Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over waterlelies

Monet vereeuwigde deze prachtige bloemen op zijn schilderijen rond 1890. Speciaal daarvoor had hij in zijn eigen tuin een vijver aan laten leggen met waterlelies. De bloemen en ook de plant hebben iets sprookjesachtigs. In het Latijns luistert de waterplant naar de naam Nymphaea. De plant bloeit de hele zomer van juni tot aan oktober toe. De bloemknoppen reiken tot vlak boven het wateroppervlak en gaan overdag open staan. In de nacht sluit de bloem weer.

De plant is zeer winterhard. Van nature komt de plant in België en Nederland voor. Er zijn veel verschillende soorten waarbij een indeling wordt gehanteerd tussen waterlelies voor lage, middelgrote en grote dieptes. Voordat u een waterlelie koopt is het van belang te weten hoe diep u de waterlelie in uw vijver kunt planten.

Waterlelies bij Tuinplantenwinkel.nl

Voor ondiepe vijvers en waterbakken tot 40 centimeter diepte zijn de Pygmaea waterlelies zeer geschikt. Deze soorten bloeien met kleinere bloemen en hebben kleiner blad zodat het water goed zichtbaar blijft. De soorten Nymphaea pygmaea ‘Rubra’ en ‘Alba’ zijn bekende types.

Iets dieper; tussen 30 en 80 centimeter kunt u de soorten ‘Fabiola’ en ‘James Brydon’ toepassen. Deze soorten hebben iets grotere bladeren en bloemen dan de pygmaea soorten.

Nog groter en geschikt voor plaatsing op 50 tot 100 centimeter diepte zijn de Nymphaea ‘Marliacea Alba’ en ‘Marliacea Chromatella’. De Marliacea cultivars hebben grote bladeren die soms een mooie tekening in het blad laten zien.

Onderhoud en verzorging van waterlelies

De planten zijn goed winterhard maar de wortelstokken dienen vorstvrij te staan. In waterbakken die boven de grond staan betekent dit vaak dat u bescherming moet aanbrengen in de winter. Als u de planten in een vijvermand heeft geplaatst die uit de waterbakken te halen is, kunt u de planten bij een vorstperiode tijdelijk in een bak water onder het afdak plaatsen, of in een koude schuur.

Soms komt de kluit van de waterlelie bovendrijven in de vijver. Dat komt omdat de wortels lucht opslaan om te kunnen overleven. Als dit gebeurd kunt u de kluit van de lelie het beste verzwaren met stenen of verankeren aan de vijverbodem.

 

verschillende kleuren waterlelies

 

Inspiratie Waterlelies:

waterlelies in de winter

 

Prachtige drijvende roze bloemen, de Nymphaea ofwel Waterlelie.

verrijking door waterlelies te gebruiken in de vijver

 

Een mooi toevoeging aan uw vijver door waterlelies te plaatsen.

 

waterlelies bloeien de hele zomer

 

Bij het kiezen van een waterlelie moet u opletten op de plant diepte.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.