Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...

Informatie over liriope muscari

Leliegras is de Nederlandse naam van de bodembedekkende plant Liriope Muscari. Alhoewel de plant ook wat op siergras lijkt, heeft hij nog meer weg van Blauwe Druifjes (Muscari). Muscari, de tweede naam van de plant, verwijst dan ook naar deze gelijkenis. Ook staat de Liriope bekend onder de namen Lilyturf en apengras. Liriope bloeit in de late zomer en het najaar met paarse of witte bloemaren. De vaste plant is familie van de lelies, wat zijn naam verklaart. Deze plant groeit het liefst op een half beschaduwde of schaduwrijke plaats in de tuin. Hij kan prima worden gecombineerd met andere vaste planten zoals de Hosta of de Vinca Minor.

Het uiterlijk van de Liriope

De Liriope is een groenblijvende, vaste plant die veel wegheeft van gras. Hij wordt gekenmerkt door zijn smalle, donkergroene en glimmende blad en tijdens de bloeiperiode door zijn kleine, paarse bloemetjes. Deze bloemetjes zien er haast uit als kleine pareltjes die stevig op de rechtopstaande stengels lijken te zijn geplaatst. Het donkergroene blad en de bijzondere bloei maken de Liriope een echte eyecatcher. De planten groeien uit tot dichte pollen met een bescheiden omvang. Daardoor is het belangrijk om de plant redelijk dicht opeen te planten; ongeveer 20 à 25 centimeter.

De oorsprong van de Liriope

De Liriope heeft zijn herkomst uit diverse delen van Azië. Zo is de plant inheems in landen als China, Japan, Taiwan, Vietnam en Korea. In deze landen komt de Liriope voor in schaduwrijke bossen met een hoogte tot wel 1400 meter. De wortels van de plant worden gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde, waar hij onder andere tegen hoest en trombose wordt ingezet. De Liriope Muscari behoort tot de familie van de Liliaceae, dat is dezelfde familie waartoe ook het lelietje-van-dalen behoort.

Onderhouden en snoeien

De Liriope heeft geen bijzondere zorg van u nodig. De plant stelt weinig eisen aan de grond (een voedzame, doorlatende bodem heeft de voorkeur) en kan uiteenlopende temperaturen en hoeveelheden zonlicht aan. Onderhoudsarmer dan deze plant kan het haast niet worden. Het liefst vertoeft hij op een half beschaduwde plek. Op een zonnige plek is voldoende vocht belangrijk.  Doorgaans is snoeien niet nodig. Alhoewel bemesting in principe ook niet vereist is, kunt u in het voorjaar eventueel wel wat organische bemesting rondom de planten uitstrooien. De bloei van de plant valt in de periode augustus-september-oktober. Behalve paarse en witte bloempluimen komen ook roze varianten voor.

 

In een zachte winter blijft het blad aan de plant zitten en blijft het ook groen. Zo is de Liriope ook in de winter een kleurrijke aanvulling op uw tuin. Alleen bij late of strenge vorst kan het blad bevriezen en bruin kleuren. In dat geval kunt u het leliegras in april kort terugsnoeien. Het nieuwe blad zal zich spoedig daarna ontwikkelen en de plant weer een frisse uitstraling geven. De Liriope woekert niet of nauwelijks en kan zodoende ook prima in de nabijheid van andere planten worden geplaatst. De volwassen hoogte van deze plant ligt tussen de 20 en 25 centimeter.

De veelzijdigheid van Leliegras

De Liriope is wat onderhoud betreft een ontzettend makkelijke plant. Niet zo vreemd dus, dat hij tot de meest populaire bodembedekkers behoort. Niet alleen in Europa, maar ook in de Verenigde Staten is hij overal terug te vinden. De Liriope wordt vaak gebruikt in de groenvoorziening, maar ook treffen we hem vaak in de borders van tuinen en parken. Vanzelfsprekend misstaat hij ook niet in een zorgvuldig aangelegde en rustgevende Oosterse tuin of rotstuin. Net zo goed doet hij het echter als kuipplant op een balkon of een terras.   

De Liriope delen of vermeerderen

De Liriope is geen plant die gaat woekeren en is dus prima te combineren met andere vaste, bodembedekkende planten. Dat neemt echter niet weg dat hij onder de juiste condities in omvang toe zal nemen. Pollen opgraven en delen doet u in het voor- of najaar, alhoewel maart als het beste tijdstip geldt om dit te doen. Over het feit dat de plant hier even van moet herstellen en dat jaar niet zal bloeien, hoeft u zich geen zorgen te maken. Vanaf het jaar erop zijn een betere en vollere groei en bloei gegarandeerd.

Liriope muscari

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.