Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over vijgenstruik

De meeste vijgen (ficus) die geschikt zijn voor het gebruik van de vruchten worden niet aangeboden in boomvorm, maar als vijgenstruik. Vooral de oude vijgenbomen worden doorgaans aangeschaft voor hun sierwaarde en niet zo zeer voor hun vruchtdracht. Met de vijgenstruiken die op Tuinplantenwinkel.nl worden aangeboden, kunt u een keuze maken tussen verschillende rassen met elk hun eigen vruchteigenschappen (vruchtkleur / vruchtvlees kleur) en kunt u uit rassen kiezen die ook in het Nederlandse klimaat goede rijpe vruchten leveren. Zo is er bijvoorbeeld de Vijgenstruik 'Rouge de Bordeaux' met donkerrode vruchten en rood vruchtvlees; daarnaast is er ook de vijgenstruik 'Blanca Gota' met groengekleurde vruchten met roze vruchtvlees.

Vijgenstruik planten

Vijgenstruiken groeien uit tot flinke planten. Ze kunnen wel 3 meter hoog en breed worden en hebben ook een flinke groeikracht. Houd hier bij het maken van de keuze voor een vijgenstruik ter degen rekening mee. Is de ruimte er niet, kies dan voor een andere bijzondere (mediterrane) fruitsoort die minder hard groeit (bijvoorbeeld abrikoos of Amandel). Zorg dat vijgenstruiken op een zonnige en tegen extreme kou beschutte plek aangeplant worden. Ze hebben veel zon nodig, anders worden de vruchten niet rijp. Aanplant tegen een zonnige muur helpt bij het rijpen van de vruchten. De meeste vijgenstruiken zijn bestand tegen temperaturen tot ongeveer -10 graden. Op een beschutte standplaats gaat het in de winter bijna altijd goed. Hoog uit vriezen er gedeelten in, maar daar zijn vijgenstruiken tegen bestand. Mocht dit gebeuren, dan komen er in het voorjaar nieuwe scheuten vanuit de grond omhoog. 

Vijgenstruik snoeien en verzorgen

Voor de vijgenstruiken zou een snoeibeurt in de wintermaanden het beste zijn, maar in het Nederlandse klimaat is dit risicovol. Snoei hem daarom later in het voorjaar. De kans op bevriezing is dan weg. Wel zal er uit de wond melksap stromen. Dit is niet erg, vijgenstruiken kunnen hier tegen, maar let wel op dat het melksap niet in uw kleding terecht komt. Het plakkerige sap gaat er bijna niet meer uit. Na de winter kunnen eventueel ingevroren delen gesnoeid worden. Dit houdt de plant gezond en de takkenstructuur overzichtelijk. Als een vijgenstruik tegen een muur is geplant, dan kunnen de takken ook tegen de muur aan geleid worden. Door de warmte van de muur in de zomer, is de kans groter dat de vruchten goed zullen afrijpen. Leidt de takken bijvoorbeeld langs een rek dat aan de muur bevestigd is. U kunt de takken van de vijgenstruiken met bindbuis aan het rek verbinden. 

 

Op zoek naar een Vijgenboom? Hiervoor kunt u ook terecht bij Tuinplantenwinkel.nl 

 

 

Vijgen groeien tussen het blad

 

Inspiratie Vijgenstruik:

Vijgen zijn bijzondere vruchten

 

De Vijg krijgt vruchten aan de twijgen, tussen het bijzondere blad. 

Vijgenstruiken zijn snelle groeiers

 

Een vijgenstruik is een harde groeier en kan flink worden. 

 

Vijgen klappen open als deze rijp zijn

 

De vruchten van de vijg klappen open als ze (over) rijp zijn. 

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.