Informatie over azalea mollis

Deze kleurrijke groep heesters verdient het eigenlijk om vaker te worden toegepast. Bij het zoeken naar een Rhododendron wordt deze groep vaak vergeten. Of dat is omdat de plant op het eerste gezicht niet echt op een Rhododendron lijkt weten we niet, maar het zou kunnen meespelen. Tot het moment van bloeien lijkt de plant in niets op een Rhododendron. In de bloemen zelf, is de familieband wel te zien. De bloemen zijn tegelijkertijd onderscheidend omdat veel Azalea mollis soorten bloeien met gele, oranje of rode bloemen; kleuren die je niet zo vaak tegenkomt bij de klassieke rododendron.

 

De bloemen verschijnen op het moment dat de bladeren zich nog moeten ontwikkelen, en vallen daardoor extra op. De bloemen van een aantal soorten geurt bovendien heerlijk; bijvoorbeeld bij de Rhododendron luteum.

 

Azalea mollis groeit uit tot een bescheiden struik van ongeveer anderhalve meter. De groei is vrij smal opgaand alhoewel de plant ook in de breedte langzaam uitdijt. In het najaar verkleurt het blad vaak naar oranje en rode tinten voordat het af valt.

 

Azalea mollis onderhouden en snoeien

Net zoals alle andere Rhododendrons houdt ook deze Azalea mollis van een zure en humeuze bodem. We raden daarom aan om bij de aanplant tuinturf te gebruiken. Deze kunt u ook bij Tuinplantenwinkel.nl kopen. Vermeng een flinke hoeveelheid tuinturf met de aarde en zet de kluit van de Azalea vervolgens op goede hoogte in het plantgat. Vul het gat vervolgens op met de omliggende aarde en nog wat extra tuinturf.

 

Het is niet nodig om deze tuinplant extra te voeden met meststoffen. In plaats daarvan volstaat het om ieder jaar of om het jaar turfstrooisel aan te brengen rondom de voet van de plant. Dit houdt het zure milieu, waar de plant van houdt, in stand.

 

Azalea mollis wordt ook wel Pontische azalea of Knaphill azalea genoemd.

 

Veelgestelde vragen over Azalea mollis:

Wat is een azalea mollis?

Antwoord: Azalea mollis is een bladverliezende Rhododendron soort. De struiken geven wel de bloemen verspreiden in de zelfde vorm maar het verschil is zeker het blad. De bladeren zijn zijn groen van kleur in het voorjaar en zomer. In de herfst krijgen de Azalea mollis soorten een gele verkleuring en daarna valt het blad af. De Azalea luteum is zelfs heerlijk geurend.

 

Waar moet een azalea staan?

Antwoord: Azalea's staan graag zon tot halfschaduw, halfschaduw is wel het beste. De Azalea's staan graag in humusrijke grond. Het beste kan men tuinturf gebruiken bij het aanplanten.

 

Kan een azalea tegen de vorst?

Antwoord: Azalea's kunnen goed tegen de vorst en zijn dus goed winterhard.

 

Is een azalea voor binnen of buiten?

Antwoord: Azalea's zoals de mollis en de luteum zijn echte planten voor buiten. Azalea's voor binnen kan men het beste in een bloemenwinkel halen. De Azalea's op onze website zijn uitsluitend voor buiten.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.