Informatie over pruimenbomen

Een Pruimenboom (Prunus domestica) behoort tot dezelfde familie als de kersenperziken en abrikozen: de zogenaamde steenvruchten. Kenmerkend aan de steenvruchten zijn de pitvormige zaden die in het midden van het vruchtvlees zitten. Bij pruimen is dit precies zo. Het vruchtvlees van de pruimen is zoet of zoetzuur afhankelijk van het ras.

 

In de zomer kunnen pruimenbomen letterlijk bezaait staan met vruchten. De vruchten worden naast pruimen ook wel kwetsen genoemd. In het Latijn heet de boom Prunus domestica. Er zijn zelfbestuivende rassen en rassen die een kruisbestuiver (ander pruimenras) nodig hebben om vruchten te geven. Als u één pruimenboom wilt planten, kiest u het beste altijd voor een zelfbestuivende soort zoals de Prunus Victoria of Mirabelle de Nancy.

 

De lekkerste en meest bekende pruim is de Opal pruim. Aan Opal pruimenbomen groeien de paarse vruchten waar de meeste mensen aan denken als ze het over een pruim hebben. Een bijkomend voordeel van de Prunus domestica Opal is dat de heerlijke pruimen aan deze fruitbomen vroeg rijp zijn.

 

Wilt u een gele pruimenboom? Dan is de Mirabelle de Nancy waarschijnlijk waar u naar op zoek bent. De vrucht van deze pruimenboom is klein en zoet en dit soort pruimen worden ook wel mirabellen genoemd.

 

De Reine claude boom is een andere gele pruim. De Reine claude D'oullins is een soort waar sappige groengele pruimen aan groeien. Deze pruimen zijn sappig en daarom ook ideaal om pruimentaart of pruimenmoes van te maken.

 

Pruimenboom kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Wilt u een pruimenboom kopen? Op onze webshop vindt u diverse maten en soorten pruimenbomen (Prunus domestica). Pruimenboom laagstam, halfstam pruimenbomen, hoogstam of leivormen. De maatvoering bepaalt de uiteindelijk vorm en grootte van de fruitboom. Patiobomen en leivormen zijn het makkelijkste klein te houden en dus geschikt voor kleinere (patio)tuinen. Dus ook voor een kleine pruimenboom kunt u bij ons terecht.

 

Een voordeel is dat alles in pot staat en jaarrond geplant kan worden. U kunt dus altijd aan de slag. Nadat u de pruimenboom besteld heeft, wordt deze met zorg ingepakt. We bezorgen uw pruimenboom binnen de aangegeven levertijd thuis met onze eigen bezorgdienst.

 

Pruimenboom planten

Pruimenbomen staat het liefst zonnig, maar ook in de halfschaduw kan deze fruitboom prima groeien. Door de zon rijpen de vruchten wel sneller en ontwikkelen ze een goede smaak. De grond mag beslist niet te nat zijn en moet goed voedzaam zijn, voeg daarom bij het planten wat aanplantgrond toe.

 

Bloei Prunus domestica

De bloei van een pruimenboom is schitterend en eigenlijk al genoeg reden om een pruimenboom te kopen. Een pruimenboom die vol in zijn bloesem staat is een prachtig gezicht. De witte of roze bloesem voorziet de pruimenboom in het voorjaar van een kleurrijke bloei en is een lust voor het oog. Dat er later ook nog sappige pruimen aan deze boom groeien, is eigenlijk alleen maar mooi meegenomen. Naast de pruimenboom zijn er natuurlijk nog veel meer Bloesembomen die er adembenemend uitzien wanneer ze in bloei staan.

 

Wanneer pruimenboom snoeien?

U kunt een pruimen boom snoeien, maar het is aan te raden dit tot een minimum te beperken. Pruimenbomen snoeien doet u in de zomer, net na de oogst. Verwijder gebroken of beschadigde en kruisende twijgen. Houd de kroon van de boom verder redelijk open door enkele hoofdtakken aan te wijzen. Knip lange scheuten van de boom jaarlijks terug zodat de boom het gewicht van de pruimen in de volgende jaren goed kan dragen.

 

Wat is een Hoogstam pruimenboom?

Naast verschillende rassen en soorten pruimenbomen zijn pruimenbomen ook in verschillende hoogtes verkrijgbaar. Het hangt natuurlijk af van de grootte en indeling van uw tuin af voor welke stamhoogte u kiest. Een hoogstam pruimenboom heeft een stam van 180 cm die uit kan groeien tot een boom van een flink formaat. Hier komen lekkere pruimen aan en je kunt kiezen voor een zoete pruim zoals een Opal.

 

Bestuivingslijst pruimenbomen van Tuinplantenwinkel.nl:

Variëteit/Pruimenras Bestuivers (Zelfbestuivend is ZB)
Aprimera ZB
Bleue de Belgique Czar, Hauszwetsche, Opal, Reine Claude d'Althan, Victoria
Czar ZB, Bleue de Belgique, Opal, Reine Claude d'Althan, Reine Claude d'Oullins, Reine Claude Verte, Victoria
Hauszwetsche ZB, Reine Claude d'Oullins, Victoria
Mirabelle de Nancy ZB, Hauszwetsche, Ontario, Reine Claude d'Oullins, Victoria
Ontario ZB, Reine Claude d'Althan', Victoria
Opal ZB, Bleue de Belgique, Czar, Victoria
Reine Claude d'Althan Czar, Bleue de Belgique, Ontario, Reine Claude d'Oullins, Reine Claude Verte, Victoria
Reine Claude d'Oullins ZB, Bleue de Belgique, Czar, Reine Claude d'Althan, Reine Claude Verte, Victoria
Reine Claude Verte Czar, Hauszwetche, Opal, Reine Claude d'Althan, Reine Claude d'Oullins, Victoria
Victoria (Reine Victoria) ZB, Bleue de Belgique, Czar, Opal, Reine Claude d'Althan, Reine Claude d'Oullins, Reine Claude Verte, Victoria

 

Veelgestelde vragen over Pruimenboom:

Wat is de beste pruimenboom?

Antwoord: Er is geen beste pruimenboom, maar de meest verkopende en gewilde boom is 'Victora' en 'Opal'.

 

Waar plant je een pruimenboom?

Antwoord: Een Pruimenboom staat het liefste in de zon tot halfschaduw.

 

Hoe snel groeit een pruimenboom?

Antwoord: Een Pruimenboom zal, afhankelijk van het soort, gemiddeld 50 tot 60 centimeter per jaar groeien.

 

Kun je een pruimenboom klein houden?

Antwoord: Door het terugsnoeien van de jonge scheuten, is een pruimenboom compact te houden. Dit heeft geen invloed op de vruchtdracht. Omdat pruimenbomen bloemen/vruchten krijgt op het oude hout.

 

 

Pruimenbomen geven heerlijke vruchten in de zomer met groene, gele, paarse of rode vruchten

 

Inspiratie Pruimenbomen:

Pruimenbomen kunnen direct na de pluk worden geconsumeerd of worden verwerkt tot jam, gelei of in gebak

 

Pruimenbomen staan graag op een zonnige standplaats in de tuin. Veel zon zorgt voor een goede suikerontwikkeling in de vruchten. In het voorjaar bloeien pruimenbomen met een mooie witte bloesem.

 

Bij goed gerijpte vruchten ligt de steen los in het vruchtvlees

 

Pruimen kunnen worden gebruikt voor het maken van jam of gelei. Pruimen zijn zogenoemde steenvruchten en bevatten een harde pit die vaak los in het vruchtvlees ligt. Vergeet deze niet te verwijderen.

 

Pruimenbomen groeien op elke goed doorlatende grond en staan het liefst in de zon

 

De vruchten van de pruimenboom rijpen in juli of augustus en krijgen dan hun uiteindelijke kleur. Er zijn gele, groene, rode en paarse pruimen met ieder hun eigen smaak.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.