Informatie over geranium

Geraniums zijn binnen de categorie vaste planten een zeer populaire groep planten; niet te verwarren met de éénjarige geranium die naar de officiële Latijnse naam Pelargonium luistert. Er zijn zeer veel verschillende soorten geraniums; de familie geraniums heeft een grote diversiteit in hoogte, kleur, bloeitijd en standplaats. Deze vele verschillende eigenschappen zorgen ervoor dat er voor ieder plekje in de tuin altijd wel een geschikte geranium te vinden is. Kortom, de geranium kent vele toepassingen van bodembedekker tot weefplant in de border; hij combineert perfect met vele andere planten. 

 

De meest gemiddelde soort Geranium is misschien wel de Geranium sanguineum. Deze soort kan prima uit de voeten op een plek in de volle zon, maar zal ook in de halfschaduw goed gedeien. Daarnaast zal hij het ook op verschillende grondsoorten goed doen, zowel in klei/ leemgrond als op zandgronden zal de Geranium sanguineum uitbundig bloeien. De Geranium sanguineum heeft niet zo'n spectaculair lange bloeitijd dan de hieronder benoemde en gerenommeerde soort 'Rozanne' maar fleurt de border zeker maandenlang op.

 

Rijk en langbloeiende Geranium 'Rozanne'

Er zijn enkele geraniumsoorten met een lange bloeitijd te koop in onze tuinplanten webshop. Dit zijn de Geranium ‘Rozanne' en de Geranium ‘Azure rush'. Het verschil tussen deze twee zit hem met name in de groeiwijze. De 'Azure Rush' is een compact groeiende vorm van de Geranium 'Rozanne' en groeit minder weelderig. Daarnaast bloeien de volgende soorten ook lang door; Geranium 'Ann Folkard', Geranium sanguineum 'Tiny Monster' en Geranium pratense 'Midnight Reiter'.

 

Houd er rekening mee dat de Geranium 'Johnson's Blue' qua bloemen erg lijkt op de Geranium rozanne maar dat deze een aanzienlijk minder lange bloeitijd heeft.

 

Geranium als bodembedekker

Veel soorten Geraniums hebben tevens goede bodembedekkende eigenschappen. Bekende groepen zijn de Geranium macrorrhizum en cantabrigiense. De Geranium cantabrigiense leent zich prima voor begroeiing in de zon, halfschaduw en schaduw. De Geranium cantabrigiense 'Cambridge' bijvoorbeeld heeft prachtige donker roze bloemen.

 

De Geranium macrorrhizum voelt zich het beste thuis in de halfschaduw tot schaduw. Een andere eigenschap van deze geranium soort is het opvallend geurend blad. Een veel toegepaste soort van deze variant is de Geranium macrorrhizum spessart. Deze wintergroene en winterharde plant is een uitstekende bodembedekker en daarmee een goed alternatief voor de alom bekende bodembedekkers zoals Cotoneaster of Maagdenpalm.

 

Ooievaarsbek, de Nederlandse naam van de vaste plant Geranium

De Geranium wordt in Nederland ook wel ooievaarsbek genoemd. Hoe de tuinplant aan deze naam gekomen is, wordt meteen duidelijk als de bloeiwijze van dichtbij bekeken wordt. De bloemen van de meeste soorten geranium lijken sprekend op de snavel/ bek van een ooievaar.

 

Daarnaast is er nog een andere vaste plant waarvan de bloemen op een ooievaarsbek lijken. Dit is de Erodium. Deze vaste plant heeft als Nederlandse naam Reigersbek en blijft aanzienlijk lager dan de Geranium.

 

Geranium 'Rozanne' is een vaste plant geranium die bloeit van juni tot aan de vorst!

 

Ooievaarsbek planten en verzorgen

Afhankelijk van de soort kiest u een juiste standplaats. Er zijn geraniumsoorten die het prima zowel in de zon als in de schaduw doen, maar er zijn ook soorten die een plek in de zon of halfschaduw nodig hebben. Elke waterdoorlatende en voedselrijke grond is geschikt. De Geranium is een gemakkelijke plant. Indien nodig is bemesting in het voorjaar aan te raden. Dit zorgt ervoor dat de tuinplant beter groeit.

 

Een aantal soorten sterft in de winter bovengronds af. De verdorde plantdelen van de Geranium kunt u in deze gevallen het beste pas in de late winter of het vroege voorjaar verwijderen. Bij wintergroene exemplaren zoals de Geranium macrorrhizum hoeft u dit niet te doen. Het is soms wel goed om deze planten te verjongen door oudere delen weg te halen en te vervangen door de jongste meest vitale stukken van de plant. Dit doet u het beste in maart.

 

Veelgestelde vragen over Geranium:

Kan een geranium in de zon?

Antwoord: We bieden diversen soorten geraniums aan op Tuinplantenwinkel.nl. Bekijk bij de specificaties per product voor meer informatie.

 

Hoe moet je een geranium verzorgen?

Antwoord: De geranium kunt u het beste ieder voorjaar terug knippen. Dan blijft de plant mooi, jong en fris.

 

Inspiratie Geranium:

Geranium 'Rozanne' aan de voorkant van een prachtige vaste planten border

 

De Geranium 'Rozanne' is een opvallende plant met een eindeloze bloei tot aan de eerste vorst.

 

Ook op schaduwrijke plekken komt de vaste plant geranium tot zijn recht

 

Geranium is ook geschikt als bodembedekker op een schaduwrijke standplaats. Dit geldt dan met name voor de Geranium macrorrhizum en Geranium cantabrigiense soorten.

 

Langs een smalle rand zorgt deze Geranium macrorrhizum voor kleur

 

De Geranium is een prachtige plant en zorgt hier voor kleur langs een smalle rand tegen een muur.

 

Video's over Geranium:

 

 

 

De Verbena bonariensis combineert prachtig met een vaste plant geranium.

 

 

 

Geranium macrorrhizum is een ideale bodembedekker en groeit zowel in de zon als in de schaduw.

 

 

 

Ook siergrassen laten zich makkelijk combineren met een vaste plant geranium.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.