Informatie over vijgenstruik

De meeste vijgen (ficus) die geschikt zijn voor het gebruik van de vruchten worden niet aangeboden in boomvorm maar als vijgenstruik. Vooral oude vijgenbomen op stam wordt doorgaans aangeschaft voor de sierwaarde en niet zozeer voor de vruchtdracht. Met de vijgenstruiken die op Tuinplantenwinkel.nl worden aangeboden kunt u een keuze maken tussen verschillende rassen met elk hun eigen vruchteigenschappen (vruchtkleur / vruchtvlees kleur) en kunt u uit rassen kiezen die ook in het Nederlandse klimaat goede rijpe vruchten leveren. Zo is er bijvoorbeeld de 'Rouge de Bordeaux' met donkerrode vruchten en rood vruchtvlees; daarnaast is er ook de 'Blanca Gota' met groengekleurde vruchten met roze vruchtvlees.

 

Vijgenstruik planten

Vijgenstruiken groeien uit tot flinke planten. De nieuwe takken groeien uit op de toppen van het voorgaande jaar. Ze kunnen wel 3 meter hoog en breed worden en hebben ook een flinke groeikracht. Houd hier bij het maken van de keuze voor een vijgen struik terdege rekening mee. Is de ruimte er niet, kies dan voor een andere bijzondere (mediterrane) fruitsoort die minder hard groeit (bijvoorbeeld abrikoos of Amandel). Als u een vijgen boom in een pot wilt planten is dit mogelijk gebruikt dan potgrond dat is voedzaam genoeg en let op bij vorst wat beschermen bij extreem koud weer met vorst is belangrijk.

 

Zorg dat vijgenstruiken in de volle grond op een zonnige en tegen extreme kou beschutte plek aangeplant worden. Ze hebben veel zon nodig, anders wordt de vrucht niet rijp. Aanplant tegen een zonnige muur helpt bij het rijpen van de heerlijke vruchten. De meeste vijgenstruiken zijn bestand tegen temperaturen tot ongeveer -10 graden. Op een beschutte standplaats gaat het in de winter bijna altijd goed maar als u twijfelt kunt u de plant in de winterperiode extra beschermen d.m.v. bijvoorbeeld vliesdoek. Hooguit vriezen er gedeelten in maar daar zijn vijgenstruiken tegen bestand. Mocht dit gebeuren dan komen er in het voorjaar gewoon weer nieuwe scheuten vanuit de grond omhoog. 

 

Vijgenstruik snoeien en verzorgen

Voor de vijgenstruiken zou een snoeibeurt in de wintermaanden het beste zijn, maar in het Nederlandse klimaat is dit risicovol. Snoei hem daarom later in het voorjaar, de kans op bevriezen is dan weg. Wel zal er uit de wond melksap stromen. Dit is niet erg, vijgenstruiken kunnen hier tegen, maar let wel op dat het melksap niet in uw kleding terecht komt. Het plakkerige sap gaat er bijna niet meer uit.

 

Na de winter kunnen eventueel ingevroren delen gesnoeid worden. Dit houdt de plant gezond en de takkenstructuur overzichtelijk. Als een vijgenstruik tegen een muur is geplant dan kunnen de takken ook tegen de muur aan geleid worden. Door de warmte van de muur in de zomer is de kans groter dat de vruchten goed zullen afrijpen. Leidt de takken bijvoorbeeld langs een rek dat aan de muur bevestigd is. U kunt de takken van de vijgenstruiken met bindbuis aan het rek verbinden. 

 

Opzoek naar Biologische vijgenplanten? Hiervoor kunt u ook terecht bij Tuinplantenwinkel.nl 

 

Veelgestelde vragen over de vijgenstruik

Wanneer zijn verse vijgen rijp?

Antwoord: Afhankelijk van het weer zijn de vruchten rijp in september / oktober. Pluk ze niet te vroeg want eenmaal van de struik rijpen ze niet na. U kunt ze wel in laten drogen zodat u, net als in de winkel, gedroogde vijgen krijgt. Je kunt ze een paar dagen bewaren in de koelkast.

 

Waar kan een vijgenboom niet tegen?

Antwoord: Vijgen hebben een hekel aan natte grond en harde wind, zet ze daarom het liefst op een beschutte, droge plek in de tuin. De wortels vinden hun weg wel naar water.

 

Online Vijgenboom kopen bij tuinplantenwinkel.nl

Wij bezorgen alle bestellingen met onze eigen gespecialiseerde bezorgdienst. Nadat de planten en bomen met zorg zijn ingepakt, worden ze met net zoveel zorg bij u afgeleverd. Uw bestelling is dus van A tot Z in handen van een echte specialist. Schade aan de planten is op deze manier nagenoeg onmogelijk. Wij staan altijd garant voor een goede aflevering en leveren bestellingen door heel Nederland en een groot deel van België.

 

Onze eigen bezorgdienst werkt met een eigen Track & Trace systeem. Op de dag/avond voordat wij uw bestelling komen bezorgen ontvangt u van ons een melding dat wij de bestelling komen brengen.

 

Kun je een vijgenstruik ook afhalen?

Naast bezorging kunt u bij het plaatsen van een bestelling ook kiezen voor het afhalen van uw bestelling bij Neutkens Planten- en bomencentrum te Knegsel (Noord-Brabant). Afhalen is altijd gratis; u betaalt dus geen extra kosten. Zodra de bestelling door ons is verzameld en ingepakt, krijgt u van ons een mail dat uw bestelling klaarstaat.

 

U bent natuurlijk ook van harte welkom op onze kwekerij voor direct contact met onze professionele en enthousiaste medewerkers en een heerlijk kopje koffie of thee. 

 

Vijgen groeien tussen het blad

 

Inspiratie Vijgenstruik:

Vijgen zijn bijzondere vruchten

 

De Vijg krijgt vruchten aan de twijgen, tussen het bijzondere blad. 

Vijgenstruiken zijn snelle groeiers

 

Een vijgenstruik is een harde groeier en kan flink worden. 

 

Vijgen klappen open als deze rijp zijn

 

De vruchten van de vijg klappen open als ze (over) rijp zijn. 

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.