Informatie over potentilla

Potentilla fruticosa (ook bekend als de ganzerik) is een rijkbloeiende tuinplant met kleine witte, roze of gele bloemen vanaf mei. Het is een redelijk laagblijvende struik die uiteindelijk (afhankelijk van de soort) ongeveer 50 cm hoog wordt en veel toegepast wordt als vak- of haagbeplanting. De heester is een liefhebber van droge grond en een zonnige standplaats. Ook zijn de struiken goed bestand tegen zeewind dus ook in het kustgebied is deze plant breed inzetbaar. De potentilla fruticosa is goed te combineren met andere planten. Het geslacht ganzerik waar de Potentilla fruticosa onder valt bloeien erg lang. De bloeitijd is in de zomer en hij bloeit het beste op een zonnige plaats. De bloeiperiode kan lang zijn, dit kunt u bevorderen door deze tuinplant een keer te bemesten tijdens de bloei. De bloei van de verschillende soorten kan variëren van geel, rood en roze en witte bloemen. Staat de plant in de schaduw, zal hij minder bloemen maken. Verder bloeit deze plant op zogenaamd eenjarig hout. Potentilla snoeien moet dan ieder voorjaar gebeuren, zo houd u de plant jong en geeft hij elk jaar bloemen en zal het blad ook mooi fris blijven. De Potentilla of ganzerik kan op meerdere grondsoorten staan, zijn wortels hebben geen last van natte grond of droge grond. De bloemen zijn lokkers voor vlinders. De Potentilla fruticosa is mooi te combineren met vaste planten en andere tuinplanten.

 

Ganzerik planten in uw tuin

Potentilla fruticosa is een sterke tuinplant, die weinig eisen aan de bodem stelt en daarom vaak wordt toegepast als vakbeplanting in openbaar groen maar ook veel in particuliere tuinen is het een graag geziene gast. Potentilla geeft de voorkeur aan een standplaats in de volle zon of halfschaduw. Maak eerst de bodem goed los en meng eventueel met aanplantgrond. Maak een plantgat dat iets groter is dan de kluit; dompel de tuinplant met pot in een emmer water, zodat de haarwortels zich goed volzuigen. Maak de pot los en zet de Potentilla in het plantgat. Voeg wat extra aarde toe en druk dit met uw voet stevig aan. Geef daarna voldoende water zodat de grond goed aanslempt. Als u in de zomer plant kunt het beste nog een keer extra water geven wanneer er weinig tot geen regen valt.

 

Potentilla fruticosa doet het prima onder bomen en is goed te combineren met vaste planten en heesters in zowel de achter- als de voortuin. We adviseren

 

Potentilla fruticosa (of Ganzerik plant) verzorgen

Potentilla groeit op bijna iedere grondsoort, stelt weinig eisen aan de bodem en kan redelijk goed tegen droogte. Bemesting in het voorjaar zorgt voor meer en betere knopvorming. 

 

Veelgestelde vragen over de Potentilla fruticosa

Hoe hoog wordt Potentilla?

Antwoord: afhankelijk van de soort, cultivar en standplaats wordt deze mooie tuinplant ca. 40 - 50 cm hoog

 

Hoe snoei je Potentilla?

Antwoord: Er zijn 2 manieren om de Potentilla fruticosa te snoeien. 1. Snoei na de winter de hele plant terug tot 10 - 15 cm boven de grond; de plant blijft compact, fris en mooi. 2. Als u de plant laat doorgroeien, komen er wat houterige takken, die minder bloemen vormen. Snoei deze ieder voorjaar weg en laat de jongere takken staan, die krijgen dan voldoende licht en lucht. De tuinplant blijft zo wat groter en vormt eerder in het seizoen al bloemknoppen.

 

Is de Potentilla winterhard?

Antwoord: Ja, de Potentilla fruticosa kan goed tegen vorst en is zeer winterhard.

 

Online Potentilla kopen bij tuinplantenwinkel.nl

Wij bezorgen alle bestellingen met onze eigen gespecialiseerde bezorgdienst. Nadat de planten en bomen met zorg zijn ingepakt, worden ze met net zoveel zorg bij u afgeleverd. Uw bestelling is dus van A tot Z in handen van een echte specialist. Schade aan de planten is op deze manier nagenoeg onmogelijk. Wij staan altijd garant voor een goede aflevering en leveren bestellingen door heel Nederland en een groot deel van België.

 

Onze eigen bezorgdienst werkt met een eigen Track & Trace systeem. Op de dag/avond voordat wij uw bestelling komen bezorgen ontvangt u van ons een melding dat wij de bestelling komen brengen.

 

Voor bestellingen via Tuinplantenwinkel.nl geldt een minimum totaal bestelbedrag van €50,- aan producten.

 

Potentilla afhalen

Naast bezorging kunt u bij het plaatsen van een bestelling ook kiezen voor het afhalen van uw bestelling bij Neutkens Planten- en bomencentrum te Knegsel (Noord-Brabant). Afhalen is altijd gratis; u betaalt dus geen extra kosten. Zodra de bestelling door ons is verzameld en ingepakt, krijgt u van ons een mail dat uw bestelling klaar staat.

 

U bent natuurlijk ook van harte welkom op onze kwekerij voor direct contact met onze professionele en enthousiaste medewerkers en een heerlijk kopje koffie of thee.

 

De gele potentilla is wellicht de bekendste

 

Inspiratie Potentilla:

potentilla kan ook als losse haag geplant worden

 

De Potentilla is ook als losse of bloeiende lage haag aan te planten. 

potentilla als bloeiende struik in de border

 

De potentilla is makkelijk te combineren en is een sterke tuinplant. 

 

de kleine bloemen van een roze potentilla

 

Ook in het roze is de Potentilla een prachtige bloeiende heester voor in de border. 

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.