Informatie over perzikboom

Een Perzikboom en nectarineboom verlangt van alle fruitbomen de meeste zon en warmte. De vruchten worden het meest geteeld in de Mediterrane landen en worden vaak geassocieerd met de zomer. De vaak warme kleuren van de vruchten maken het plaatje compleet. In het Latijn heet deze tuinplant Prunus persica. De nectarine is nauw verwant aan de perzik en heet officieel Prunus persica var. nucipersica. Het blad van beide bomen is glimmend en en langwerpig van vorm. Het grootste verschil tussen de twee zit hem in de schil van de vrucht. Bij een perzik is deze zacht behaard; bij een nectarine is de schil glad.

Vroeg in het voorjaar of de late winter bloeit de perzikboom uitbundig met wit of roze bloemen. Door de vroege bloei is de kans op bevriezing door een late nachtvorst aanwezig. De vruchtzetting kan daarom van jaar tot jaar verschillen.

Perzikboom kopen

Op onze webshop bieden we een mooie selectie aan soorten aan in diverse maten van de perzikboom. De planten staan in pot en hebben een goed wortelstelsel waardoor deze jaarrond aangeplant kunnen worden. De perzikboom is verkrijgbaar als patioboom, laagstam en halfstam. Het formaat bij aanschaf bepaalt de uiteindelijke vorm en grootte van de plant. U kunt de perzikbomen ook toepassen tegen een muur door ze uit te leiden.

Perzikboom planten

Een Perzikboom staat graag vol in de zon op een zeer warme en beschutte plaats in de tuin. Dit komt de rijping van de vrucht ten goede. De grond dient goed doorlatend te zijn en zeker in de winter niet te nat. We raden aan om bij het planten wat aanplantgrond te gebruiken voor een goede start. Zorg zeker in het eerste seizoen dat de kluit niet verdroogt en geef regelmatig water bij droog weer.

Perzikboom snoeien en verzorgen

Ziet u in het voorjaar opkrullend blad met een soms rode kleur? Dit is een aantasting van het blad en wordt de krulziekte genoemd. Deze manifesteert zich vooral in het voorjaar als het blad uit begint te lopen. In extreme gevallen kan de aantasting de groei van de perzikboom afremmen, maar met de juiste behandeling vormt het geen probleem. De beste remedie tegen de krulziekte is door de aangetaste bladeren direct van de perzikboom te plukken. Het nieuwe blad dat zich nadien gaat vormen heeft vaak geen last meer van de aantasting.

Snoeien is noodzakelijk om de perzikboom jong te houden. Als u niet snoeit zullen de onderste takken kaal worden en lange twijgen zullen alleen aan het eind blad hebben. Snoei de perzik altijd in de zomer na de oogst en niet in de herfst of winter. Snoei de takken voor de helft terug of net boven de onderste knop of zijtak; zo blijft de boom compact en jong. Een organische mestgift in het voorjaar bevordert de groei en vruchtvorming. 

 

perzikboom lijkt veel op een nectarineboom het grootste verschil is de vrucht

 

Inspiratie Perzikboom:

zet de perzikboom op een zonnige beschutte plek

 

Een Perzikboom staat graag op een zonnige, beschutte standplaats. In een goed doorlatende en niet te natte bodem.

 

De bloesem van de perzikboom is vroeg in t voorjaar te zien daar door wel meer kans op bevriezing

 

Een Perzikboom bloeit in de late winter of vroege voorjaar, hierdoor is kans op bevriezing wel groter. Hierdoor krijgt u niet altijd vruchten.

 

snoeien van de perzikboom is noodzakelijk om de boom jong te houden

 

Snoeien van een Perzikboom is erg noodzakelijk, dit dient u te doen na de oogst in de zomer. Niet later in de herfst of winter!

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.