Informatie over pieris japonica

Pieris japonica (in Nederland rotsheide genoemd) heeft voor iedere tuin in de winter een grote sierwaarde door zijn al in de herfst gevormde grote bloemtrossen in combinatie met de glanzende bladeren. De meer bekende Nederlandse naam van deze tuinplant is Rotsheide. De Pieris is een wintergroene plant en zorgt dus het hele jaar voor kleur in de tuin of in uw potten. De bloei bestaat uit witte bellen die aan trossen bijeen staan. Een vochtige, enigszins zure, goed doorlaatbare bodem zorgt voor een optimale groei en bloeiperiode.

 

Pieris japonica soorten met rode bloemen

De alom bekende Pieris japonica Forest Flame heeft de bekende witte bloemtrossen in de maanden april mei in combinatie met het rood uitlopende jonge blad. Naast de Pieris forest flame met de witte bloemtrossen zijn er ook planten met een rode bloemkleur. Dit zijn de Pieris japonica 'Valley Valentine' en Pieris jap 'Katsura'. De bloeitijd van deze soorten is ook in het voorjaar. De Pieris japonica 'Polar Passion' bloeit met roze bloemen. Deze pieris soort heeft naast de roze bloemen ook nog bont blad.

 

Pieris japonica planten

De standplaats van de Pieris is bij voorkeur in de halfschaduw. Ook een plek met alleen lichte schaduw zonder direct zonlicht is een prima plek voor deze sierheester. Een plek in de volle zon is minder gescikt. Het is heel belangrijk om bij de aanplant van deze struiken zure grond tuinturf door de bodem te verwerken, net zoals bij de Rhododendron.

 

De Pieris planten zijn goed winterhard. De struik wordt zelden hoger dan 100 centimeter en is daarmee een ideale struik voor de middelgrote border.

 

Pieris japonica verzorgen

Door zijn compacte vorm en langzame groeiwijze heeft Pieris japonica maar weinig snoei nodig. Snoei voor vormbehoud kan het best in het voorjaar, na de bloei. Dan kunnen ook verdroogde of verdorde takjes worden weggeknipt. Laat afgevallen bladeren tijdens de winter aan de voet van de tuinplant liggen; dit is een goede, natuurlijke bescherming tegen uitdroging. Strooi regelmatig een paar handjes tuinturf rond de plant om de zuurgraad van de bodem op peil te houden; lichter wordende bladeren is hier vaak een goed signaal voor.

 

Veelgestelde vragen over de Pieris japonica:

Kan Pieris japonica in de volle zon?

Antwoord: De beste standplaats voor de Pieris is de halfschaduw. Een plek in de volle zon is minder geschikt. De kans op uitdrogen van de wortels (die oppervlakkig groeien) en verbranding van het blad in warme en droge periodes is dan aanwezig.

Zijn er Pieris japonica soorten met het gekleurde jonge blad?

Antwoord: Alle Pieris soorten lopen uit met gekleurd jong blad. De bekendste soorten zijn de Pieris forest flame en de Pieris japonica debutante, maar er zijn tegenwoordig veel meer mooie soorten verkrijgbaar.

Is de Pieris winterhard?

Antwoord: De Pieris japonica is goed winterhard.

Kan een Pieris in de schaduw staan?

Antwoord: Pieris japonica kan prima op een plek in de schaduw uit de voeten. Ook dan bloeit de Pieris uitbundig.

Hoe groot wordt Pieris japonica?

Antwoord: De volwassen hoogte van Rotsheide is ongeveer 1 meter.

Hoe snel groeit Pieris japonica?

Antwoord: Rotsheide groeit ongeveer 10 cm per jaar. Snoeien is daardoor nauwelijks nodig.

Kan ik Rotsheide snoeien?

Antwoord: Snoeien van de rotsheide mag, maar is niet noodzakelijk. Flink snoeien van te groot geworden struiken, wordt verdragen.

Welke grond voor Pieris?

Antwoord: De Rotsheide verlangt een zure grond.

 

Pieris japonica is een kleurrijke wintergroene of groenblijvende heester met bloemen in het voorjaar

 

Inspiratie Pieris japonica:

Pieris japonica is een zuurminnende plant die houdt van een humusrijke grond

 

In het voorjaar bloeien veel Pieris japonica met trossen vol belvormige bloemen. Bij de meeste cultivars hebben deze een witte of roomwitte kleur, maar soms zijn deze ook roze of rood.

 

De nieuwe scheuten van Pieris japonica is vaak rood of oranje gekleurd

 

Naast de bloei in het voorjaar heeft de plant nog een kleurrijke verrassing in petto. Direct na of al tijdens de bloei loopt het nieuwe blad vaak uit met een rode kleur. Zeker bij een bontbladige vorm zoals hier op de foto levert dat een fraai plaatje op.

 

De meeste soorten Pieris japonica zijn traag groeiend en passen in elke tuin

 

Pieris japonica was jarenlang de meest populaire tuinplant van Nederland. Door de komst van veel planten met soortgelijke kenmerken zoals Nandina en Photinia is de plant wat in de vergetelheid geraakt. Desondanks is de plant nog zeker de moeite waard.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.