Informatie over zwarte bes

De zwarte bes is een makkelijke bes met een hoge productie. De bes wordt minder vaak los gegeten; het meeste wordt deze bes geconsumeerd als sap of in jam. De frisdrank cassis bevat ook deze soort, vandaar dat deze vrucht ook vaak cassisbes genoemd wordt. Andere namen voor de soort zijn zwarte aalbes en de patersbes. De Latijnse naam van deze zwarte bes is Ribes nigrum, wat niet gek is, want in het Latijns bekent nigrum ook zwart.

 

Zwarte bes kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

We bieden in onze webshop de gewone Ribes nigrum aan als struik in een standaard en extra groot formaat. Verder hebben we ook struiken van deze bes op stam die als voordeel hebben dat u niet hoeft te bukken bij het oogsten van de vruchten. De takken van deze plant zitten namelijk een stuk hoger. Nadat u de bestelling heeft geplaatst worden de planten binnen de aangegeven levertijd thuisbezorgd door onze eigen gespecialiseerde bezorgdienst. Omdat alle planten in een pot staan kunt u deze het hele jaar door planten en kopen.

 

De Bloeitijd van de zwarte bessenstruik

Zwarte bessenstruiken hebben hun bloei in het voorjaar. De bloemkleur van de zwarte bessenstruik is onopvallend van kleur. De bloemen verschijnen zoals gezegd in het voorjaar, de vruchten zijn rijp in de zomer. Afhankelijk van de rassen van de bessenstruik die geplant zijn, kan de oogsttijd een aantal weken variëren.

 

Zwarte bessen oogsten

De Zwarte bes bloeit in het voorjaar met onopvallende bloemen aan de takken. De beste tijd om te oogsten is een aantal maanden later in de zomer. Om de aalbes voldoende zon op te kunnen laten nemen, kunnen de bladeren rondom de zwarte bessen weggenomen worden. Door verschillende rassen aan te planten, wordt de oogsttijd van de zwarte bessenstruik verlengd. De oogst gebeurt met de hand. De rijpe aalbessen worden van de stengels geplukt. Vogels zijn ook dol op de bessen van de zwarte bessenstruik. Ze hebben de rijpe zwarte bessen vaak sneller dan u gezien! Zorg ervoor dat ze niet bij de bessen kunnen als ze rijp beginnen te worden. Plaats bijvoorbeeld een net over de struiken.

 

Zwarte bessen planten en snoeien

Deze bessenstruiken kunt u als struik of als haag/ leivorm aanplanten. Plant u deze struiken als haag of leivorm aan, dan is het verstandig om draden te spannen waartegen de plant uit kan waaieren. De plant staat graag op een zonnige plek.

 

Snoeien kunt u na de oogst doen; zorg voor enkele hoofdtakken en snoei de zijtakken op enkele knoppen na terug. Door zo te snoeien blijft de plant een open structuur houden zodat er veel licht bij de plant en vruchten kan komen. Zware bessenstruiken bloeien het beste op takken die ouder dan een jaar is, maar niet ouder dan 5 jaar. Laat daarom altijd een aantal nieuwe scheuten staan en snoei altijd een of twee van de de oudste takken tot aan de grond weg. Op deze manier krijgt u per zwarte bessenstruik een grote opbrengst aan fruit.

 

Plant een zwarte bessen struik in een goed doorlatende bodem. Tijdens het aan planten van zwarte bessen struiken, wordt aanplantgrond gebruikt. Deze grond zorgt voor een goede start van de wortels van de struik. De aanplantgrond kunt u mengen met de bestaande grondsoort in uw tuin; het houdt de grond rondom de wortels lekker luchtig. Zeker bij vette klei is gebruik van voldoende aanplantgrond aan te raden. Zorg ervoor dat de grond rondom de planten voldoende vochtig blijft tijden warme en droge periodes. Dit zorgt ervoor dat de struiken niet uit kunnen drogen en de ontwikkeling van de zwarte bessen niet stagneert.

 

Een plek in de zon of halfschaduw heeft de voorkeur. Het maakt daarbij niet uit of de plant in een pot of in de volle grond wordt aangeplant. Zorg bij de aanplant van een zwarte bessenstruik in een pot, dat de maat van de pot voldoende groot is. Op die manier kan de zware aalbes ook in een pot op het terras goed groeien en veel vers fruit geven.

 

U kunt de struiken van de zwarte aalbes elk jaar een keer mest geven. Het beste is een organische meststof zoals bijvoorbeeld Culterraof koemestkorrel. Door een jaarlijkse mestgift blijft de zwarte bessenstuik gezond en is hij minder gevoelig voor onder andere schimmelziekten.

 

De Jostabes

Uit een kruising tussen de zwarte bes en de kruisbes is de Jostabes ontstaan. In tegenstelling tot de zwarte bes wordt deze direct gebruikt voor consumptie. De bessen zijn iets groter en vooral zoeter dan de zwarte bes. Het onderhoud is nagenoeg gelijk maar deze struik kunt u beter minder rigoureus snoeien voor een betere besdracht. De jostabes is verkrijgbaar als struikvorm en op stam.

 

Veelgestelde vragen over zwarte bes:

Wat doet zwarte bes met je lichaam?

Antwoord: Zwarte bessen zijn gezonde vruchten met verschillende vitamines. Zwarte bessen zijn een goede aanvulling op een divers en gevarieerd voedingspatroon. Ribes nigrum zit onder andere boordevol vitamine c.

Kan je de zwarte bes eten?

Antwoord: Alhoewel hij zo uit de hand niet echt lekker is, is de zwarte bes goed eetbaar. Meestal worden de vruchten van de Ribes nigrum verwerkt tot andere producten zoals sap, gelei of jam.

Waar smaken zwarte bessen naar?

Antwoord: De zwarte bes komt van het geslacht Ribes. Bijna al deze bessen soorten hebben een wat zure, bittere of wrange smaak als ze zo gegeten worden. Laat de vruchten zoveel mogelijk in de zon rijpen. Dat geeft de beste smaak aan de vruchten.

Wat is gezonder blauwe of zwarte bessen?

Antwoord: Het is lastig te zeggen of een van de twee types bessen gezonder is dan de andere. Wij denken dat het eten van een combinatie van beide bessen uiteindelijk het gezondste zal zijn. Heeft u ruimte in de (moes)tuin voor meerdere struiken, kies dan voor zowel een zwarte bessenstruik als een Blauwe bessenstruik. In beide soorten komt Vitamine C van nature voor.

Wat wordt er allemaal van zwarte bessen gemaakt?

Antwoord: De vruchten die aan de zwarte bessenstruiken groeien, worden bijna altijd verwerkt. Zo kun je van de zwarte bessen goed sap, gelei en jam (of likeur) maken. Een zonnige standplaats van de zwarte bessenstruik zorgt voor een goede rijping van de vrucht. Door toevoeging van suiker aan de aalbessen, worden ze lekker en eetbaar.

 

Zwarte bessenstruik in moestuin

 

Inspiratie Zwarte bes:

Zwarte bessen plukken

 

Niets lekkerder dan eigen zwarte bessen kweken en plukken uit eigen tuin. 

Zwarte bessenstruik

 

De Zwarte bes groeit als een struik en heeft geen steun nodig zoals bijvoorbeeld de Braam

 

Zwarte bessen eten uit eigen tuin

 

Met de Zwarte bes kan je alle kanten op, je kan de bes zo eten of verwerken tot sap of jam. 

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.