Informatie over plantenvoeding

Plantenvoeding wordt gestrooid als een border of tuinplant iets extra’s nodig heeft. Plantenvoeding zorgt voor een groeistimulans en werken tijdelijk. Meestal voor een aantal maanden of één groeiseizoen. Er zijn grofweg twee soorten meststoffen: organische meststoffen en kunstmeststoffen (ook wel chemische meststoffen genoemd).

 

Wanneer kan ik het beste plantenvoeding strooien?

Meststoffen worden het best toegepast in het vroege voorjaar en in de zomermaanden. Dit is de periode waarop planten groeien en de meeste voedingsstoffen opnemen uit de bodem.

Strooi de plantenvoeding uit op dagen waarbij regen voorspelt is of zorg zelf voor beregening. Door regen vallen de meeste mestkorrels uiteen en worden de voedingsstoffen opgenomen in de bodem.

Geef altijd een gedoseerde hoeveelheid meststof. Een teveel aan meststoffen op een plek kan leiden tot ‘verbranding’ van de wortels van de planten. Dit risico bestaat vooral bij het gebruik van kunstmest.

Plantenvoeding als organische- of kunstmest?

Organische meststoffen bestaan uit dierlijke en plantaardige materialen ofwel natuurlijke grondstoffen. Voordeel hiervan is dat de meststoffen langzaam vrijkomen doordat bacteriën en schimmels ervoor zorgen dat de voeding wordt omgezet in door de plant op te nemen voedingstoffen. Organische mest is niet alleen goed voor de plant maar stimuleert ook het bodemleven. Het bodemleven zorgt weer voor een goede bodemstructuur welke ook goed is voor de gezondheid van de plant. Onder andere onze Bio-mest, Culterra en koemest zijn voorbeelden van organische meststoffen in ons assortiment.

Kunstmest bestaat uit losse mineralen die direct vrijkomen wanneer het middel in contact komt met water. Het zijn kant-en-klare opneembare voedingsstoffen voor de plant. Dat is soms handig; bijvoorbeeld om een plant snel bemesting te geven. Het gevaar is echter dat de plant sneller teveel voeding krijgt en daardoor verkeerd of te snel groeit en in het ergste geval zelfs verbrand omdat de zouten in de meststof de wortels aantasten. Er zijn daarom ook kunstmeststoffen met een speciale coating waardoor de voeding gereguleerd vrij komt over een langere periode. Deze meststof vindt u bij Tuinplantenwinkel.nl in de vorm van Plantacote. Osmocote is een vergelijkbaar werkzame meststof.

 

Plantenvoeding kan helpen uw tuin te laten stralen als nooit tevoren

 

Toepassingsmogelijkheden plantenvoeding:

Plantenvoeding kan worden gegeven tijdens het groeiseizoen van planten tussen maart en oktober

 

Plantenvoeding kan in korrelvorm worden uitgestrooid en in het geval van een vloeibare voeding worden uitgegoten bij de planten.

 

Nadat u de plantenvoeding heeft gegeven is het vaak aan te raden de meststoffen nat te maken zodat de voedingsstoffen in de grond kunnen trekken

 

Als u de plantenvoeding bij de planten heeft uitgestrooid kunt u deze het beste bevochtigen zodat de voedingsstoffen oplossen en in de aarde kunnen zakken. Op die manier komt de voeding sneller bij de plantenwortels.

 

Voor elke plant een andere meststof gebruiken is vaak niet nodig maar er zijn wel verschillen

 

Voor elke plant een andere meststof gebruiken is vaak niet nodig maar er zijn wel verschillende soorten plantenvoeding. Voor planten in de volle grond is een organische meststof vaak de beste optie. Voor planten in een pot kan een langwerkende kunstmest makkelijker zijn.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.