Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over liriope muscari

Liriope muscari is de Latijnse naam van Leliegras. Alhoewel de plant ook wat op een Siergras lijkt, heeft hij nog meer weg van Blauwe Druifjes (Muscari). Muscari. De tweede naam van de plant, verwijst dan ook naar deze gelijkenis. Liriope muscari bloeit in de late zomer en het najaar met paarse of witte bloemaren. De vaste plant is familie van de lelies, wat zijn Nederlandse naam verklaart. De Liriope muscari groeit het liefst op een plaats met schaduw of halfschaduw en kan prima worden gecombineerd met andere vaste planten zoals de Hosta of de Vinca Minor.

Hoe herken ik Liriope muscari? 

De Liriope muscari is een groenblijvende, vaste plant die veel wegheeft van gras. Hij wordt gekenmerkt door zijn smalle, donkergroene en glimmende blad en tijdens de bloeiperiode door zijn kleine, paarse bloemetjes. Deze bloemetjes zien er haast uit als kleine pareltjes die stevig op de rechtopstaande stengels lijken te zijn geplaatst.

 

Het donkergroene blad en de bijzondere bloei maken deze plant een echte eyecatcher. De planten groeien uit tot dichte pollen met een bescheiden omvang. Daardoor is het belangrijk om de plant redelijk dicht opeen te planten; ongeveer 20 à 25 centimeter.

Waar komt Liriope muscari vandaan?

De Liriope heeft zijn herkomst uit diverse delen van Azië. Zo is de plant inheems in landen als China, Japan, Taiwan, Vietnam en Korea. In deze landen komt de plant voor in schaduwrijke bossen met een hoogte tot wel 1400 meter. De wortels van de plant worden gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde, waar hij onder andere tegen hoest en trombose wordt ingezet. Hij behoort tot de familie van de Liliaceae, dat is dezelfde familie waartoe ook het lelietje-van-dalen behoort.

Liriope muscari snoeien

Er is weinig extra zorg nodig om deze plant te laten bloeien. De plant stelt weinig eisen aan de grond (een voedzame, doorlatende bodem heeft de voorkeur) en kan uiteenlopende temperaturen en hoeveelheden zonlicht aan. Een plant die minder onderhoud nodig heeft, bestaat bijna niet. Het liefst vertoeft hij op een half beschaduwde plek. Op een zonnige plek is voldoende vocht belangrijk.

 

Liriope muscari snoeien is normaal gesproken niet nodig. Alhoewel bemesting in principe ook niet vereist is, kunt u in het voorjaar eventueel wel wat organische bemesting rondom de Liriope strooien. De bloei valt in de periode augustus-september-oktober. Behalve paarse en witte bloempluimen bestaan er ook roze varianten.

 

In een zachte winter blijft het blad aan de plant zitten en blijft het ook groen. Zo is deze ook in de winter een kleurrijke aanvulling op uw tuin. Alleen bij late of strenge vorst kan het blad bevriezen en bruin kleuren. In dat geval kunt u het leliegras in april kort terugsnoeien. Het nieuwe blad zal zich spoedig daarna ontwikkelen en de plant weer een frisse uitstraling geven.

 

Deze plant woekert niet of nauwelijks en kan zodoende ook prima in de nabijheid van andere planten worden geplaatst. De volwassen hoogte van deze plant ligt tussen de 20 en 25 centimeter.

De veelzijdigheid van Leliegras

De Liriope is wat onderhoud betreft een ontzettend makkelijke plant. Niet zo vreemd dus, dat hij tot de meest populaire bodembedekkers behoort. Niet alleen in Europa, maar ook in de Verenigde Staten is hij overal terug te vinden.

 

Deze bodembedekker wordt vaak gebruikt in de groenvoorziening, maar ook treffen we hem vaak in de borders van tuinen en parken. Vanzelfsprekend misstaat hij ook niet in een zorgvuldig aangelegde en rustgevende Oosterse tuin of rotstuin. Net zo goed doet hij het echter als kuipplant op een balkon of een terras. Het is een echte alleskunner en de Liriope muscari moneymaker brengt al deze mogelijkheden samen. 

Delen of vermeerderen

Andere vaste planten en bodembedekkers zijn erg goed te combineren met de Liriope muscari, omdat dit een plant is die niet gaat woekeren. Dat neemt echter niet weg dat hij onder de juiste condities in omvang toe zal nemen. Pollen uitgraven en delen doet u in het voor- of najaar, alhoewel maart als het beste tijdstip geldt om dit te doen. U hoeft u zich geen zorgen te maken dat het Leliegras hier van moet herstellen en dat jaar niet zal bloeien. Het jaar erop zal deze juist voller groeien en mooier bloeien. 

 

Liriope is een wintergroene bodembedekker met een rijke bloei in de nazomer

 

Inspiratie Liriope muscari:

De aarvormige bloemen van de Liriope muscari hebben wat weg van het blauwe druifje of muscari, vandaar de naam

 

De paarse bloei is vaak uitbundig maar kan na een aantal jaren terugvallen. Scheur de planten dan een keer in het najaar of aan het einde van de winter voor vitale planten rijkere bloei.

 

Liriope is een van de weinige groenblijvende planten met een uitbundige bloei

 

Liriope muscari lijkt als de bloemen niet zichtbaar zijn het meest op een siergras met breed diepgroen blad. In de zon kan het blad een lichtere kleur krijgen, maar is de bloei net zo uitbundig.

 

Liriope muscari staat graag in de schaduw of halfschaduw en is daarnaast ook nog eens goed bestand tegen de droogte

 

Liriope muscari is een gemakkelijke tuinplant die ook nog eens goed bestand is tegen droogte. Daarmee groeit dit plantje zelfs op de meest lastige plaatsen.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.