Informatie over ilex aquifolium

De bekendste hulstsoort is deze Ilex aquifolium of gewone hulst. Het blad van de meeste soorten heeft een getande vorm, maar er zijn ook soorten geselecteerd waarbij de stekels nagenoeg ontbreken. Hulst laat zich prima gebruiken in haagvorm. De wintergroene struik laat zich uitstekend snoeien. Door het snoeien raakt de plant steeds voller vertakt en ontstaat een ondoordringbare haag. Soms letterlijk vanwege de getande bladeren.

Vrouwelijke en zelfbestuivende soorten zijn besdragend en sieren de winter met rood-gekleurde vruchten. Mannelijke planten zijn nodig voor de bestuiving van vrouwelijke planten maar geven geen bessen.

Hulst is groenblijvend in de winter en zeer winterhard. Het is de enige van oorsprong bladhoudende boom in de Lage Landen. Het enige aandachtspunt is de relatief trage groei t.o.v. bijvoorbeeld de laurierhaag of haagconifeer.

Meservaea versus aquifolium

Naast de aquifolium vindt u ook de ilex meservaea op deze pagina. Deze heester kent dezelfde eigenschappen als de aquifolium soorten en is ook zeer geschikt als haag. De plant heeft opvallend donkergekleurde twijgen; vooral in de wintermaanden. De plant wordt daarom ook wel de blauwe hulst genoemd. Ilex ‘Blue Prince’ is de mannelijke variant en ‘Blue Angel’ de vrouwelijke versie.

Gewone hulst planten

Een hulsthaag kunt u zowel in de zon als in de schaduw plaatsen. Op een doorlatende grond groeit deze haagplant het beste. Voor een zwaardere kleigrond raden we de deze plant af. Deze hulst is wel goed bestand tegen zilte lucht maar staat het liefst wel op een beschut deel van de tuin met weinig wind.

Maak de aarde vooraf goed los en graaf vervolgens een ruim plantgat of sleuf. Vermeng hierin een goede hoeveelheid aanplantgrond; deze bevordert de aangroei van deze tuinplant. Ook de aanplantgrond bestelt u gemakkelijk online bij Tuinplantenwinkel.nl

De grootte van de plant bij aanschaf bepaalt het benodigde aantal per strekkende meter haag. Dit aantal vindt u gemakkelijk terug op de productpagina onder specificaties en als afbeelding bij het product.

Verzorging hulst

Het mooie van zo’n robuuste hulst is, dat deze minder gevoelig is voor ongedierte, ziektes en weersomstandigheden. Het is een makkelijke plant om te onderhouden en te verzorgen en omdat hulst jaarlijks niet meer dan 10 tot 20 centimeter zal groeien is er ook weinig snoeiwerk. Vergis je overigens niet in de hoogte van een hulst, want die kan rustig de 5 meter hoogte halen. Het is dus belangrijk, om hem op tijd terug te snoeien naar de gewenste hoogte. Als een hulst de juiste voeding krijgt, zal hij wat makkelijker groeien, maar voeding is niet echt noodzakelijk. Een hulst kan je het beste tussen juni en oktober snoeien en dan het liefst twee keer, zodat hij mooi strak blijft. Als je een hulst wil gaan snoeien, is het verstandig om aan de nodige bescherming te denken, want een hulst heeft venijnige stekels aan zijn bladeren. Dat kan knap vervelend zijn, maar met een paar goede handschoenen, moet het geen probleem zijn. Het is wat dat betreft dan wel weer een fijn idee dat er niet zomaar ongewenst bezoek, via je heg naar binnen kan komen, want de stekels van een hulst zorgen er bij een eventuele inbreker wel voor dat hij ervan af ziet.

Ilex aquifolium kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Het is het hele jaar door mogelijk om Ilex planten te kopen en te planten. Op Tuinplantenwinkel.nl vindt u een ruim assortiment planten in pot en met kluit. Potgekweekte planten kunt u altijd planten. Planten met kluit komen uit de volle grond en zijn alleen te planten tussen medio oktober en medio april. Deze periode is afhankelijk van het weer en kan daardoor afwijken. U kunt hiervoor de site in de gaten houden of contact met ons opnemen over de mogelijkheden.

 

ilex aquifolium als haagplant

 

Inspiratie Ilex aquifolium:

gewone hulst met stekels

 

Ilex aquifolium kunt u ook als haag snoeien. Zo creëert u zomer en winter privacy.

geel blad van hulst

 

Ilex aquifolium is ook verkrijgbaar met een bont blaadje.

 

zelfbestuivende ilex auifolium

 

Sommige soorten Ilex auifolium of wel hulst dragen bessen.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.