Informatie over cotoneaster

De Cotoneaster (Dwergmispel) is een kruipende en bodembedekkende tuinplant die zeer laag blijft. Verder is hij wintergroen en vormt met zijn donkergroene blaadjes een gesloten geheel. Daardoor krijgt het onkruid bij de Cotoneaster weinig kans. Deze Dwergmispel bloeit in mei/ juni met talrijke witte kleine bloemetjes en daarna vormen zich oranje/rode besjes. Via kruipende en wortelende takken breidt de tuinplant zich uit. Deze houtige stengels van de Cotoneaster kunnen veel verdragen. Er kan zelfs over de plant heen gelopen worden om bijvoorbeeld gevallen bladeren of toch wat onkruid te verwijderen. De Dwergmispel is heel geschikt om grond vast te houden op bijvoorbeeld hellingen. Hij groeit letterlijk plat over de bodem en wordt maar 15 cm hoog.

Welke Cotoneaster soorten zijn er?

De Cotoneaster dammeri is een van de meest bekende Cotoneaster soorten. Dit is een snelgroeiende soort en 7 planten op een vierkante meter moet voldoende zijn om snel een dicht geheel te vormen. Er zijn ook andere Cotoneaster soorten waar we goede ervaringen mee hebben. De Cotoneaster Queen of Carpets is er een van. De naam zegt eigenlijk alles al, omdat deze Dwergmispel binnen no time een tapijt in uw tuin vormt. De Cotoneaster procumbens Streibs Findling groeit wat hoger uit, maar ook deze bodembedekker is sterk en vormt kleine witte bloemetjes en oranjerood gekleurde besjes. Dit zijn perfecte alternatieven voor de Cotoneaster horizontalis en de Cotoneaster franchetti die wat groter zijn en ook als klimplant gebruikt worden.

Cotoneaster planten

De Dwergmispel groeit op vrijwel elke plek in uw tuin. In de zon of in de schaduw, onder bomen of struiken. In iedere voldoende voedzame grond groeit de Cotoneaster prima. Tuinplantenwinkel.nl levert de planten in pot. Voordat u ze in de grond zet, maakt u de grond los, zodat deze waterdoorlatend wordt. Vervolgens maakt u de plantgaten, haalt de Dwergmispels uit de potjes en zet ze in de grond. Vul daarna de gaten weer op met grond en druk alles met de hand goed aan. Geef ook wat water. Let op dat u de Cotoneaster niet dieper zet dan de kluit hoog is. In de omschrijving van alle Dwergmispel soorten staat hoeveel planten we per vierkante meter aanraden.

Hoe verzorg ik Dwergmispel? 

Zoals al gezegd, is de Cotoneaster een gemakkelijke tuinplant. Snoeien kan wel eens nodig zijn om de ze compact te houden of om te zorgen dat ze niet buiten de border gaan groeien. U kunt dan gewoon over de plantjes lopen. Snoeien kan het hele jaar door. Als u in het voorjaar of eind juni snoeit maakt de Dwergmispel weer nieuwe scheuten. De plant gaat dan niet afgeknipt de winter in en oogt natuurlijk. Wat organische mest in het voorjaar is goed om de grond humusrijk te houden. Bij droogte in de zomer is het in de beginjaren verstandig extra water te geven. Eenmaal aangegroeid is de Cotoneaster erg goed bestand tegen droogte. Daardoor is de Dwergmispel zelfs onder bomen toe te passen.

 

Cotoneaster is ook erg fraai om te laten groeien aan randen van taluds of keermuren

 

Inspiratie Cotoneaster:

Cotoneaster bloeit in mei of juni met kleine witte bloemen die meestal niet echt opvallen

 

In het voorjaar bloeit de Cotoneaster met witte bloemen. Die zijn meestal niet heel erg opvallend, maar van dichtbij bekeken best mooi!

Het blad van de Cotoneaster is in de meeste gevallen groenblijvend

 

Geplaatst aan de rand van een muur of talud zal de Cotoneaster sierlijk gaan overhangen. De planten zijn in de meeste gevallen groenblijvend op Cotoneaster horizontalis na.

 

In het najaar zijn sommige soorten extra kleurrijk door de rode of oranje bessen. Veel bodembedekkende soorten krijgen minder bessen en blijven gewoon groen

 

Een aantal soorten tooit zich in het najaar met rode of oranje gekleurde bessen en geeft dan extra kleur in de border. De bessen blijven lang aan de plant hangen en worden gegeten door vogels. Een aantal bodembedekkende soorten zoals de Cotoneaster dammeri krijgt weinig bessen.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.