Informatie over rubus idaeus

U wilt lekkere vruchten met veel vitamine C kunnen plukken uit de eigen (moes)tuin? Misschien dat de Rubus wel een idaeus! Rubus idaeus, dat is de Latijnse naam voor de Frambozenstruik. Er zijn vele soorten en rassen frambozenstruiken. Verwar de Rubus idaeus niet met de Rubus fruticosus. Dat is namelijk de gewone braam. Bramen en frambozen zijn familie van elkaar. Op deze pagina beperken we ons tot de Rubus idaeus soorten.

 

Als je goed naar de vruchten van een frambozenstruik kijkt, zie je dat één framboos uit trosjes roze bessen bestaat. Het is een zogenaamde 'verzamelsteenvrucht'. Meestal krijgt de Rubus idaeus rode vruchten, maar er bestaan ook rassen die gele vruchten geeft. In de vroege zomer (zo'n beetje half april - eind april - eind mei) maken ze witte bloemen aan, later gevolgd door bessen die een goede oogst geven.

 

Hoe groeit een Rubus idaeus?

Een Rubus idaeus heeft het liefst een zonnige standplaats en krijgt dan lange, slappe stengels. Deze twijgen hebben op een of andere manier ondersteuning nodig, anders wordt het een onoverzichtelijk en wild geheel. Een paar palen met wat draden ertussen gespannen is al voldoende om de stengels te kunnen geleiden. Een twijg wordt ongeveer 100 tot 150 cm lang. Heel hoog wordt een Rubus idaeus dan ook niet. Dit komt onder andere ook door het feit dat de twijgen van de frambozenstruik afsterven nadat deze gedragen hebben. Het jaar erop leveren jonge takken de vruchten. Deze nieuwe twijgen komen vanuit de grond omhoog. De plant krijgt soms een nieuwe twijg die te ver van de eigenlijke standplaats verwijderd is. Deze twijg kunt u zonder probleem verwijderen. 

 

Deze struiken zijn zelfbestuivend, u kunt dus met één framboos toe om vruchten te krijgen.

 

Rubus idaeus snoeien

Snoei, zodra de vruchten geplukt zijn, de overtollige en oude takken tot de grond toe af. In het vroege voorjaar zijn nieuwe scheuten gevormd, houd hiervan maximaal 2 scheuten per plant aan en bind deze aan aan de draden. Door uw frambozenstruik op deze manier bij te houden met snoeien, blijft de plant overzichtelijk. 

 

Rubus idaeus aanplanten en verzorgen

Plant de framboos met zijn vijf kelkbladen in de volle grond in goed doorlaatbare, humusrijke grond in de volle zon. Maak hiervoor de humusrijke grond goed los, maak een plantgat dat wat groter is dan de pot, strooi hier wat aanplantgrond in en meng dit. Giet onderin alvast wat water en haal de pot van de plant (als dit moeilijk gaat een paar keer stevig in de pot knijpen, de pot omdraaien en een flinke klap op de onderkant van de pot, zodat de tuinplant eruit valt). Zet de framboos in de goed doorlaatbare bodem in de volle zon, vul aan met omliggende aarde en druk het geheel stevig aan. Geef na het aanplanten nog een keer water. Ook in een droge periode wordt wat extra water op prijs gesteld.

 

Verschillende soorten Rubus idaeus

De Rubus idaeus is er in verschillende rassen. Deze zijn in een aantal grotere groepen onder te verdelen. 

 

Gele Framboos

Deze Rubus idaeus krijgt gele in plaats van rode vruchten.

 

Zomerframboos

Deze rassen Rubus idaeus rijpen eerder in het seizoen af. Een voorbeeld hiervan is rubus idaeus malling promise zomerframboos genoemd, deze zomer framboos heeft een milde smaak. Een zomerframboos is mooi aan te planten en word dan in de vroege zomer gevolgd door een herfst framboos de bloei is ook iets verschillend, de bloem is namelijk niet wit.

 

Herfstframboos

Deze aromatische framboosjes zijn later in het seizoen rijp. Dit ras de rubus heritage is een veel verkochte herfst framboos, die een heerlijke vrucht krijgt en net als alle frambozen zeer gezond zijn.

 

Biologische frambozenstruiken

Deze Rubus idaeus planten zijn biologisch opgekweekt en zijn in beperkt aantal soorten leverbaar. De frambozen worden net als andere tuinplanten die biologisch geteeld worden streng gecontroleerd. 

 

Compact groeiende framboos

Deze Rubus idaeus Lowberry 'Little Sweet Sister' in een framboos ras die lager blijft en groeit compacter dan de gangbare frambozenstruiken.

 

Kruisingen tussen de Rubus idaeus en Rubus fruticosus

De Framboos en de Braam zijn nauw familie van elkaar. Hierdoor zijn er vele kruisingen van deze twee soorten. Een aantal hiervan zijn op de markt gebracht. Op Tuinplantenwinkel.nl worden de Rubus 'Tayberry' (Braamboos) en de Rubus x loganbaccus (Loganbes) verkocht. 

 

Veelgestelde vragen over rubus idaeus

Wat is de beste framboos met grote vruchten?

Antwoord: De beste framboos is er niet. Elke framboos heeft zo zijn eigen specifieke eigenschappen. De ene struik geeft een grote vrucht, weer een andere geeft al rond half juli de oogst, terwijl andere soorten juist pas tegen de herfst rijpe vruchten hebben. Een soort met mooie donkerrode vruchten is bijvoorbeeld de Rubus idaeus 'Schönemann'.

 

Maakt de framboos in het vroege voorjaar jonge takken?

Antwoord: Ja, snoei de meeste weg en houd 2 mooie grote takken over die u aanbindt. Op deze jonge takken groeien de nieuwe vruchten.

 

Is framboos zelfbestuivend?

Antwoord: Ja, deze struiken zijn zelfbestuivend, u kunt dus met één framboos toe om vruchten te krijgen.

 

Waar groeien frambozen het beste?

Antwoord: Deze tuinplanten doen het goed in de halfschaduw maar staan het liefst op een zonnige plek in wat lichtzure grond.

 

Wat is de beste tijd om frambozen te planten?

Antwoord: Alle planten die u koopt via tuinplantenwinkel.nl worden in pot geleverd en hebben al een volledig ontwikkeld wortelgestel. Dat betekent dat u ze in principe het hele jaar door kunt planten, als het tenminste niet vriest.

 

Is een Frambozenplant winterhard?

Antwoord: Ja, de struik verliest wel zijn bladeren maar komt in het voorjaar met nieuwe scheuten.

 

Online Rubus idaeus kopen bij tuinplantenwinkel.nl

Wij bezorgen met eigen vervoer alle bestellingen met onze eigen gespecialiseerde bezorgdienst. Nadat de planten en bomen met zorg zijn ingepakt, worden ze met net zoveel zorg bij u afgeleverd. Uw bestelling is dus van A tot Z in handen van een echte specialist. Schade aan de planten is op deze manier nagenoeg onmogelijk. Wij staan altijd garant voor een goede aflevering en leveren bestellingen door heel Nederland en een groot deel van België.

 

Onze eigen bezorgdienst werkt met een eigen Track & Trace systeem. Op de dag/avond voordat wij uw bestelling komen bezorgen ontvangt u van ons een melding dat wij de bestelling komen brengen.

 

Kun je Rubus idaeus afhalen?

Naast bezorging kunt u bij het plaatsen van een bestelling ook kiezen voor het afhalen van uw bestelling bij Neutkens Planten- en bomencentrum te Knegsel (Noord-Brabant). Afhalen is altijd gratis; u betaalt dus geen extra kosten. Zodra de bestelling door ons is verzameld en ingepakt, krijgt u van ons een mail dat uw bestelling klaarstaat.

 

U bent natuurlijk ook van harte welkom op onze kwekerij voor direct contact met onze professionele en enthousiaste medewerkers en een heerlijk kopje koffie of thee.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.