Informatie over rozen

Een ruwe schatting van het aantal variëteiten rozen dat we kennen: tienduizend. Omdat dat er wel erg veel zijn hebben we voor u op onze website Tuinplantenwinkel.nl een selectie gemaakt van een aantal kwaliteitsrozen die u kunt kopen. Rozen die in Nederland goed groeien en bloeien. Klassiekers die we al jaren terug vinden in particuliere tuinen en topselecties van de laatste jaren. Het weer in de Benelux stelt namelijk eisen aan de roos, die van oorsprong toch het liefst op plaatsen groeit met meer zonneschijn en warmte. Rozen hebben een lange bloeitijd en gaan meerdere jaren mee.

Makkelijke rozen voor de tuin

De rozen op tuinplantenwinkel zijn met geselecteerd op eigenschappen die ze juist wel geschikt maken voor het klimaat alhier. Wij leveren al onze rozen in pot, zodat ze jaarrond te planten zijn. Onze rozen worden goed verzorgd op de kwekerij en in ons plantencentrum. Ze krijgen regelmatig voeding en worden gesnoeid als dat nodig is. Over de gesteldheid van onze rozen hoeft u zich dan ook geen zorgen te maken. Onze kwaliteitsrozen zullen in uw tuin binnen een paar weken de hoogte in schieten, zodat u kunt genieten van een prachtige struikrozenklimrozen of stamrozen.

Struikrozen, klimrozen en stamrozen

De rozen die u bij Tuinplantenwinkel.nl aanschaft, zijn verdeeld in drie verschillende categorieën. Het grootste assortiment bieden wij aan struikrozen, die geschikt zijn voor veel plekken in uw tuin. Ze groeien in de breedte en sommige soorten hebben zelfs een bodembedekkende functie. Stamrozen betreffen de rijkbloeiende rozenstruiken die op een stevige stam groeien. Een stamroos kunt u behalve in uw tuin ook in een pot op uw terras of balkon planten. Ook gedijen stamrozen binnenshuis prima. Een klimroos is een roos die muren, pergola’s en rozenbogen bekleedt.

De stamroos

Met een stamroos creëert u snel en gemakkelijk een mooi effect in uw tuin. Aangezien deze rozen weinig ruimte in beslag nemen, zijn ze ook geschikt voor kleinere tuinen. De stamroos bereikt een lengte van tussen de 60 centimeter en 1.80 meter en is een winterharde, maar bladverliezende plant. Een stamroos bloeit van de zomer tot het najaar, ongeveer van juni tot september. Hij heeft goed doorlatende grond nodig en een plek in halfschaduw of volle zon. Stamrozen doen het goed in borders, maar ook in plantenbakken op een terras of balkon.

De klimroos

Klimrozen worden tot de best bloeiende klimplanten gerekend, maar eigenlijk zijn het geen klimplanten. Daarom moet u ze ook helpen met het klimmen. Sommige soorten bloeien één keer per jaar, van half juni tot half juli, terwijl andere klimrozen vanaf juni tot in het najaar bloeien. Sommige soorten kortbloeiers krijgen in de zomermaanden mooie rozenbottels. Net als stamrozen geven ook klimrozen de voorkeur aan een zonnige plek en een vochtdoorlatende bodem. Zeker vlak na het planten heeft een klimroos voldoende water nodig.

De struikroos

Struikrozen zijn heerlijk geurende rozen die in de breedte groeien. Vroeger werden ze vooral in grote tuinen en perken bij elkaar gezet. Tegenwoordig ziet u de struikroos ook steeds vaker solitair terugkomen. Ook in kleine tuinen is dit type roos prima op zijn plaats. Net als klimrozen en stamrozen prefereren struikrozen een plekje in de zon. Het is niet erg als hij een klein deel van de dag in de lichte schaduw staat. Door de struikroos in goed doorlatende grond te plaatsen, vermindert u het risico op uitdroging. Eventueel kunt u plantenvoeding gebruiken om de bloei te stimuleren.

 

Rozen zijn misschien wel de kleurrijkste bloemen van allemaal en bloeien in ontzettend veel kleuren en kleurstellingen

Rozen aanplanten

Rozen zijn het hele jaar door aan te planten. Bij Tuinplantenwinkel.nl verkopen wij alleen opgepotte rozen. Omdat deze in een pot staan kunt u deze jaarrond aanplanten. Rozen met blote wortel zijn alleen te planten tussen oktober en maart.

Let op dat u nooit een roos aanplant op een plaats waar rozen gestaan hebben of tussen bestaande rozen in. Als u wenst rozen te planten op een deel waar tot voor kort rozen stonden dient u de aarde 60 centimeter diep uit te graven en te verwisselen met aarde van elders uit de tuin of een jaar lang afrikaantjes zetten voordat u opnieuw rozen terug plant. Dit heeft te maken met aaltjes die de wortels van de roos aantasten.

Rozen groeien het beste op een voedzame bodem. Bij het aanplanten raden wij daarom aan de bodem goed te verrijken. Dit kan met potgrond of compost. Meng deze door de bestaande aarde in het plantgat en zet daarna de roos met de kluit in dit mengsel. Vul het gat vervolgens met de resterende aarde en druk de kluit stevig aan met uw handen.

Natuurlijke vijanden van de roos

De roos is geliefd onder enkele soorten ongedierte zoals bladluizen, wantsen en cicaden. Vooral luizen komen het vaakst op rozen voor. Zij voeden zich met de plantensappen, wat leidt tot verzwakking van de plant. U herkent dit onder andere aan het krullen van de bladeren. De standplaats van een roos is erg belangrijk. Leeft hij niet in de juiste omstandigheden, dan zal hij eerder ten prooi vallen aan ongedierte. Is de roos licht aangetast, dan kunt u hem met een waterstraal bespuiten. Ook is het belangrijk enkele natuurlijke vijanden van bladluizen aan te trekken. Zweefvliegen en lieveheersbeestjes komen af op bloemen met veel nectar en stuifmeel.

Rozen verzorgen en snoeien

Rozen in de tuin vragen om regelmatige verzorging in de vorm van snoeien en bemesten. Door te snoeien gaat een roos vaak beter en langer bloeien. Voor het snoeien van rozen hebben we een blog geschreven waar u uitgebreide informatie vindt. Het bloeien kost de plant veel energie en dus houdt deze tuinplant van een grond met veel voeding. Door de plant daarnaast regelmatig extra voeding te geven zal de plant beter bloeien en minder last hebben van aantastingen.

 

Ondanks onze zorgvuldige selectie kan het voorkomen dat uw gewenst rozensoort niet verkrijgbaar is in onze webshop. Bent u op zoek naar een bepaalde soort, maar ziet u deze niet in onze webshop? Neem dan gerust contact met ons op per mail en wij zoeken uit wat de mogelijkheden zijn.

 

Inspiratie Rozen:

Trosrozen laten zich gemakkelijk in een border combineren met andere heesters en vaste planten

 

Trosrozen zoals deze Rosa 'Bonica' laten zich gemakkelijk in een border combineren met andere heesters en vaste planten. De roos zal telkens opnieuw knoppen vormen in de zomer. Zeker wanneer de uitgebloeide stengels worden afgeknipt.

 

De kleurenpracht van rozen is soms onwaarschijnlijk mooi

 

De kleuren van rozen leveren soms een prachtig contrast op met andere bloeiende planten in de border. Hier steekt de oranje Rosa 'Mein Munchen' prachtig af tegen de paarse lavendel.

 

rozen zijn ook verkrijgbaar op stam geënt of geoculeerd

 

Stamrozen zijn rozen gekweekt op een onderstam. Deze kleine boompjes zorgen voor een extra kleurenpracht op ooghoogte. Op de foto ziet u de Rosa 'Leonardo Davinci' op stam met daaronder de Rosa 'Schneewitchen'.

 

Video's over Rozen:

 

 

 

Rozen groeien goed op een voedselrijke bodems. Wij raden daarom aan om potgrond toe te voegen aan het plantgat.

 

 

 

Op ons plantencentrum en in onze webwinkel vindt u een groot assortiment rozen, klimrozen en rozen op stam. Onder de rozen bevinden zich bodembedekkende rozen, trosrozen, grootbloemige rozen, Engelse rozen en rozenbottelstruiken.

 

 

 

Een veelgebruikte plant om te combineren met rozen is lavendel. In deze video ziet u het verschil tussen de twee meestgebruikte lavendelsoorten.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.