Informatie over kiwibes

Een Kiwibes lijkt op een Kiwi maar ze zijn kleiner en niet behaard. De Kiwibes is (nog) bijna nergens te koop en daarom is de vrucht nog onbekend, maar hier lijkt snel verandering in te komen. We kunnen u verzekeren dat de vruchten zeker niet minder smaakvol zijn dan de behaarde, grotere broer. Een Kiwibes is met schil en al te eten en smaakt lekker zoet.

De Kiwibes of te wel Actinidia arguta soorten lijken misschien wel meer op druiven dan op kiwi's. De vruchten staan vaak in twee- of drietallen bijeen. Ze zijn vaak plukrijk vanaf eind september. Daarmee rijpen ze iets vroeger en sneller dan de gewone soort. De Kiwibes groeit trager en blijft kleiner dan de Actinidia deliciosa en kan daardoor ook beter worden toegepast in kleinere tuinen en zelfs potten.

Kiwibes snoeien en planten

De Kiwibes vraagt vrijwel de zelfde eisen als de kiwi, wel kan deze iets vochtiger staan en ook kan deze tegen wat minder zon. De standplaats is dus op een drogere tot licht vochtige grond in de zon tot halfschaduw.

Snoei de Kiwibes jaarlijks of om het jaar, het beste is in de zomer rond mei / juni omdat de plant dan in blad staat. Snoei de lange twijgen terug op zo'n 30 a 40 cm maar laat de hoofdtakken in tact.

Kiwibes kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

We bieden op onze webshop twee soorten van de Kiwibes aan. De bekendste is de Actinidia arguta ‘Issai’. ‘Issai’ is een zelfbestuivend ras en behoeft dus geen extra mannelijke plant. Dat geldt wel voor de Actinidia arguta 'Ken's Red'. Deze variëteit is niet zelfbestuivend maar wordt bestoven door of de ‘Issai’ of een mannelijke Actinidia arguta zoals de ‘Weiki’.

Als u de Kiwibes heeft besteld wordt deze binnen de aangegeven levertijd thuisbezorgd door onze eigen gespecialiseerde bezorgdienst. Schade aan de Mini kiwi is zodoende onmogelijk. Bij Tuinplantenwinkel.nl geven we daarnaast aangroeigarantie op de Kiwibes plant.

 

Veelgestelde vragen over de Kiwibes:

Waar plant je een kiwibes?

Een Actinidia arguta soort oftewel kiwibes staat graag in de volle zon tot halfschaduw. De Actinidia arguta stelt weinig eisen aan de grondsoort. Maar de zorg dat de bodem wel vruchtbaar is en goed waterdoorlatend. Geef in het najaar de klimplant een laagje compost bij. De plant is zeer geschikt in ons klimaat.

 

Hoe hoog wordt een kiwibes?

De Actinidia arguta kan een behoorlijke hoogte krijgen maar mag gerust op tijd gesnoeid worden. Deze klimplant is uitermate geschikt voor tegen een warme muur, schutting of pergola en kan heel goed gebruikt worden in een kleinere tuin. Kiwibessen hebben een goede groei met vrij felle groene takken en bladeren.

 

Hoe moet je een kiwibes eten?

Actinidia arguta maakt vruchten die veel op bessen lijken. Deze kiwi soorten zijn eetbaar met schil, dus schillen is niet nodig zoals bij de behaarde soort. De eerste vruchten verschijnen zo rond het derde jaar van de plant, dus op jonge leeftijd.

 

Waar plant je een Kiwibes?

Als u maar plek heeft voor één plant, kies dan voor de Kiwibes 'Issai'. Deze is namelijk zelfbestuivend. Zorg dat deze kiwi op een warme plaats in de tuin of moestuin wordt gezet. Er zijn verschillende rassen verkrijgbaar. Zowel de takken en de bladeren zijn groen van kleur en kunnen goed tegen nachtvorst.

 

Hoe gezond is Kiwibes?

Kiwibessen hebben een hoog gehalte aan vitamine C. Het vruchtvlees is helder groen van kleur. De bessen rijpen het best af aan de plant zelf. Vooral als de planten warm staan gaat dit heel goed. De planten zij hier in Nederland goed winterhard.

 

Is er ook een lichtbruine Kiwibes?

De vruchten van de kiwi 'Issai' zijn wat lichtbruin van kleur. De bloei is in de lente, ongeveer eind mei. Het fruit van deze soort bevat veel vitamine C.

 

Is Kiwibes 'Issai' zelfbestuivend?

De Kiwibes 'Issai' is een zelfbestuivend soort en kan dus makkelijk alleen aangeplant worden. De kiwibes 'Issai' is ontstaan uit een kruising met andere kiwi's.

 

Hoe plant je een kiwibes?

Het beste kan de plant in de volle grond worden geplant. In een pot is minder geschikt. Gebruik wat aanplantgrond tijdens het aanplanten.

 

Heeft een kiwibes altijd een mannelijke bestuiver nodig?

Een zelfbestuivende kiwibes heeft niet perse een mannelijk plant nodig maar bijvoorbeeld de Kiwibes 'Bayern' en 'Ken's Red' zijn vrouwelijk en hebben dus een mannelijke plant nodig om bessen te krijgen. Kiwibes 'Weiki' is een mannelijke bestuiver en is dus te gebruiken voor de bestuiving van de vrouwelijke soorten. Een mannelijke bestuiver geeft zelf geen bessen.

 

mini kiwi of kiwibes zijn kleiner en niet behaard kan

 

Inspiratie Kiwibes:

mini kiwi zijn goed geschikt voor een kleine tuin in de zon of halfschaduw

 

Let op bij het kopen van een Kiwibes dat u een mannelijke en vrouwelijke plant bij elkaar in de buurt zet, of natuurlijk een zelfbestuivende Kiwibes.

 

mini kiwi is eetbaar en kan je vaak al plukken in september

 

De vruchten van de kiwibes zijn eetbaar (met schil), vaak zijn ze al september al rijp om te plukken.

 

De klimplant bloeit in juni met geurende witte bloemen

 

De bloemen van de Kiwibes geuren licht en zijn wit van kleur. De klimplant is goed winterhard.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.