Informatie over lei appelboom

Ook van een aantal fruitsoorten kunnen heel goed leibomen gemaakt worden. De perenbomen en de appelbomen zijn hiervoor het meeste geschikt. Op deze pagina vindt u de lei appelboom. Deze geeft uw tuin in het voorjaar sierwaarde door de overdadige wit / lichtroze bloesem. Hieruit groeien in de loop van het seizoen heerlijke appels, die aan het begin van de herfst geplukt kunnen worden. Voor onze lei appelboom wordt het ras ‘Elstar’ gebruikt. Het voordeel van dit ras is, dat het zelfbestuivend is en makkelijk vruchten draagt. Daarnaast is het ook een van de meest bekende appelrassen. Doordat deze boom zelfbestuivend is, hoeven er geen andere appelrassen in de buurt te staan om vruchten aan uw boom te krijgen. Dit is wel zo zijn als er maar ruimte is voor het plaatsen van één leiboom. Het scherm van de leiboom is in de zomer niet potdicht maar filtert het licht wel goed en houdt het zo toch grotendeels tegen. 

Lei appelboom met eetbare vruchten of Lei sierappelboom 

Naast de lei appelboom waar eetbare vruchten aan komen, zijn er ook de zogenaamde lei sierappelbomen. Deze lei sierappelbomen krijgen, net zoals zijn vruchtdragende broertjes, in het voorjaar volop bloesem. Ook vormen ze vruchten, maar deze zijn een stuk kleiner dan de eetbare appel. Ze hebben ongeveer de grootte van een kers. Deze sierappels blijven tot diep in de winter aan de lei appelboom hangen, waardoor ze lange tijd sierwaarde hebben. Afhankelijk van de soort, kleuren deze appeltjes oranje/rood (Evereste), rood (Red Sentinel) of paars (Veitch's Scarlet) af. Als u op zoek bent naar een Lei sierappelboom, dan vindt u deze hier.

Lei appelboom planten

Deze bomen staan graag op een vochthoudende vruchtbare bodem zoals kleigronden en humusrijke zandgronden. Graaf een royaal plantgat en maak ook de grond op de bodem van het gat goed los. Hierdoor kunnen de wortels van de lei appelboom makkelijk groeien en kan eventueel teveel aan water tijdens natte periodes goed de grond in trekken. Gebruik tijdens het zetten van de bomen aanplantgrond. Meng dit met de aarde in uw tuin en gebruik dit mengsel om het plantgat weer mee op te vullen. Aanplantgrond geeft de wortels van de lei appelboom een goede start. Daarnaast is het belangrijk om de bomen stevigheid te geven tijdens harde wind. Vanwege het rek vangen de lei appelbomen veel wind. Dit kan door een boompaal met boomband te gebruiken. Voor de bomen uit de Classic en Basic-serie wordt een boompaal met een lengte van 200 cm gebruikt. Voor de halfstam lei appelboom is een boompaal van 150 cm lengte voldoende. 

Lei appelboom snoeien en verzorgen

Om voldoende vruchten aan te krijgen, is een jaarlijkse snoeibeurt belangrijk. Uitgangspunt hierbij is een luchtige en open takkenstructuur. Dit zorgt ervoor dat zonlicht ook de appels die wat dieper in de boom groeien goed kan bereiken. Daarnaast zorgt een open takkenstructuur ervoor dat schimmels en luizen minder vat op de boom krijgen.

Als de boom nog maar kort staat, is het van belang om, voordat u begint met snoeien te kijken of er nog nieuwe scheuten gebruikt kunnen worden. Deze scheuten kunnen op een lege of nog niet volgroeide etage van het rek worden aangebonden. Dit kunt u het beste met bindbuis doen. Bindbuis is elastisch touw dat mee rekt met het dikker worden van de takken, waardoor het niet meteen in het hout snijdt. De overige scheuten worden allemaal weggesnoeid. Knip de takjes af op ongeveer 5 tot 10 cm boven een van de hoofdtakken. Aan deze takjes komen over een aantal jaar de bloemknoppen te zitten. Probeer zoveel mogelijk van deze korte takjes aan de boom te krijgen voor de meeste vruchten.

Snoeitips voor leibomen vindt u hier.

Lei appelboom kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Op Tuinplantenwinkel.nl worden verschillende soorten lei appelbomen aangeboden. Telkens heeft het rek en / of de stamhoogte een andere afmeting. Hierdoor is er voor elke plek wel een geschikte lei appelboom te vinden. Als u de boom tegen een muurtje of schutting wilt zetten, dan zijn de laagstam en de halfstam varianten of het scherm de beste opties. Dit zijn allemaal lagere bomen die met hun rek niet (of nipt) boven een schutting uitkomen. Daarmee kunnen ze met hun rek een lelijke muur mooi bedekken.

Als u de boom juist boven de schutting uit wilt laten komen, dan is er de Classic- en de Basic-serie. Deze bomen hebben een stamhoogte van minimaal 180 cm, met daarboven het rek. Let er wel op dat u de vruchten dan met een trap zult moeten plukken. U kunt er vanaf de grond niet bij.

Naast de lei appelbomen met horizontaal geleide takken die zijn ingebonden in een rek, hebben we een aantal varianten met verticale takken. Dit zijn de U-vorm appelbomen. Hiervan hebben we meerdere rassen in het assortiment (Elstar U-vorm, Golden Delicious U-vorm, Jonagold U-vorm en Rode van Boskoop U-vorm). Alle U-vorm fruitbomen vindt u hier. Tenslotte zijn er de lei appelbomen met verticale takken met twee rassen aan één boom. Dit zijn de zogenaamde Duo fruitbomen.

De Lei appelbomen van Tuinplantenwinkel.nl vervaardigen we zelf. Het begint al met onze eigen rekken. We kunnen zo een stukje uniformiteit en kwaliteit bieden. Ook de bomen selecteren we zelf op verschillende kwekerijen. Zo weet u zeker dat u een goede boom krijgt. Daarnaast bezorgen we de bomen ook nog zelf met eigen bussen bij u, zodat ook dit met alle zorg gebeurt. 

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.