Informatie over beukenbomen

De beuk komt in heel Europa en Westelijk Azië voor. De boom wordt ook Fagus sylvatica genoemd. Dit is de Latijnse naam voor deze boom. De bladeren van de Groene beuk zijn groen met gave bladranden. Er zijn ook rood-bladige beuken. Dat is de Fagus sylvatica Atropunicea. Vaak wordt ook de benaming Fagus sylvatica 'Atropurpurea' gebruikt. In het Nederlands worden ze ook wel rode- of bruine- beuk genoemd. De bast van de beukenbomen is glad en grijs van kleur. In de winter is de boom goed te herkennen aan zijn afstaande spitse en spoelvormige knoppen. Ze worden vermeerderd uit zaad. Beuken zijn heel goed winterhard. Ze vragen een redelijk voedzame bodem die goed doorlatend moet zijn. Beuken zijn veelzijdige planten. Deze worden gebruikt zowel als bomen, hagen en leibomen.

 

Groene beukenboom Fagus sylvatica en Haagbeuk bomen Carpinus betulus

De beuk (Fagus sylvatica) wordt nogal eens verward met de haagbeuk (Carpinus betulus). In de herfst krijgen de beuk en de haagbeuk een beide een mooie herfstkleur. Haagbeuk verliest zijn blad en wordt kaal. De beukenboom houdt zijn blad vast. Het wordt na de mooie verkleuring bruin en droog maar blijft aan de plant hangen tot in april van het jaar erop. Dit geeft u extra privacy in de winter.

 

Beukenboom snoeien en verzorgen

Beukenbomen kunnen zowel in de volle zon als halfschaduw staan. Let wel op, de stam van de Beukenboom is gevoelig voor brandschade van de zon. Bescherm de stam daarom bij een zonnige standplaats, dit kan met jute. Soms heeft de Fagus sylvatica last van wolluis. Over het algemeen hebben volgroeide planten hier weinig last van. Bij jonge planten is het beter de plaag wel te bestrijden om een goede (aan)groei te waarborgen. Snoeien van beukenbomen is bijna niet nodig. Eventueel kunt u de onderste takken van de boom een keer van de boom snoeien, om zo een hogere stam te krijgen.

 

Heeft u de Fagus sylvatica als haag geplant, zorg ervoor dat deze haag dan wel elk jaar een snoeibeurt krijgt. Dit kan het beste aan het eind van het voorjaar/ begin van de zomer op een bewolkte dag gebeuren. De nieuwe bladeren die na het snoeien in het licht komen te staan, kunnen dan niet verbranden. Als u op een hete zomerdag snoeit, bestaat de kans op verbranding van het blad wel.

 

Beukenboom aanplanten

Zorg voor een goed doorlatende en humusrijke grond. Graaf een ruim plantgat en gebruikt aanplantgrond tijdens de aanplant van beuken. Aanplantgrond bevat essentiële stoffen die de wortels van de beukenboom nodig heeft om een goede start te maken. Nadat u het plantgat heeft aangevuld met een mengsel van aanplantgrond en aarde uit uw tuin, plaatst u boompalen en band in de grond. Deze geven de kluit de eerste jaren na aanplant houvast tijdens harde wind.

 

Beukenboom kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Wilt u een Beukenboom kopen? Dan bent u bij ons aan het juiste adres! Zowel de rode beukenboom als de groene beukenboom is verkrijgbaar via Tuinplantenwinkel.nl. Daarnaast hebben we ook nog de Haagbeuk bomen beschikbaar op Tuinplantenwinkel.nl. Bestellen en betalen gaat eenvoudig en veilig. De beuken alle andere producten worden door onze medewerkers met zorg verpakt. Na ontvangst direct uitpakken en zo snel mogelijk planten. 

 

Fagus sylvatica als haag aanplanten

Naast de beukenboom, verkoopt Tuinplantenwinkel.nl ook de rode en groene beukenhaag. Dit is ook de Fagus sylvatica, maar dan zijn het nog jonge planten. In tegenstelling tot de boom, worden deze haagplanten in het najaar en de winter met blote wortel verkocht. Voordeel van de Fagus sylvatica als haagplant, is dat de dorre bladeren in de wintermaanden aan de takken blijven zitten tot dat in het voorjaar het nieuwe blad verschijnt. Een beuk wordt nagenoeg niet kaal. Voor het assortiment Beukenplanten als haag, klikt u HIER.

Veelgestelde vragen over beukenbomen:

Is de Beukenboom ook als meerstammige boom verkrijgbaar?

Antwoord: Nee, de beuk (Fagus sylvatic) is hiervoor minder geschikt. Wilt u een op een beuk lijkende meerstammige boom in de tuin planten, kies dan voor de Carpinus betulus of de Parrotia persica.

 

Welke beuken zijn er?

Antwoord: Er is een Groene beukenboom en een Rode beukenboom. Beide soorten kunnen op oudere leeftijd beukennootjes krijgen. Deze beukennootjes zijn eetbaar. Daarnaast is er nog de Carpinus betulus of Haagbeuk. Deze soort lijkt op de beuk, maar heeft een andere groeiwijze. Naast de gewone hoogstam bomen, is de beuk er ook nog als leiboom.

 

Wat kost een beukenboom?

Antwoord: Wilt u een beuk kopen? Dan bent u natuurlijk benieuwd naar de prijs. Dit is geheel afhankelijk van de grootte van de plant bij aanschaf. Een klein jong stekje is er al vanaf een paar euro in pot en rond de euro voor een plant met blote wortel. Een hoogstam boom met kluit is een stuk duurder. De Rode beukenboom is over het algemeen net iets duurder dan de Groene beukenboom. Kijk voor de actuele prijzen van de beukenbomen op Tuinplantenwinkel.nl

 

Wat kost een jonge beukenboom?

Antwoord: Een jong stekje van de groene beuk met blote wortel hoeft in de laagste maat niet meer dan een paar euro te kosten.

 

Waar kan een beuk niet tegen?

Antwoord: De bast van de beukenbomen kunnen niet goed tegen zonlicht. Dit geldt zowel voor de struiken die als haagplant worden aangeplant als voor de bomen op hoogstam. Normaal gesproken zorgen de bladeren van de bomen voor schaduw op de stam, maar als dat niet mogelijk is, moet de bast van de beukenboom worden ingepakt met jute.

 

In een beukenbos groeit niks onder de bomen

 

Inspiratie Beukenbomen:

Beukenbomen hebben een vrij gladde bast

 

Beuken hebben een gladde en strakke stam ten op zichte van bijvoorbeeld de eik

Beukenblad verdort maar blijft grotendeels aan de boom

 

Het blad verdort maar blijft in de winter wel (grotendeels) aan de boom. 

 

Beuken komen op sommige plekken in Nederland ook in de bossen voor

 

In een beukenbos groeit er vrijwel niks onder de bomen. 

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.