Informatie over rozen

Makkelijke rozen kopen voor de tuin

De rozen op tuinplantenwinkel zijn met geselecteerd op eigenschappen die ze juist wel geschikt maken voor het klimaat alhier. Wij leveren al onze rozen in potten, zodat ze jaarrond te planten zijn. Onze rozen worden goed verzorgd op de kwekerij en in ons plantencentrum. Ze krijgen regelmatig voeding en worden gesnoeid als dat nodig is. Over de gesteldheid van onze rozen hoeft u zich dan ook geen zorgen te maken. Onze kwaliteitsrozen zullen binnen een paar weken de hoogte in schieten, zodat u kunt genieten van een prachtige struikrozenklimrozen of stamrozen.

 

Struikrozen, klimrozen en stamrozen

De rozen die u bij Tuinplantenwinkel.nl aanschaft, zijn verdeeld in drie verschillende categorieën. Het grootste assortiment bieden wij aan struikrozen, die geschikt zijn voor veel plekken in uw tuin. Ze groeien in de breedte en sommige soorten hebben zelfs een bodembedekkende functie. Stamrozen betreffen de rijkbloeiende rozenstruiken die op stevige stammen groeien. Stamrozen kunt u behalve in uw tuin ook in een pot op uw terras of balkon planten. Een klimroos is een roos die muren, pergola's en rozenbogen bekleedt.

 

De stamrozen groeien, die nog hoger?

Met een stamroos creëert u snel en gemakkelijk een mooi effect in uw tuin. Aangezien deze rozen weinig ruimte in beslag nemen, zijn ze ook geschikt voor kleinere tuinen. De stamroos bereikt een lengte van tussen de 60 centimeter en 1.80 meter en is een winterharde, maar bladverliezende plant. Een stamroos bloeit van de zomer tot het najaar, ongeveer van juni tot september. Hij heeft goed doorlatende grond nodig en een plek in halfschaduw of volle zon. Stamrozen doen het goed in borders, maar ook in plantenbakken op een terras of balkon.

 

Stammen van een stamroos groeien niet meer. Het is dus belangrijk om tijdens het bestellen, de juiste stamhoogte te kiezen. Het zijn alleen de twijgen boven de ent die groeien. Een stamhoogte van 90 cm, blijft altijd 90 cm hoog.

 

De klimroos

Klimrozen worden tot de best bloeiende klimplanten gerekend, maar eigenlijk zijn het geen klimplanten. Daarom moet u ze ook helpen met het klimmen tegen muren en wanden. Sommige soorten geven één keer per jaar bloemen, van half juni tot half juli, terwijl andere klimrozen vanaf juni tot in het najaar bloeien. Sommige soorten kortbloeiers krijgen in de zomermaanden mooie rozenbottels. Net als stamrozen geven ook klimrozen de voorkeur aan een zonnige standplaats en een vochtdoorlatende bodem. Zeker vlak na het planten heeft een klimroos voldoende water nodig.

 

De struikroos

Struikrozen zijn heerlijk geurende rozen die in de breedte groeien. Vroeger werden ze vooral in grote tuinen en perken bij elkaar gezet. Tegenwoordig ziet u de struikroos ook steeds vaker solitair terugkomen. Ook in kleine tuinen is dit type roos prima op zijn plaats. Net als klimrozen en stamrozen prefereren struikrozen een plekje in de zon. Het is niet erg als hij een klein deel van de dag in de lichte schaduw staat. Door de struikroos in goed doorlatende grond te plaatsen, vermindert u het risico op uitdroging. Eventueel kunt u plantenvoeding gebruiken om de bloei te stimuleren.

 

Rozen zijn misschien wel de kleurrijkste bloemen van allemaal en bloeien in ontzettend veel kleuren en kleurstellingen

Rozen aanplanten

Rozen zijn het hele jaar door aan te planten. Bij Tuinplantenwinkel.nl verkopen wij alleen opgepotte rozen. Omdat deze in een pot staan kunt u deze jaarrond aanplanten. Rozenstruiken met blote wortel zijn alleen te planten tussen oktober en maart.

 

Let op dat u nooit een roos aanplant op een plaats waar rozen gestaan hebben of tussen bestaande rozen in. Als u wenst rozen te planten op een deel waar tot voor kort rozen stonden dient u de aarde 60 centimeter diep uit te graven en te verwisselen met aarde van elders uit de tuin of een jaar lang afrikaantjes zetten voordat u opnieuw rozen terug plant. Dit heeft te maken met aaltjes die de wortels van de roos aantasten.

 

Rozen groeien het beste op een voedzame grond. Bij het aanplanten raden wij daarom aan de bodem goed te verrijken. Dit kan met potgrond of compost. Meng deze door de bestaande aarde in het plantgat en zet daarna de roos met de kluit in dit mengsel. Graaf een ruim plantgat, zet de roos in het gat en vul het gat vervolgens met de resterende aarde en druk de kluit stevig aan met uw handen.

 

Natuurlijke vijanden van de rozen planten

De roos is geliefd onder enkele soorten ongedierte zoals bladluizen, wantsen en cicaden. Vooral luizen komen het vaakst op rozen voor. Zij voeden zich met de plantensappen, wat leidt tot verzwakking van de plant. U herkent dit onder andere aan het krullen van de bladeren. De standplaats van een roos is erg belangrijk. Leeft hij niet in de juiste omstandigheden, dan zal hij eerder ten prooi vallen aan ongedierte. Is de roos licht aangetast, dan kunt u hem met een waterstraal bespuiten. Ook is het belangrijk enkele natuurlijke vijanden van bladluizen aan te trekken. Zweefvliegen en lieveheersbeestjes komen af op bloemen met veel nectar en stuifmeel.

 

Rozen verzorgen en rozen planten snoeien

Rozen in de tuin vragen om regelmatige verzorging in de vorm van snoeien en bemesten. Door in het vroege voorjaar te snoeien gaat een roos vaak beter en langer bloeien. Voor het snoeien van rozen hebben we een blog geschreven waar u uitgebreide informatie vindt. Het geven van bloem kost de plant veel energie en dus houdt deze tuinplant van een grond met veel voeding. Door de rozen daarnaast regelmatig extra voeding te geven zal de plant beter groeien en minder last hebben van aantastingen.

 

Ondanks onze zorgvuldige selectie kan het voorkomen dat uw gewenst rozensoort niet verkrijgbaar is in onze webshop. Bent u op zoek naar een bepaalde soort, maar ziet u deze niet in onze webshop? Neem dan gerust contact met ons op per mail en wij zoeken uit wat de mogelijkheden zijn.

 

Kan ik bij Tuinplantenwinkel.nl voor Valentijnsdag mooie rozen bestellen?

Nee, dat kunt u beter niet doen. Wij verkopen struiken en géén bos bloemen om uw geliefde tijdens Valentijnsdag of bijvoorbeeld uw moeder op haar verjaardag te verrassen met een bos rozen met een heerlijke geur. Rond Valentijnsdag zijn de rozenstruiken nog kaal en is de schoonheid van de plant ver te zoeken. Op dat moment kunt u beter een bos bloemen van de plaatselijke bloemist laten bezorgen voor het vullen van een mooie vaas!

 

Veelgestelde vragen over rozen:

Zijn gele rozen net zo sterk als rozen planten met een andere kleur bloemen?

Antwoord: De sterkte van rozenstruiken wordt niet bepaald door de bloemkleur. Rozen uit dezelfde serie, maar met een andere bloemkleur, zijn allemaal even sterk. De witte bloemen verwelken wel eerder dan de bloemen die een andere kleur hebben.

 

Is een grootbloemige roos een sterke soort?

Antwoord: Alle doorbloeiende rozen soorten zijn sterke soorten, maar de allersterkste zijn bijvoorbeeld Rosa 'Dame de Coeur' met mooie rode bloemen of de Rosa 'Nostalgie' met tweekleurige bloem.

 

Hoe verzorg je een rozenstruik?

Antwoord: Snoeien van rozen planten, kan in het vroege voorjaar gebeuren. Als het na de snoeibeurt nog een keer licht vriest, dan geeft dat niks. De planten kunnen daar tegen. Als u de planten in de winter snoeit en het daarna streng vriest, bestaat wel de kans op invriezen van de overgebleven delen van de rozenplant en dat zou zonde zijn.

 

Welke maand rozen planten?

Antwoord: De beste planttijd voor rozen planten, is in het najaar. Op die manier aangeplant kan het wortelgestel goed aanslaan voor het komende seizoen. Toch kunt u gerust het hele jaar door rozen planten uit pot aanplanten. Zorg tijdens warme en droge voor voldoende extra water, zodat de wortels goed vochtig blijven. Doe eventueel wat potgrond in het plantgat, dit zorgt ervoor dat de grond rondom de wortels beter vochtig blijft. Het eerste jaar na aanplant ruim water geven in de zomer is erg belangrijk. op die manier behoudt u de beste kwaliteit rozen planten.

 

Waar moet je rozen planten?

Antwoord: Een rozen struik staat bij voorkeur op een plek in de volle zon. Hoe meer zon, hoe beter en hoe gezonder dat de planten zullen blijven. Zorg ervoor dat de grond wel voldoende voeding behoudt. Dit kan door de grond rondom de rozen planten in de wintermaanden te verrijken met bijvoorbeeld een laag compost.

 

Kan een roos in de volle zon?

Antwoord: Een roos kan perfect in de zon worden geplant. Een zonnige plek tegen een muur is een goed plek. Let er wel op dat de rozen plant tijdens warme en droge periodes niet uitdroogt.

 

Waar koop je de mooiste rozen?

Antwoord: Als u op zoek bent naar het mooiste boeket rozen om iemand mee te verassen, dan kunnen we u niet vooruit helpen. Maar als u een aantal rozen struiken in de tuin wilt aanplanten, dan bent u bij Tuinplantenwinkel.nl wel aan het juiste adres. Of het nu om een roos gaat met een heerlijke geur, of een klimroos die meters omhoog groeit, we hebben het allemaal!

 

Wat is de beste tijd om rozen te planten?

Antwoord: De beste tijd voor het planten van rozenstruiken, is in het najaar. De wortels van de plant, kunnen zich alvast settelen, zodat er in de lente een voorsprong is, op struiken die later, of juist in het voorjaar geplant zijn.

 

Waar kunnen rozen niet tegen?

Antwoord: Een rozenstruik kan niet op een plek komen te staan waar op dat moment een oude roos gestaan heeft. Op die plek mag minstens een jaar geen roos in de grond gestaan hebben.

 

Is een roos winterhard?

Antwoord: Ja, rozenstruiken zijn prima winterhard. Snoeien van rozen planten kan na de winter in het vroege voorjaar gebeuren. Dan is er geen risico op het invriezen van gesnoeide takjes.

 

Inspiratie Rozen:

Trosrozen laten zich gemakkelijk in een border combineren met andere heesters en vaste planten

 

Trosrozen zoals deze Rosa 'Bonica' laten zich gemakkelijk in een border combineren met andere heesters en vaste planten. De roos zal telkens opnieuw knoppen vormen in de zomer. Zeker wanneer de uitgebloeide stengels worden afgeknipt.

 

De kleurenpracht van rozen is soms onwaarschijnlijk mooi

 

De kleuren van rozen leveren soms een prachtig contrast op met andere bloeiende planten in de border. Hier steekt de oranje Rosa 'Mein Munchen' prachtig af tegen de paarse lavendel.

 

rozen zijn ook verkrijgbaar op stam geënt of geoculeerd

 

Stamrozen zijn rozen gekweekt op een onderstam. Deze kleine boompjes zorgen voor een extra kleurenpracht op ooghoogte. Op de foto ziet u de Rosa 'Leonardo Davinci' op stam met daaronder de Rosa 'Schneewitchen'.

 

Video's over Rozen:

 

 

 

Rozen groeien goed op een voedselrijke bodems. Wij raden daarom aan om potgrond toe te voegen aan het plantgat.

 

 

 

Op ons plantencentrum en in onze webwinkel vindt u een groot assortiment rozen, klimrozen en rozen op stam. Onder de rozen bevinden zich bodembedekkende rozen, trosrozen, grootbloemige rozen, Engelse rozen en rozenbottelstruiken.

 

 

 

Een veelgebruikte plant om te combineren met rozen is Lavendel. In deze video ziet u het verschil tussen de twee meestgebruikte lavendelsoorten.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.