanula mixt gemakkelijk met andere vaste planten in de border

 

Campanula laat zich makkelijk combineren in de vaste planten border. Er zijn laagblijvende soorten voor aan de rand en hogere soorten voor achterin de border.

 

Is een Campanula wit, roze of blauw?

Meestal zijn de bloemen van een Campanula blauw of blauwpaars. Een witte Campanula is meestal de Campanula carpatica Weisse Clips, de Campanula Persicifolia Alba of de Campanula glomerata Schneekrone. Is een Campanula roze? Dan is het waarschijnlijk de Campanula lactiflora Loddon Anna.

Hoe lang bloeit Campanula

De Campanula bloeiperiode loopt over het algemeen van Mei tot en met September. Maar alle Campanula soorten hebben een eigen bloeitijd. Bij elke Campanula staat de bloeitijd vermeld. Zo heeft de Campanula portenschlagiana bijvoorbeeld een lange bloeitijd van Juni t/m September en bloeit de Campanula glometra Schneekrone vaak al vroeg in Mei, maar is deze Campanula bloeitijd met twee maanden ook maar kort.

Op zoek naar een Campanula aanbieding?

Op Tuinplantenwinkel.nl zult u niet snel een Campanula aanbieding tegenkomen. Een Campanula koopt u bij ons namelijk altijd voor een scherpe prijs en wat wij nog veel belangrijker vinden, is de kwaliteit van onze planten. Wanneer u Campanula op de juiste manier aanplant, krijgt u van ons dan ook aangroeigarantie. Als u Campanula wilt kopen, heeft u bij de keuze uit een groot aanbod en we komen uw bestelling zelf bij u thuis afleveren.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.