Informatie over zonnehoed

Zonnehoed komt oorspronkelijk voor op de Noord-Amerikaanse prairies. De Zonnehoed soorten die we nu kennen, kennen hun oorsprong bij die plant; ook wel Echinacea genoemd. Daarnaast zijn er ook Rudbeckia's. Soms wordt Echinacea ingedeeld bij de Rudbeckia's. Deze beide margrietachtige bloemen staan heel mooi in uw border en trekt vlinders en bijen aan. De bloemblaadjes zijn iets afhangend, het hart van de bloem is vrij dik en oranjebruin tot zwart bij de Rudbeckia. Er zijn verschillende ook soorten die roze, geel en wit bloeien. De bloemen staan op vrij dikke, stevige stelen. De Zonnehoed is geschikt voor borders tussen andere vaste planten, maar u kunt er ook een plantvak mee aanplanten of de Zonnehoed in een plantenbak zetten. Er worden aan de Zonnehoed ook geneeskrachtige eigenschappen toegekend, het zou volgens de indianen helpen tegen verkoudheid en griepachtige verschijnselen. 

 

Een Zonnehoed plant je zo

Wanneer je Zonnehoed gaat aanplanten, kan dit van het voorjaar tot in de herfst. Echinacea houdt zowel van een zonnige standplaats als een halfschaduwrijke plek. Normale, niet te natte, voedzame, kalkrijke tuingrond is geschikt. Geef de Zonnehoed de ruimte, zodat de zon goed bij de hoed kan.

 

Zonnehoed verzorgen

Na de winter kunt u de lelijke delen en oude bloemen van de Zonnehoed wegknippen. In de winter laat u de oude bloemen gewoon staan. De vogels komen op de zaaddozen af. Vanuit de grond ontwikkelen zich in het voorjaar nieuwe scheuten, dan wat mest geven en indien nodig wat kalk strooien.

 

Rode Zonnehoed of Echinacea purpurea

Echinacea purpurea wordt ook wel rode Zonnehoed genoemd. Deze vaste plant, afkomstig uit Noord-Amerika, staat bekend om zijn opvallend, grote bloemen met afhangende bloemblaadjes en een honingachtige geur. Hoewel de Echinacea purpurea het meest bekend is onder de naam rode Zonnehoed, zijn er diverse soorten Zonnehoed met elk hun unieke kenmerken. Echinacea pallida is bijvoorbeeld een variant met langwerpige, kleine bloemblaadjes en een lichtere kleur. De Echinacea purpurea White Swan heeft juist weer een witte bloem, terwijl aan de Echinacea purpurea Magnusopvallende donkerroze bloemen komen die groter zijn.

 

Wat doe je met de uitgebloeide bloemen?

Wat doe je met de Zonnehoed echinacea als de bloei tien einde is? De uitgebloeide bloemen zijn mooi wanneer ze bedekt zijn met rijp van sneeuw in de winter. Ze bieden ook voedsel voor vogels, vooral in de koudere maanden. Om te zorgen voor nieuwe bloemknoppen en een gezonde groei van jonge plantjes in het volgende seizoen, is het slim de oude bloemen te verwijderen. Bij volwassen planten draagt ​​dit bij een betere bloei in het jaar daarna. Snoei de oude bloemen dicht bij de stengel te snoeien, zodat er voldoende energie overblijft voor de ontwikkeling van nieuwe bloemknoppen.

 

Zonnehoed in uw tuin

Echinacea planten zijn niet alleen geliefd vanwege hun bloemen, maar ook vanwege de stevige stengels en goede winterhardheid. Ze hebben een voorkeur voor een zonnige plek in de tuin en gedijen het beste in goed doorlatende grond. Dit maakt Echinacea ook relatief goed bestand tegen droogte. De volwassen hoogte van de Echinacea varieert, maar veel soorten bereiken een hoogte van 60 tot 120 cm. De grote bloemen die op de stengel staan, maken de Echinacea een prachtige aanvulling voor iedere tuinborder. U kunt de Echinacea combineren met siergrassen en andere vaste planten.

 

De wetenschappelijke naam Echinacea is verdeeld in verschillende soorten. Of het nu in de volle zon is of in halfschaduw, deze planten maken uw tuin kleurrijk. Vergeet niet om de uitgebloeide bloemen tijdig te verwijderen en te zorgen voor een goede doorlatende bodem.

 

 

Veelgestelde vragen over Zonnehoed:

Is de Zonnehoed winterhard?

Antwoord: De Echinacea purpurea is soms niet helemaal goed winterhard. De Zonnehoed, Echinacea kan dus bij extreem winterweer minder goed opkomen in het voorjaar. Vooral als hij op een natte niet goed doorlatende bodem staat, kunnen de wortels van de Echinacea purpurea verrotten.

 

Kan Zonnehoed in de volle zon?

Antwoord: Ja, de Zonnehoed, Echinacea purpurea kan goed in de volle zon. Hij zal zijn bloemkleur en bladkleur gewoon behouden. Verder is de Zonnehoed erg goed te combineren met een siergras in plantvakken.

 

Hoe verzorg je een Zonnehoed?

Antwoord: De Zonnehoed, Echinacea is een vaste plant die bloeit in de zomer. U mag de plant terug knippen na de bloeitijd in het najaar. De Zonnehoeden ook wel Zonnehoedjes genoemd kunt u ook in een vaas zetten. Als de bloemen helemaal uitgebloeid zijn kunt u de plant in het najaar eventueel scheuren en herplanten. Ze mogen ook blijven staan maar soms is verjongen van deze tuinplant erg goed voor een betere bloei in het komende jaar.

 

Hoe ziet de Zonnehoed er in de winter uit?

Antwoord: De Echinacea purpurea, ook wel Zonnehoed genoemd, sterft in de winter helemaal af. De bladeren en stengels zijn niet meer zichtbaar in de winter. Maar geen zorgen in het voorjaar zullen de planten weer te zien zijn.

 

De roze Zonnehoed is wellicht toch wel de bekendste

 

Inspiratie Zonnehoed:

Zonnehoed combineert goed in een cottageborder

 

In een weelderige border hoort de Echinacea en Rudbeckia ook zeker thuis! 

Witte zonnehoed

 

De witte Echinacea combineert met vrijwel alle kleuren. 

 

Zonnehoed is er in vele kleuren

 

De bekendste zonnehoed is toch wel de roze Echinacea, deze combineert gemakkelijk met andere vaste planten en grassen

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.