Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over rubus idaeus

U wilt lekker vruchten kunnen plukken uit de eigen (moes)tuin? Misschien dat de Rubus wel een idaeus! Rubus idaeus, dat is de Latijnse naam voor de Frambozenstruik. Er zijn vele soorten en rassen frambozenstruiken. Verwar de Rubus idaeus niet met de Rubus fruticosus. Dat is namelijk de Braam. Bramen en frambozen zijn familie van elkaar. Op deze pagina beperken we ons tot de Rubus idaeus soorten. Als je goed naar de vruchten van een frambozenstruik kijkt, zie je dat één framboos uit meerdere kleine vruchtjes bestaat. Het is een zogenaamde 'verzamelsteenvrucht'. Meestal krijgt de Rubus idaeus rode vruchten, maar er bestaan ook rassen die gele vruchten geeft.

 

Hoe groeit een Rubus idaeus?

Een Rubus idaeus krijgt lange, slappe twijgen. Deze twijgen hebben op een of andere manier ondersteuning nodig, anders wordt het een onoverzichtelijk en wild geheel. Een paar palen met wat draden ertussen gespannen is al voldoende om de twijgen te kunnen geleiden. Een twijg wordt ongeveer 100 tot 150 cm lang. Heel hoog wordt een Rubus idaeus dan ook niet. Dit komt onder andere ook door het feit dat de twijgen van de frambozenstruik afsterven nadat deze gedragen hebben. Het jaar erop, leveren nieuwe twijgen de vruchten. Deze nieuwe twijgen komen vanuit de grond omhoog. Soms komt er een nieuwe twijg op een plek uit de grond die te ver van de eigenlijke standplaats verwijderd is. Deze twijg kunt u zonder probleem verwijderen. 

 

Snoei oude twijgen van de Rubus idaeus tot de grond toe af, zodra de vruchten geplukt zijn. Door uw frambozenstruik op deze manier bij te houden met snoeien, houdt u de plant overzichtelijk. 

 

Verschillende soorten Rubus idaeus

De Rubus idaeus is er in verschillende rassen. Deze zijn in een aantal grotere groepen onder te verdelen. 

 

Gele Framboos

Deze Rubus idaeus krijgt gele in plaats van rode vruchten.

 

Zomerframboos

Deze rassen Rubus idaeus rijpen eerder in het seizoen af.

 

Herfstframboos

De vruchten van deze Rubus idaeus rassen zijn later in het seizoen rijp.

 

Biologische frambozenstruiken

Deze Rubus idaeus planten zijn biologisch op gekweekt. 

 

Compact groeiende framboos

Deze Rubus idaeus Lowberry 'Little Sweet Sister' blijft lager en groeit compacter dan de gangbare frambozenstruiken.

 

Kruisingen tussen de Rubus idaeus en Rubus fruticosus

De Framboos en de Braam zijn nauw familie van elkaar. Hierdoor zijn er vele kruisingen van deze twee soorten. Een aantal hiervan zijn op de markt gebracht. Op Tuinplantenwinkel.nl worden de Rubus 'Tayberry' (Braamboos) en de Rubus x loganbaccus (Loganbes) verkocht. 

Rubus idaeus

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.