Informatie over tulpen

Mensen over de hele wereld kennen Nederland van zijn tulpen

Van alle in het voorjaar bloeiende bollen is de tulp, wereldwijd gezien, verreweg het bekendste. Het is zelfs een van dé kenmerken waar Nederland om bekend staat; Molens, klompen en dus tulpen! De opvallende, kleurrijke bloembollenvelden rondom de Keukenhof bestaan ook bijna altijd uit tulpen. De elegante bloemen zijn er in eindeloos veel soorten en cultivars.

 

Hoe lang gaat een tulpenbol mee?

Er zijn twee soorten tulpen. De gecultiveerde tulpen en de botanische tulpen. De groep gecultiveerde tulpen is veruit het meest uitgebreid en kent vele varianten en kleuren.

De meeste varianten van de gecultiveerde tulpen komen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld KrokussenNarcissen of Sneeuwklokjes, niet elk jaar terug. Soms bloeien ze het 2e of 3e jaar ook nog, maar daarna is het meestal over. Vermeerderen doen ze ook niet. Houd hier rekening mee als u tulpenbollen besteld.

 

Tulpen sieren de tuin!

Tulpen komen dan wel niet elk jaar terug, de kleur die deze groep tulpen aan uw tuin of bloempot geeft is daarentegen oogverblindend mooi! De oneindige kleurschakeringen zorgen ervoor dat iedereen een mooie variant gevonden krijgt. Daarnaast worden op Tuinplantenwinkel.nl een aantal tulpenmixen aangeboden.

 

Zijn er verschillende soorten tulpen?

Jazeker. Naast de Botanische tulpen, zijn er veel verschillende types gecultiveerde tulpen. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld:

- Gevulde (of dubbelbloemige) Tulpen, zoals bijvoorbeeld de Tulipa 'Black Hero' met extra grote gevulde bloemen, meestal met een kortere stengel.

- Grootbloemige enkele tulp, zoals bijvoorbeeld de Tulipa Darwin hybride Rood met extra grote bloemen.

- Parkiettulp (of Papegaaitulp), zoals bijvoorbeeld de Tulipa 'Apricot Parrot' met gerafelde / gefranjerde bloembladeren, doorgaans met meerdere kleuren in één bloem.

- Triumphtulp, zoals bijvoorbeeld de Tulipa 'Sorbet' met de ouderwetse, klassieke tulpenvorm met enkele bloemen, vaak tweekleurig.

 

- Botanische tulp, hierover vindt u meer informatie op de volgende pagina; KLIK HIER

 

Veelgestelde vragen over Tulpen:

Welke maand moet je tulpen planten?

Antwoord: Tulpen worden in de herfst geplant met een uitloop naar de vroege winter. Online tulpen kopen, kan ook alleen in die periode van het jaar. In het voorjaar en zomermaanden is tulpen bestellen niet mogelijk.

 

Wat doe je met uitgebloeide tulpen in de tuin?

Antwoord: De uitgebloeide bloemen kunnen uit de plant geknipt worden, maar de bladeren moeten blijven staan. Zeker bij de Botanische soorten, is dit belangrijk. Door de bladeren kunnen de bolgewassen voeding richting de bol sturen. Zit zorgt voor sterke bloembollen die jaar na jaar terug blijven komen.

 

Hoe lang blijven tulpen staan in de tuin?

Antwoord: Er zijn verschillende soorten tulpen. Zo zijn er vroege tulpen en late tulpen. De vroege tulpen geven hun eerste bloemen eind maart en de late tulpen bloeien door tot eind mei. De meeste tulpen bloeien één, of twee jaar. Daarna maken ze alleen nog maar blad aan. De Botanische tulpen komen wel elk jaar terug en vermeerderen zich ook. Doorgaans krijgen deze Botanische soorten kleinere bloemen, maar er zijn wel veel kleuren en vormen bloemen. Het zijn doorgaans enkelbloemige tulpen met puntige bloemblaadjes. De Botanische tulp, Fosteriana tulpen lijken qua bloemvorm op de gecultiveerde tulpen en komt wel elk jaar terug!

 

Hoe houd ik mijn tulpen goed?

Antwoord: Tulpen zijn eenjarige, soms tweejarige bloembollen. Daarna zult u nieuwe bollen moeten zetten. Door de bollen nadat de bloemen zijn uitgebloeid wat compost te geven, krijgen de tulpen voeding, waardoor de kans groter wordt dat ze nog een laar langer zullen bloeien. De Botanische tulpen daarentegen, komen wel elk jaar terug. Geef ook deze tulpen elk jaar een keer wat compost rondom de plek waar ze in de grond zitten. Wat koemestkorrel of Culterra doet het ook altijd goed. Zorg er ten alle tijden voor dat tulpen in goed doorlatende grond komen te staan. Een plek in de volle zon heeft de voorkeur. Aangeplant in de border tussen lagere vaste planten, komen tulpenbollen altijd goed tot hun recht.

 

In welke kleuren zijn tulpenbollen te koop bij Tuinplantenwinkel.nl?

Antwoord: Wilt u tulpenbollen online bestellen, dan is er een groot assortiment beschikbaar in onze webwinkel. Er is een breed scala in de mooiste kleuren, waaronder rood. De rode tulpen zijn er zelfs in verschillende kleuren. Van lichtrood tot dieprood, het is er allemaal. Zo zorgt u ervoor dat u een prachtig boeket uit de eigen tuin in uw vaas zet. De meeste soorten tulpen hebben klokvormige bloemen (komvormige bloemen), maar er zijn ook soorten waarvan de bloemblaadjes heel ver open gaan staan, waardoor de bloem een stervorm krijgt. Wilt u tulpen bestellen voor uzelf, of wilt u tulpen cadeau geven, dan is er keuze genoeg!

 

Komen tulpenbollen van oorsprong uit Nederland?

Antwoord: Nee, oorspronkelijk komen tulpenbollen uit Turkije. De eerste vracht tulpenbollen met de eerste gedocumenteerde exemplaren werden in Leiden in de Hortus botanicus (Botanische tuin) aangeplant.

 

Zijn botanische tulpen altijd enkelbloemige tulpen met klokvormige bloemen?

Antwoord: Wilt u tulpen kopen en wilt u dat de tulpenbollen elk jaar terugkomen, dan zijn de botanische soorten (met doorgaan sterke stelen) de beste planten. Houd er rekening mee dat deze soorten tulpen vaak enkelbloemig zijn en dat hun bloemen ook vaak verder open komen te staan, waardoor de typische komvormige bloemen niet altijd aanwezig zijn. Het zijn vaak meer stervormige bloemen. Plant de Tulp in het najaar om in het voorjaar ter kunnen genieten van de bloeiperiode. Alle tulpen zijn echte voorjaarsbloeiers.

 

Tulpen zijn er in vele soorten en kleuren

 

Inspiratie Tulpen:

Tulpen kunnen gecombineerd worden met andere bollen

 

Tulpen zijn er in vele kleuren en kunnen bijvoorbeeld ook met Boshyacinten gecombineerd worden. 

Tulpen tussen planten poten

 

Door tulpen te combineren met planten met dezelfde bladkleur zoals de Heuchera krijg je eenheid in de border

 

Tulpenbollen plant je in het najaar

 

In deze border zijn de Tulpen tussen de vaste planten gebruikt wat zorgt voor extra voorjaarskleur. 

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.