Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over lagerstroemia

De Lagerstroemia is van oorsprong afkomstig uit het Middellandse zeegebied. Het is een sierlijke heester, die afhankelijk van de soort wit, paars of roze bloeit in de zomer en de herfst. Op Tuinplantenwinkel.nl vindt u de Lagerstroemia als struik, maar wij bieden hem ook als boomvorm aan. Deze Lagerstroemia bomen bloeien vooral in warme, zonnige zomers. Er komen insecten, zoals bijen en vlinders op deze tuinplant af.

 

Lagerstroemia's zijn nog relatief onbekend Nederland en België, maar ze winnen snel aan populariteit. Oorspronkelijk is deze boom afkomstig uit Mediterrane streken en wordt hij ook wel Indische Sering genoemd. De laatste jaren verschijnen er echter steeds vaker soorten die winterhard zijn en ook het veranderende klimaat zorgt ervoor dat deze soort boom zich ook thuis voelt in onze regionen. En dat is maar goed ook, want vooral wanneer de boom in bloei staat en zijn weelderige bloesem toont, is hij een lust voor het oog.

 

De bloemtrossen lijken op die van een sering, met als verschil dat de bloemen van Juli tot en met September bloeien. Het zijn niet alleen de bloemen die voor prachtige kleuren zorgen, ook het blad verkleurt in de mooiste herfsttinten. Nog later in het jaar verliest de Lagerstroemia zijn blad.

 

Hoe plant ik een Lagerstroemia?  

De Lagerstroemia is als boom het beste geschikt voor een beschutte tuin. Deze mediterrane boom staat namelijk tijdens strenge vorstperiodes het best uit de koude wind en eventuele bescherming door middel van vliesdoek of jute rond de stam is dan ook aan te raden. De beste plek voor deze Lagerstroemia boom is een beschutte standplaats op het zuiden in de zon of halfschaduw. De bodem waarin u de Lagerstroemia plant, dient goed gedraineerd te zijn, omdat de boom zeker in de winter niet graag met zijn wortels in de natte grond staat. Water moet dus eenvoudig verder de bodem in kunnen trekken. Wanneer u de juiste plaats voor de boom heeft bepaald, is het graven van een ruim plantgat het eerste wat u doet. Door de kluit in goed losgemaakte grond te zetten en het plantgat aan te vullen met aanplantgrond, zal de boom een eenvoudige start hebben en kunnen de wortels zich snel verder ontwikkelen. Vooral in het begin is het geven van voldoende water tijdens droge periodes essentieel voor de eerste groei van de Lagerstroemia in uw tuin.

 

Ook raden wij aan om een boompaal met boomband te gebruiken en afhankelijk van de ligging van uw tuin ten opzichte van de wind, zelfs twee boompalen te plaatsen. Hierdoor kan de boom meeveren met de wind zonder dat de boomwortels in hun groei worden geremd en zo zetten ze zich sneller vast in de grond. Wanneer u op uw terras een Italiaanse, Spaanse of Griekse sfeer wilt creëren, is het een goede optie om de Lagerstroemia in een grote pot of houten bak te planten. Zeker in combinatie met andere typische  mediterrane planten zoals een olijfboom waant u zich onder de kleurrijke bloesem van deze boom al gauw dichtbij de Middellandse zee. Naast uw eigen zwembad of als eyecatcher in uw patiotuin is een Lagerstroemia een echte aanwinst en sfeerbepaler.

 

Lagerstroemia snoeien en verzorgen

Als de Lagerstroemia weer begint te groeien, geeft u regelmatig wat meststoffen en water; de grond mag niet droog worden. Maar er mag ook geen wateroverlast zijn. Let op dat de grond niet te kalkrijk is. Tijdens een zeer strenge winter moet de plant beschermd worden tegen vorst. In de tuin gebruikt u bv. een deken of vliesdoek. Dit hoeft alleen wanneer de temperaturen beneden de -10 graden Celsius uitkomen. De meeste nieuwe introducties zijn wel winterhard tot -20 graden Celsius. 

 

De Lagerstroemia hoeft niet gesnoeid te worden, maar dit kan tegelijkertijd geen kwaad. Voor behoud van de vorm kunt u aan het einde van de winter, voordat de knoppen zich ontwikkelen, de langste, sterke takken van 1 m tot ongeveer 50 cm afknippen. Dit bevordert de bloei. U snoeit de boom vlak na de winter alleen om de vorm van de boom in stand te houden en ervoor te zorgen dat hij niet te hoog wordt. Ook dode bladeren en takken kunt u wegknippen. Een rigoureuze snoeibeurt van de Lagerstroemia heeft direct invloed op de hoeveelheid bloesem en raden we daarom ook af, tenzij u de boom of struik een keer flink wilt terugsnoeien natuurlijk

 

Zijn lagerstroemia bomen ook bestelbaar als kleine boom

De Lagerstroemia is op tuinlantenwinkel.nl ook als kleine boom te koop maar ook als meerstam struik. De hoogstam boom blijft een kleine boom, de meerstammige boom groeit in de volle grond ook uit tot een schitterende Lagerstroemia. Het is een mooie exotische boom, de Lagerstroemia indica kan op een beschutte plek staan en houd van de volle zon. Hij heeft geen snoei nodig en past perfect in kleine tuinen.

Er is wat verschil in winterharde soorten, bij strenge vorst is het advies om de Lagerstroemia indica soorten wat af te dekken vooral de bast kan bij extreem wat schade oplopen. Onze ervaring is dat de witte en roze variant betreft winterhardheid het sterkste zijn. Daarom hebben we die het meeste in ons assortiment en worden deze het meest gekweekt in Nederland. Maar kom eens langs om de Lagerstroemia indica soorten te bewonderen op onze kwekerij.

 

Welke soorten Lagerstroemia indica zijn er? 

De Lagerstroemia staat vooral bekend als heester, maar bij Tuinplantenwinkel.nl kunt u ook terecht voor de onbekendere, maar zeker zo mooie boomvormen van deze plantensoort. De Lagerstroemia indica 'Natchez' is er daar een van en hij valt vooral op door zijn weelderige witte bloesem die de boom 's zomers siert. Ook de Lagerstroemia indica 'Muskogee' is voor elke beschutte stadstuin een goede basis of juist een aanvulling. De Lagerstroemia boom krijgt in de zomer in het oog springende roze pluimvormige bloesem en de brede kroon zorgt voor schaduw op de grond waar andere planten weer goed tot hun recht komen.

 

Een Lagerstroemia kopen bij Tuinplantenwinkel.nl   

Wij verzorgen de Lagerstroemia op ons bomencentrum totdat hij verkocht wordt. Het vervoer verzorgen wij zelf, omdat we dan zeker weten dat deze Mediterrane boom zonder beschadigingen bij u thuis aankomt. Door de boom door ons te laten bezorgen, hoeft u zelf niet met een boom de weg op met waarbij de kans aanwezig is dat er takken afbreken. Het aanplanten van de Lagerstroemia is het enige waar u zich mee bezig moet houden, maar wanneer u dit volgens onze plantinstructies doet, zal de boom gegarandeerd aangroeien. 

 

Veel gestelde vragen over lagerstroemia

Is de Lagerstroemia winterhard?

Antwoord: De Lagerstroemia is winterhard maar let op bij extreem winterweer kan er schade optreden.

 

Hoe lang bloeit een Lagerstroemia?

Antwoord: De Lagerstroemia bloeit in een droge zomer erg lang, maar is het heel regenachtig dan zal hij een stuk korter bloeien.

 

Wat kost een Lagerstroemia?

Antwoord: Op tuinplantenwinkel.nl bieden we verschillende maatvoeringen en modellen aan, kijk naar de specificaties voor de exacte prijs.

 

Is Lagerstroemia groenblijvend?

Antwoord: Nee, een Lagerstroemia is NIET groenblijvend.

 

Hoe snel groeit een Lagerstroemia?

Antwoord: De Lagerstroemia groeit niet echt snel en is makkelijk te snoeien.

 

Lagerstroemia is een klimaatbestendige boom die de laatste jaren in populariteit toeneemt

 

Inspiratie Lagerstroemia:

Lagerstroemia bloeit in de late zomer en het najaar met bloemen die in trossen bijeen staan

 

De wit bloeiende Lagerstroemia 'Natchez' is een goed winterharde selectie met zuiverwitte bloemen in de late zomer en het najaar.

 

Naast de bloei is ook de herfstverkleuring van de Lagerstroemia de moeite waard

 

Naast de bloei zijn ook de herfstkleuren van deze boom of struik de moeite waard. Daarna valt het blad van de boom, maar dan zorgen de afschilderende stammen voor een aantrekkelijk beeld.

 

Lagerstroemia is een struik of boom die zich makkelijk laat snoeien

 

De struiken of bomen zijn in verschillende soorten en maten leverbaar. Een aantal lagerstroemia wordt niet hoger dan 1 meter. Anderen kunnen uitgroeien tot middelgrote bomen. Alle soorten zijn goed te snoeien en klein te houden. Op deze foto zijn een aantal oude exemplaren te zien in het gebied waar ze van oorsprong veel worden geplant: het gebied rondom de Méditerranée!

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.